home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Hivatkozási alap
Orosz Ibolya
2015.11.08.
LXX. évf. 44. szám
Hivatkozási alap

Jó néhány évvel ezelőtt a tévéhíradóban láttam azt a rövid riportot, amelyet valahol Dél-Szerbiában forgattak. Bemutattak egy olyan falusi iskolát, amelynek mindössze egyetlenegy diákja van. A település nevére már nem emlékszem. De arra igen, hogy mi volt az első reakcióm: „Bezzeg nekünk itt Vajdaságban külön meg kell harcolnunk minden olyan magyar elsős tagozatért, amelynek kilenc, tíz vagy tizenkét diákja van!”

Az indulatos reakció oka: akkortájt lépett életbe az új oktatási törvény, mely szerint legalább tizenöt tanulóra van szükség egy iskolai tagozat megnyitásához. Ám ez a szigorítás — ahogy a tévériport is bizonyította — nem mindenkire vonatkozott. Szerettem volna megtudni: hány ilyen „egydiákos iskola” működik Szerbiában. Hivatkozási alapot, ellenérvet kerestem, de hiába: nem volt megbízható adat. A becsléseket — melyek szerint félezernél is több iskola működik három vagy annál kevesebb diákkal?! — túlzónak találtam. Nem akartam elhinni, hogy százszám működhetnek kihelyezett tagozatok úgy, hogy rájuk nem vonatkozik az az ominózus 15-ös törvényes minimum. Pedig ezek a becslések — mint most, 2015-ben végre kiderült — nem jártak messze az igazságtól.

Az oktatási minisztériumban elkészült az általános iskolák adatbázisa. Hosszú évek után először láthatunk pontos kimutatást a helyzetről. Az adatok pedig önmagukért beszélnek. Az adatbázisban 3888 intézmény szerepel: az anyaiskolák száma 1213, ezekhez 2675 kihelyezett iskola vagy tagozat tartozik. A 2675 kihelyezett iskola/tagozat között 1005 olyan falusi iskolaépület van, amelybe tíz vagy annál is kevesebb tanuló jár. 109 faluban az iskolának egy diákja van. 131 faluban két diákkal működik az iskola. 106 településen három diák miatt tartanak fenn kihelyezett tagozatot. Négy diákkal 123, öttel 115, hattal 93, héttel 102, nyolccal 82, kilenccel 69, tízzel 75 településen van iskolai tagozat. Döbbenet. Gondolom, fölösleges minden kommentár.

A legtöbb törpeiskola Leskovac és Niš iskolaigazgatási körzetében található, ami a vidék konfigurációs adottságaiból fakad — mondják a szakemberek. De azt is mondják, hogy a fő gond Horgostól kezdve Szerbia legdélebbi csücskéig ugyanaz: kevés a gyerek, egyre kevesebb a diák. Igen, bólogatnak, ez az iskolahálózat jelentős észszerűsítésre szorulna. Hiszen két-három évtized alatt az elsős tanulók száma 95 000-ről 70 000-re csökkent, miközben az iskolák száma nem változott lényegesen. De hogyan? Hiszen nyilvánvaló, hogy ott, ahol bezárják az iskolát, elnéptelenedik a falu. A kör bezárul.

Ami a kis létszámú magyar tagozatok megnyitását illeti, csak emlékeztetőül: a korábbi összetételű MNT öt diákban állapította meg a minimumot — öt vagy annál több gyerek esetében támogatta egy önálló tagozat megnyitását. Az új összetételű testület nemrég háromra csökkentette ezt a határt. Petkovics Márta, az MNT Végrehajtó Bizottságának és Oktatási Bizottságának tagja nyilatkozta a Magyar Szónak: „Olyan helyzet teremtődött bizonyos vidékeken, a Duna mentén, Dél-Bánátban, vagy Kisoroszt is említhetném, amelyre eddig nem volt példa, hogy az ötös létszámot se érte el az első osztályba induló diákok száma. Ekkor az MNT rendes ülésén azt javasoltuk, hogy az előző évek gyakorlatával ellentétben, amikor is az 5-ös, illetve az azon fölüli létszámot támogattuk, ebben az esetben térjünk el ettől, hisz új idők járnak, rengetegen elköltöztek, megfogyatkoztunk, így már 3 tanuló esetén is az MNT — szavazattöbbséggel — jóváhagyta kis létszámú osztály megnyitását.”

Amikor ezeket a sorokat írom, még nem ismerjük az oktatási miniszter válaszát. Hivatkozási alapunk viszont már van: Szerbiában 106 településnek van iskolája három diákkal.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..