home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Hivatalosnyelv-használati stratégia
(tv.)
2011.12.14.
LXVI. évf. 50. szám
Hivatalosnyelv-használati stratégia

A Magyar Nemzeti Tanács a napokban szakmai tanácskozást szervezett a hivatalosnyelv-használati stratégiáról. A nyilvános vitát záró szemináriumon először Várkonyi Zsolt, az MNT Közigazgatási Hivatalának elnöke köszöntötte a megjelenteket, majd javaslatot tett a munkabizottság tagjainak megválasztá...

 

A Magyar Nemzeti Tanács a napokban szakmai tanácskozást szervezett a hivatalosnyelv-használati stratégiáról. A nyilvános vitát záró szemináriumon először Várkonyi Zsolt, az MNT Közigazgatási Hivatalának elnöke köszöntötte a megjelenteket, majd javaslatot tett a munkabizottság tagjainak megválasztására: dr. Várady Tibor akadémikus, Beretka Katinka és dr. Hódi Éva, a nyelvhasználati bizottság tagja, a Szarvas Gábor Nyelvművelő Egyesület elnöke személyében.
A tanácskozáson részt vett dr. Babity János, Magyarország szabadkai vezetőkonzulja, Horváth László, a Magyar Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium Nemzetpolitikai Államtitkárságának referense, Pásztor Bálint parlamenti képviselő, mgr. Deli Andor tartományi titkár, Muškinja Heinrich Anikó tartományi ombudsman és Vukašinović Éva tartományi jogvédőhelyettes.
A 2012 és 2017 közötti időszakra vonatkozó nyelvhasználati stratégia egy alapos helyzetfelmérést követően született meg, a célok, a főbb irányvonalak meghatározása pedig szakmai alapossággal történt. Várkonyi szerint minden stratégia annyit ér, amennyi megvalósul belőle.
- Az MNT munkájának egyik fő jellemzője a stratégiai tervezés, a tervek mentén való hatékony cselekvés... A nyelvhasználati stratégia tartalmaz egy bizonyos idősíkot, amely behatárolja a cselekvés irányait, az operatív feladatok elvégzésének határidejét - fogalmazott Várkonyi. Mint mondta, a dokumentum létrehozásakor törekedtek arra, hogy ne csupán vágyak halmazát vessék papírra, hanem reális célokat fogalmazzanak meg.
A tanácskozást hivatalosan dr. Várady Tibor akadémikus, az MNT Nyelvhasználati Bizottságénak elnöke nyitotta meg. Bevezetőjében elmondta, hogy a többnyelvűség, a nyelvek egymás melletti léte nem egy átmeneti zavar, hanem az emberiség egyik nagyon fontos értéke.
- Ha amellett vagyunk, hogy Vajdaságban - nem a szerb nyelv helyett, hanem az mellett - teljes élettere legyen a magyar nyelvnek, kultúrának, akkor ezzel nem valamiféle átmeneti zavart, hanem európai értéket erősítünk meg, és erre jogunk van - mondta Várady, aki szerint a nyelvhasználati jogok érvényesítése nem egy vállalhatatlan feladat, de igyekezet kell hozzá.
Beretka Katinka, a hivatalos nyelv használatával megbízott tanácsos mutatta be a tervezetet. A dokumentum 44 oldalon át taglalja a magyar nyelv hivatalos használatának jelenlegi tendenciáit, az aktuális törvényes és jogi helyzetet, majd ebből kiindulva stratégiai fejlesztési célokat, illetve az ezek megvalósítását segítő programokat fogalmaz meg. A stratégia helyzetfelmérésében nagyító alá veszi az 1963-as alkotmányos helyzettől egészen a mai napig a vonatkozó jogszabályokat.
- A dokumentum ugyanazt a szerkezetet követi, mint az MNT által elfogadott összes többi stratégia - mondta a tanácsos.
A bevezetők után a vitában összesen 8-an kértek szót, az ülés végén pedig a részvevők zárónyilatkozatot fogadtak el.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..