Hittel és jó szándékkal

Hittel és jó szándékkal

Kétszáz évvel ezelőtt, 1813. június 13-án szentelték fel a csókai Szentháromság-templomot. Erre a jeles dátumra a helybeliek és vendégeik ünnepi szentmisével emlékeztek, amelyet msgr. dr. Német László nagybecskereki megyés püspök mutatott be ft. Hajdú Sándor csókai plébános úrral és a paptestvéreivel.

A csókai Szentháromság-templom jubileumát ünnepelték

Az eseményen jelen volt Kovács Gábor, Magyarország szabadkai főkonzulátusának konzulja, Pásztor István, a Tartományi Képviselőház elnöke, Pék Zoltán szerbiai parlamenti képviselő, Kern Imre, a Tartományi Nagyberuházási Alap igazgatóhelyettese, Lovas Ildikó, a Magyar Nemzeti Tanács művelődési tanácsosa.

A csókai Szentháromság-templom — amelyet a legszebb barokk templomnak tartanak a bánáti püspökség területén — a település szélén lévő dombon, külcsínében megújulva fogadja a látogatókat. Az érkező elsőként ezt a halványzöld színű méltóságteljes épületet látja meg, amely óvó szeretettel őrködik a kisváros bejáratánál. Renoválása a tetőszerkezet felújításával kezdődött 2003-ban, és 2011-ben a külső vakolással, festéssel fejeződött be. A munkálatok létrejöttéért sokat tett az azóta már elhunyt Both István főesperes úr és Mellár József általános helynök úr, akkori csókai plébános. A templom belülről is alapos felújításra szorulna — ez szerepel is a távlati tervekben —, a jubileumra azonban elkészült a létesítmény előtt a járda és parkoló.

A püspök atya ünnepi prédikációját arra a vezérgondolatra építette, hogy az ember hit nélkül nem tud élni, hiszen a hit az a hajtóerő, amely segít nekünk a kitűzött céljaink elérésében. Egyben örömét fejezte ki, hogy a bicentenáriumot a hit évében ünnepli Csóka közösség.

A csókaiak őseinek is hatalmas hite lehetett, amikor a törökdúlás után megtelepedtek ezen a puszta, mocsaras vidéken, és elhatározták, templomot emelnek az Úr dicsőségére. Az építkezés 1804 és 1809 között folyt, majd az elkészült művet 1813-ban Kőszegi László csanádi püspök szentelte fel. A templom történetéhez hozzátartozik a két kegyúr, pontosabban a Marczibányi és a Léderer család jó szándékú támogatása és bőkezűsége.
Szépek a templomok, de a szívünk mélyén először a Jóistennek adjunk hálát, aztán jön mindaz, ami látható — hangsúlyozta msgr. dr. Német László nagybecskereki megyés püspök, majd köszönetet mondott mindazoknak a hazai és külföldi jótevőknek, akik valamilyen formában hozzájárultak a templom külső javításához.

Az ünnepi szentmise után a jelenlévők a felvidéki, galántai Arcok énekegyüttes lélekmelengető koncertjén vehettek részt. Takács Angéla, Erdélyi Zoltán, Erdélyi Csaba, valamint Sárközi Imre vendégszereplését a csókai művelődési és oktatási központ tette lehetővé.

Az 1998-ban alakult Arcok csoport műsorait főként a magyar történelem jeles eseményeihez igazítja. Összeállításukkal mindig a magyar kultúra és az anyanyelv fontosságát igyekeznek hangsúlyozni. Kitartóan járják a magyar tannyelvű általános és középiskolákat, falunapi ünnepségeket, emlékesteket, és több külföldi rendezvényen is szerepeltek már. Egyházi könnyűzenével 2007 óta foglalkoznak.  
 

Képgaléria

Cikkünk további képei

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Bánáti Újság rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

Hittel és jó szándékkal
Bánáti Újság
  • (kor)
  • 2013.11.13.
  • LXVIII. évfolyam 46. szám
Hittel és jó szándékkal
Bánáti Újság
  • (Tha)
  • 2013.06.26.
  • LXVIII. évfolyam 26. szám
Facebook

Támogatóink