home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Hiteles politikát!
din
2007.05.16.
LXII. évf. 20. szám
Hiteles politikát!

* Elnök úr, nem sok ideig dőlhetett hátra új tisztségében. A szerbiai politikai élet az elmúlt napokban alaposan felpörgött...- Habár az elmúlt hónapokban sokaknak úgy tűnhetett, hogy a szerbiai politikai élet üresjáratban van, a háttérben komoly centrifugális erőátcsoportosulás történt. Az...

* Elnök úr, nem sok ideig dőlhetett hátra új tisztségében. A szerbiai politikai élet az elmúlt napokban alaposan felpörgött...
- Habár az elmúlt hónapokban sokaknak úgy tűnhetett, hogy a szerbiai politikai élet üresjáratban van, a háttérben komoly centrifugális erőátcsoportosulás történt. Az üresjárat terminus másrészt pedig valóban helytálló, hiszen az ország politikai elitje az egy helyben topogás miatt valóban az egész társadalmat olyan helyzetben hozta, ami jobbik esetben csupán megrekedésként értelmezhető. Az, hogy a radikális Tomislav Nikolić lett a házelnök, a 90-es évek visszatérését mutatja, ráadásul nem a kiskapun, hanem egyenesen a főbejáraton keresztül jöttek be. Ebben elsősorban a Szerb Demokrata Párt és a Demokrata Párt a hibás, hiszen a felelőtlen politikai hozzáállásuk az oka annak, hogy a kormányalakítási tárgyalások elhúzódtak, s egy vákuumállapot következett be az elmúlt hónapokban. Személy szerint egy percig sem akartam hátra dőlni a székben, hiszen az aktuális belpolitikai helyzet nélkül is annyi a teendő a VMSZ-ben, hogy teljes munkabírást, teljes embert, csapatot igényel.
* A múlt szerdán kezdeményezte a demokratikus pártok összefogását, közös indulását a közelgő választásokon. Levelet intézett többek között a VMDK és a VMDP elnökéhez is. Miért tartja fontosnak az egységes fellépést?
- Szerbia a kényszerpálya mellett újra egy sorsdöntő döntés előtt áll: az egyik oldalon az európai integráció, fejlődés, anyagi biztonság és utazási szabadság, a másik oldalon pedig a totális elszigeteltség és diktatúra alternatívája van. Úgy vélem, ebből a helyzetből csak akkor tudunk kitörni, ha maximalizáljuk a demokratikus opció szavazótáborát, s e felelősségteljes hetekben mindent elkövetünk, hogy mozgósítsuk a polgárokat a következő választásokra. Megítélésem szerint ennek egyetlen lehetséges opciója az egységes fellépés, a különbözőségek félretétele. Ami pedig a vajdasági magyar pártokat illeti, az elmúlt választások is megmutatták, hogy közösségünk szintén az egységes fellépést várja el. Ez a közösségi parancs minden másnál erősebb, így természetes, hogy Ágoston Andrást és Páll Sándort is felkértem a közös gondolkodásra. Bízom benne, hogy válaszukat hamarosan megkapom, s valóban elmozdulhatunk e téren is a holtpontról.
* Megújulás, fiatalítás, hangsúlyeltolódás a VMSZ politikájában. Nagyjából ezek az első szalagcímek az újságokban az Ön elnökké választása kapcsán. Hogyan látja mindezt?
- A megújulás akkor lesz teljes, ha helyi szinteken is olyan vezetősége lesz a VMSZ-nek, amely találkozik a választók elvárásával. Olyan embereket szeretnék bevonni a helyi politizálásba, akiknek nagy a tekintélyük lokális szinten, új ötleteik vannak. A fiatalítás azonban megítélésem szerint a médiában túl lett hangsúlyozva. Nem arról van ugyanis szó, hogy akkor most minden, teszem azt, 45 évnél idősebbet félreteszünk. Éppen fordítva! Meggyőződésem, hogy nem engedhetjük meg magunknak azt a luxust, hogy bárkit is leírjunk. Mindenkire szükségünk van. Ezért a fiatalítás kérdéskörét én inkább abból az aspektusból közelítem meg, hogy az egyén - kortól függetlenül - milyen új elképzelésekkel, ötletekkel tudja előremozdítani az egész közösség szekerét. Ami a hangsúlyeltolódást illeti, azt mindenkinek látnia kell, hogy az elmúlt tizenöt év kisebbségi politizálása új elemeket igényel. A kisebbségi választók jelentős részét nem elégíti ki pusztán a kisebbségi jogérvényesítés, az autonómia és az oktatás kérdésköre. Legyünk reálisak: az emberek elsősorban megélni szeretnének, biztos anyagi hátteret kívánnak maguknak és a családjuknak. A gazdasági kérdések immár megkerülhetetlenek, s úgy vélem, hogy nem hangsúly-eltolódásról, hanem sokkal inkább a közélet és a párbeszéd tematizálásáról kell beszélnünk.
* Ezt pontosan hogy érti?
- Az április 13-i konferencia megmutatta, hogy a magyar közélet prominens képviselői számos kérdésben egyet tudnak érteni. Úgy gondolom, hogy azt a közös gondolkodást, amit vízumügyben elkezdtünk, ki kell terjeszteni, ki kell bővíteni. A civil szféra, a történelmi egyházak, a pártok képviselőinek, a független értelmiségnek számos kérdés megvitatása végett asztalhoz kell ülnie, számos kérdésre választ kell adnia. Csak egy ilyen, a magyar közösség egészét érintő párbeszéd tud olyan hiteles politikát kiépíteni és képviselni, amely a megváltozott körülmények között alternatívát, választási lehetőséget biztosít a magyar szavazótáborban.
* Mi van az olyan klasszikus témákkal, mint az autonómia, oktatásügy?
- A klasszikus témák éppen azért számítanak annak, mert az aktualitásuk az elmúlt évek során nem csökkent. Mind Vajdaság, mind a perszonális és a területi autonómia ügyében egyértelműen nyilatkoztam a sajtónak: nincs változás a VMSZ gondolkodásában. Amit azonban hangsúlyozni szeretnék, az az, hogy meglátásom szerint minden kritika ellenére a Nemzeti Tanács terén nem nagy az eltérés a civil szféra és a többi párt látásmódja között. Azt javaslom, üljünk le, vitassuk meg közösen, mit szeretnénk, alakítsunk ki ebben a témában is egységes álláspontot. Mert így lehet csak hiteles, így lehet mindenki számára vállalható ez a rendkívül fontos kérdéskör.
* Hogyan látja a választások utáni Szerbiát?
- Az interjú elején említettem a két alternatívát. Mindenkinek saját magának kell eldöntenie, hogy melyiket választja. Mind a szavazatával, mind azzal, hogy otthon marad. Szerbia jövője most újra a polgárok kezében van.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..