home 2024. április 18., Andrea napja
Online előfizetés
Hit nélkül jövőnk sincs
KOVÁCS Nándor
2011.08.03.
LXVI. évf. 31. szám
Hit nélkül jövőnk sincs

A tizenharmadik alkalommal megrendezésre kerülő aracsi Pusztatemplom emlékünnepségét ezúttal Tordán, a Nepomuki Szent János plébániatemplomban tartották. Ünnepi szentmisét Német László nagybecskereki megyés püspök mutatott be Bogdán József tordai és Mellár József esperes, törökanizsai plébá...

A tizenharmadik alkalommal megrendezésre kerülő aracsi Pusztatemplom emlékünnepségét ezúttal Tordán, a Nepomuki Szent János plébániatemplomban tartották. Ünnepi szentmisét Német László nagybecskereki megyés püspök mutatott be Bogdán József tordai és Mellár József esperes, törökanizsai plébánosok segédletével.
- A bennünk levő lelkierőn áll vagy bukik a nemzet felemelkedése, az élet tisztelete, vagy éppen elvetése. Az élet Isten ajándéka, de kiteljesedéséhez szükség van az Istennel való együttműködésre, arra, hogy elfogadjuk ajándékait. Egyik ilyen ajándék életünk legfontosabb pillanata, a gyermekáldás - fejtette ki szentbeszédében a megyés püspök. Mint mondta, a statisztikai kimutatások viszont arról szólnak, hogy csökken a nemzet szempontjából oly fontos gyermekvállalási kedv. - Aracs legyen a jövőbe mutató jele annak, hogy a lelki öntudat felerősödésével értékeket formálhatunk. Az aracsi hagyományok ugyanis keresztyén és keresztény hagyományok ápolása is. Őszre népszámlálás lesz, jó lenne, ha mindenki megvallaná hitét és nemzeti hovatartozását. Létfontosságú számunkra, hogy a magyarság egységesen tudjon lépni. Ne feledjük, az ország Európába tart. Az aracsi Pusztatemplom stílusa pedig éppen Közép-Európára és a nyugati kultúrára mutat. Arra a kultúrára, amelyben demokrácia fejlődött. Igaz ugyan, hogy az egyház nem mindig viszonyult jól a demokráciához, mégis ott alakult ki, ahol kereszténység volt.
A szentmisét követően Dolinszky Árpád evangélikus püspök szólt az egybegyűltekhez. Mint mondta, tizenhárom évvel ezelőtt hozta Isten nyilvánosságra ezt a templomot. Megmutatta őseink gazdag hitét, és emlékeztetett bennünket rá, hogy emberemlékezet óta miénk ez a föld, és Isten lehetőséget ad a mulasztások jóvátételére. Orosz Attila református esperes igehirdetésében rámutatott, hogy mi felekezeti hovatartozás nélkül lettünk, és vagyunk magyarok az atyafiúi közösségben, és Isten áldása oda jut, ahol élő közösséget talál.
Az alkalmi ünnepi műsorban a szervező nevében Vajda János, a tordai Aracs Hagyományápoló Társaság elnöke köszöntötte a vendégeket, Pál Károlyt, a VMSZ ügyvezető alelnökét, Talpai Sándort, a VMSZ alelnökét, Kern Imrét, a Tartományi Nagyberuházási Alap igazgatóhelyettesét, Dobai János tartományi mezőgazdasági titkárhelyettest, a tordai helyi közösség elnökét és Szigeti Andrást, a Magyar Köztársaság szabadkai Főkonzulátusának alkonzulját.
Ünnepi beszédet dr. Korhecz Tamás, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke mondott. Mint fogalmazott, a délvidéki magyar közösség egyre gyakrabban emlékezik meg történelméről, és egyre bátrabban vallja meg hitét. Az erős, biztos alapon nyugvó hitre szükség van, mert nélküle nincs jövőnk. Ezt a biztos alapot igyekezik az MNT erősíteni azokkal a kezdeményezésekkel, amelyeket az elmúl évben tett.
- Azzal, hogy házról házra járva felkerestük a szülőket, hogy magyar osztályba írassák iskolába induló gyermekeiket, elértük, hogy a szórványban több magyar elsőst írattak be magyar tannyelvű tagozatra, mint az elmúl években. Kampányunk nyomán egyre több magyar tanuló választja a négyéves középiskolát, de bízunk benne, hogy az egyetemistáinknak meghirdetett ösztöndíjjal is továbbtanulásra bátorítjuk fiataljainkat. Ezekkel a lépésekkel sikerült kapaszkodót teremtenünk, de fontos a múltra való emlékezés is. Emberemlékezet óta a föld a miénk, és ennek ékes példája az aracsi Pusztatemplom is - mondta az MNT elnöke.
A rendezvény művelődési műsorában fellépett a csókai Orfeusz férfikórus, Tápai Tibor versmondó, Póka Éva budapesti színművésznő, Farkas Cseh Csilla törökbecsei tanítónő és Nagy Szabina, valamint Tiszaalpár testvértelepülés népdalköre.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..