home 2024. szeptember 20., Friderika napja
Online előfizetés
Hírnév és színvonal
POZSÁR Rihárd
2006.03.28.
LXI. évf. 13. szám
Hírnév és színvonal

Az alapítók: idősebb Törtei József és JuliannaZenta központját elhagyva, Ada felé haladva, az arra járók jobb kéz felől egy fehér sarokházat pillanthatnak meg. Tábla jelzi, hogy itt található a Grill étterem, amely már 33 éve várja a vendégeket. A belépőt üveges szekrény fogadja, tele érmek...

Az alapítók: idősebb Törtei József és Julianna

Zenta központját elhagyva, Ada felé haladva, az arra járók jobb kéz felől egy fehér sarokházat pillanthatnak meg. Tábla jelzi, hogy itt található a Grill étterem, amely már 33 éve várja a vendégeket. A belépőt üveges szekrény fogadja, tele érmekkel, melyek mindegyikét a világhírű birkózó, ifj. Törtei József érdemelte ki. Az 1983-ban megtartott kijevi világbajnokságon második lett, 1984-ben, a Los Angeles-i olimpián harmadik, 1986-ban, az athéni Európa-bajnokságon szintén második helyezést ért el, és sorolhatnánk még tovább az eredményeket. Vele és az édesapjával, idősebb Törtei Józseffel beszélgettem, akinek köszönhető voltaképpen a Grill étterem létrejötte.
* Hogyan kezdődött? - kérdeztem id. Törtei Józseftől.
- 1971-ben vettük meg a feleségemmel, Juliannával a kétkezi munkánkkal megkeresett kis pénzünkből ezt az épületet, amely akkor még családi ház volt. Én a molnárszakmát tanultam ki, de a sors rávezetett arra, hogy feltaláljam magam a vendéglátásban is. Ez hamar sikerült, és nagyon megszerettem. Mindig az volt az álmom, hogy színvonalas éttermet hozzak létre. Soha nem szerettem azokat a régi kiskocsmákat, ahol az alkohol mámorában heves indulatoktól fűtött vendégeket kellett eltűrni. Az utazásaim során igen sok jó hírű helyen jártam, és onnan ötleteket hoztam, hogyan is valósítható meg egy kulturált, magas színvonalú étterem működtetése. Amikor 1973 szilveszterén megnyitottuk az akkor még Grill csárda nevet viselő létesítményünket, akkor a környéken rajtunk kívül csak egy olyan étterem volt, amely méltó ellenfélnek minősült. Kezdetben is főként az igazi faparázson sült ételeket készítettük, és ez azóta sem változott. A hét minden napján a Zsadányi zenekarral és 13 fős személyzettel együtt vártuk a vendégeket. Egy időben a mi konyhánkról került ki Zenta nagyobb vállalatainak az ebédje, vacsorája. Mindenkor igyekeztünk a hozzánk látogatók kedvében járni, és ez meghozta a gyümölcsét. Nincs annál nagyobb öröm a mi szakmánkban, mint amikor elégedett, visszatérő vendéget lát az ember. A lehetőséghez mérten újítottunk is, bővítettük a termet, amely ma 120 személy befogadására alkalmas. Jó érzéssel gondolok arra, hogy az évek során olyan híres személyek is megfordultak nálunk, mint Koós János, Korda György, Zalatnay Sarolta, Bangó Margit és még sokan mások, közöttük világhírű sportolók, sakkozók is. Az is megelégedéssel tölt el, amikor valaki nálunk tartja a lakodalmát, majd egy-két év múlva visszajön, mert itt szeretné megünnepelni a gyermekének a születését, aztán a keresztelőjét, vagy az első áldozását. Büszkeségünk az az aranyérem, amelyet 1979-ben érdemeltünk ki azon a versenyen, amelyet az önálló vendéglátó-ipari vállalatok között rendezett meg a Mala privreda és a Zanatski glasnik. Ez a mai napig az étterem falát ékesíti.
- 1991-ben az édesapám betegsége miatt kénytelenek voltunk a fivéremmel, Károllyal átvenni a vendéglő vezetését - meséli tovább a történetet ifj. Törtei József. - Számunkra ez nem volt kihívás, mert már fiatalkorunk óta részt vettünk az üzlet működtetésében. Károly 13 éves kora óta pincérkedett, én meg inkább a raktárban emelgettem a nehezebb dolgokat, majd idővel az én kezem által került a friss hús a konyhára. Akkoriban nem volt könnyű dolgunk, mivel sok vállalat megszűnt, csökkent a nagy üzleti vacsorák száma, a vendégek is fogyatkoztak a pénzhiány miatt. Ennek ellenére sem adtuk fel, a legnehezebb helyzetekben is a minőség megőrzésére törekedtünk. Maradtunk a fehér terítő mellett, lestük a vendégek igényeit, az étlapba pedig újabbnál újabb különlegességeket csempésztünk be. Volt rá példa, hogy kértek tőlünk valami ínyencséget, de nem tudtuk felszolgálni. De legközelebb, amikor ugyanaz a személy betért hozzánk, már örömmel újságoltuk neki, hogy megtalálható nálunk az a bizonyos étel.
* Gondot okoznak-e a manapság egyre inkább elszaporodó gyorséttermek?
- Korábban sokszor mondogattam, hogy számunkra nem jelentenek konkurenciát, de most már fel kell vennünk velük a versenyt. Manapság a fiatalabb generációk inkább az úgynevezett büféket, esetleg a pizzériákat látogatják. Persze, hozzánk is járnak fiatalabb vendégek, akiknek nagyon örülünk. Ha az itt tartott lakodalmakat, keresztelőket és más rendezvényeket veszem figyelembe, akkor azt kell mondanom, hogy inkább a középkorosztály, a családosok kedvelnek minket. Igaz, volt már nálunk aranylakodalom is. Az elmúlt évben sokat fektettünk az újításokba. Reklámokkal is igyekszünk felkelteni az érdeklődők figyelmét. Az idén igen jó, színvonalas zenészeket alkalmaztunk, a Mix Band hat éve működik, Cseszkó Csaba és Flejsz Tibor a tagjai. Ők minden pénteken és szombaton várják a mulatni vágyókat. Manapság igen nehéz becsületes, kedves pincéreket találni, ezen a téren is harcolni kell a vetélytársakkal, hogy megtarthassuk a személyzetünket, a zenészeinket. Mindent megteszünk, hogy a vendégeink jól érezzék magukat. Ha nem vagyok távol a sport miatt, akkor úgy intézem, hogy minden egyes hússzelet az én kezemből kerüljön a parázsra. A minőség és a mennyiség érdekében, amit csak lehetséges, magam ellenőrzök. Számomra ez a biztos pont a konkurenciával szemben.
* Hallhatnánk valamit a terveikről?
- Ma már egyedül vezetem a vendéglőt, mivel Károly fivérem más irányban látja a jövőjét. Szeretnék változtatni az étlapon, hamarosan különféle ételkülönlegességekkel lepjük meg vendégeinket. Már most megtalálhatóak a sertés-, a borjú-, a csirke- és a pulykahúsból készült étkek, a halfélék, nem utolsósorban pedig a vegetáriánus ételek is. A konyha is rászolgált már a felújításra, hamarosan kicseréljük az edényeinket. Egy kisebb vágóhíd felépítését is tervezzük, hogy én magam tudjam a húsokat előkészíteni és ellenőrizni, mert csak így lehetnék igazán nyugodt, hogy minőségi étel kerül az asztalra. Ha minden jól megy, az emeleti részben még az idén sikerül szobákat kialakítani, ugyanis sokan vannak, akik átutazóban térnek be vacsorázni, és igénylik a szállodai lehetőségeket. Hosszabb távra szóló tervem - ha még mindig lesz alkalmam és lehetőségem a befektetésre - az udvarban medence, jakuzzi, szauna és nyitott terasz létesítése. De mindenekelőtt az a vágyam, hogy továbbra is megtartsam és növeljem a vendéglő jó hírét és színvonalát.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..