home 2024. május 04., Mónika napja
Online előfizetés
Hírek a nyugdíjasok otthonából
(-r-s)
2015.04.29.
LXX. évf. 17. szám
Hírek a nyugdíjasok otthonából

Ennek a télnek is vége lesz — Nem a másét, csak a miénket — Nyugdíjasok fóruma a VMSZ-ben

Ennek a télnek is vége lesz

A sok tévéreklám közül az egyiken mindig megakad a szemem, pláne amióta elmúlt az a tél, amelyiknek jövetelére hivatkozik. Mert jelenleg sokkal időszerűbb azt hirdetni, hogy itt a tavasz, és mi az, amit a természet ébredése során az idős embernek érdemes megtennie egészsége megóvása érdekében, főleg, ha az illető legyintve konstatálja meteoropata mivoltát. A gyakori időváltozás a fiataloknak sem kedvez, hát még azoknak, akiknek a vállát több évtizednyi élet megannyi gondja és baja nyomja.

Persze nem az áprilisi időjárás szeszélyességére és annak következményeire kívánunk rávilágítani, hanem arra, hogy a múlt év végét és az idei esztendő elejét a sok egyházi és állami ünnep mellett még az is bonyolította, hogy a keleti és a nyugati keresztények ünnepei szinte egymásba folytak, és a város öregeinek ezeréves szép szokása, hogy ilyenkor átadják egymásnak jókívánságaikat.

Ez az egyesület életében úgy reflektálódott, hogy időseink csoportokban tettek eleget a fent említett szép tradíciójuknak. Szinte menetrendet kellett készíteni arról, hogy ki, mikor, hova, melyik helyi szervezetbe látogasson el, hogy azután ne érje szó a ház elejét, amiért ezek vagy azok lassabbak a többieknél.

S ha csak ez volna gond! De nem így van! A valamikor az év elején vagy közepén készített programok — itthonra és házon kívülre — ugyanis olyan feladatokat szabtak meg az aktivistáinknak, amelyeket csak a mondás (nem lovagolhatok meg egyszerre két lovat egy hátsóval) szerint lehetett volna elvégezni!

Mit tehet ilyenkor egy hasznos és szorgalmas munkájáról nevezetes egyesület tagsága? Csinálja, amíg bírja, aztán „leereszt”, és „kifújási időt” enged meg magának ilyenformán: leteszem a lantot, aztán majd fölveszem a munka májusi ünnepe után. Ennek lett a következménye, hogy heti tollforgatójuk hiába ment személyesen az otthonba, vagy próbálta a vb valamelyik tagját telefonon elérni, csak ilyen válaszokat kapott: — Mit serénykedsz? Menj, fújd ki magad te is, aztán majd beszélgetünk a fiatalok hónapjában, májusban!

Tehát egyetlen közlendő marad: a cukorszint-, vér- és vérnyomásvizsgálatra május 6-án várják az egyesület tagjait 8-tól 10 óráig, közben a rászorulóknak ingyengyógyszert osztanak, az első szemvizsgálatra pedig 29-én várják az érdeklődőket.

Nem a másét, csak a miénket

Nyugdíjasaink nem divatból, hanem szükségből követik egyre gyakrabban földműveseink, tanügyi munkásaink, dolgozóink sorsát, akik hónapok, évek óta nem kaphatják meg fizetésüket. A levonások bejelentése után ugyan rövid ideig figyelték a fejleményeket, de miután nemcsak az ellátmányok alapos kurtítására került sor, hanem egyre többször kell szembenézniük a drágításokkal, tehát az elvett 5-10-15-20 százalékok ilyenformán rádupláztak önmagukra. Így előbb többé-kevésbé csöndes tiltakozásba fogtak, majd vajdasági kezdeményezésre az alkotmánybírósághoz fordultak beadványukkal. A baj azonban ott kezdődik, hogy ha a polgárság a hatalmat bírálja, az eljárás lassúvá, nehézkessé válik, sőt az igazság legfőbb osztói kivárják a válaszadás kötelezettségének utolsó napját, mire eléggé bizonytalan, így is, úgy is értelmezhető szövegeket tárnak a közvélemény elé.

Most már ott tartunk, hogy a nyugdíjas-egyesületek tagjai ugyanúgy tiltakoznak az ellenük elkövetett jogsértések miatt, ahogyan megrövidített fiatal társaik teszik: gyűlésekkel, útelzárásokkal, és lehet, hogy majd újabb módszerekkel is.

Nyugdíjasok fóruma a VMSZ-ben

A VMSZ legutóbbi közgyűlésén sajnos kevés szó esett arról a javaslatról, hogy esetleg már ott megalakítják a szervezet nyugdíjasfórumát. Előfordul ugyanis, hogy közbejött események, problémák miatt el kell halasztani egy, egyébként régóta tervezett és fontos szervezet magalakítását.

Ez a szervezet a párt nyugdíjasfóruma lesz, hiszen például az ifjúsági és a női fórum már jó ideje jól, hasznosan dolgozik.

Ismeretes, hogy idős embereink más gondokkal küszködnek, mint a fiatalok, tehát ha az ember felkarolja őket, az másfajta hozzáállást is igényel. Ha az ügyben némi váratlan csúszás következett is be, az csak halasztást jelent. De talán jobb is így, mert nyugdíjasaink előzetes értekezletet tarthatnak, melyen felvázolják, mit szeretnének elérni, és mire éreznek magukban elég kezdeményező és munkaerőt.

 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..