home 2024. május 02., Zsigmond napja
Online előfizetés
Hírek a nyugdíjasok otthonából
(b)
2015.03.25.
LXX. évf. 12. szám
Hírek a nyugdíjasok otthonából

A szabadkai nyugdíjas-egyesületnek a fennállása óta bevett gyakorlata, hogy központi és helyi közösségi szinten „fiatal” tagokat választ a különféle vezetőségekbe, tavaly is eredményes volt

ADATOK SPORTRÓL, MŰVELŐDÉSRŐL

A szabadkai nyugdíjas-egyesületnek a fennállása óta bevett gyakorlata, hogy központi és helyi közösségi szinten „fiatal” tagokat választ a különféle vezetőségekbe, tavaly is eredményes volt. A néhány éve örökös elnökségi taggá választott Mihajlo Jančikin, a művelődési alosztályok több évtizedes koordinátora, valamint Kobrehel János két évtizedes vb-tag elfáradt, megbetegedett, ezért a „fiatal” Engi Péter és Ljudevit Vujković Lamić foglalta el a helyüket. Természetesen a két „távozó” továbbra is kedves vendége maradt az otthonnak, ha szívük időnként némi eszmecserére „csábította be” őket.

INGYENES EGÉSZSÉGÜGYI VIZSGÁLATOK

Ebben a korban a legtöbb ember vérnyomás-, vércukorszint- és látási gondokkal fordul orvoshoz, s hogy társadalmunk idős tagjai ne legyenek kénytelenek sok időt tölteni az intézményekben és pénzt költeni, ingyenes vizsgálatot szervezett részükre az egyesület, mely 14 260 dinárt költött az orvosi szerekre, s a tagok 40 dinárt fizettek, Mića optikus pedig, ha kellett, háromhavi törlesztőrészletre beszerezte a kellő szemüvegeket is. Tavaly egyébként az alap ingyenes gyógyfürdői kezelését 248 tag vette igénybe — 130-an az apatini Banja Junakovićban, 60-an a Kanizsai Gyógyfürdőben, 50-en a Vrdniki központban, 8-an pedig a zlatibori Banja Čigotában.

JELESKEDÜNK A SPORTOKBAN

Megállapíthatjuk, hogy sportoló „öregeink” igen sajnálják, hogy anyagi okokból két éve nem vehetnek részt az egyesületek és szövetségek országos olimpiáján, bár azokon sok babér termett számukra. Az elmúlt két évben Észak-Bánátra és -Bácskára szűkült mérkőzéseik lehetősége. Tavaly Csókán volt a találkozó. Íme az eredmények: a sakkozók, lemezdobók, lengőtekések, sporthorgászok, dartsosok és preferánszozók első helyet és vándorserleget hoztak haza, a tekézők a második helyen végeztek. A legerősebb a sakkozók csapata, melyben nagy- és nemzetközi mesterek vannak, s működése megfelel minden civil klub követelményének. Tavaly megnyerte Észak-Bácska bajnokságát, és feljutott a Bácskai Ligába. A többi csapat működése amatőr szinten bonyolódik le.

ÖNÁLLÓSÁG

A helyi szervezetek önállóságát tanúsítja, hogy munkájuk jó részében szinte „függetlenítették” magukat a központtól. Ha a városban vagy távolabb baráti találkozókra, közös kirándulásokra, utazásokra volt alkalmuk, csak a legritkább esetben mulasztották el kihasználni — ezért igen sokáig tartana, ha ezeket fel szeretném sorolni. Azt azonban el kell mondani, hogy együttműködésük területét kiterjesztették a tartományon és az országon kívülre is: Magyarországra, Horvátországra és Macedóniára. Ám természetesen hozzá kell tennünk, hogy az egyesületünk vezetősége az utóbbi időben egyre gyakrabban terjeszti ki és teszi szorosabbá az együttműködést az említett országok hasonló intézményeivel. Gond mégis akadt. Néhány évvel ezelőtt bizonyos területek (belügy, vasút, posta, hadsereg, hadirokkantak) még hozzánk tartoztak, de az első kettőt kivéve a többi képviselői jócskán lazítottak a kapcsolatainkon. Marad a „remény”, hogy a csökkenő életszínvonal és a vele járó gondok felértékelik a közös tevékenységet, a tavalyi gyakorlat ugyanis azt mutatta, hogy a lassan kibontakozó együttműködés olcsóbbá és hatékonyabbá teszi a munkát.

MŰVELŐDÉSI ÉLET A NYUGDÍJAS-EGYESÜLETBEN

Három klub dolgozik igen aktívan az egyesületben: az Adagio vegyes énekkar, a LUSA szalmakép- és dísztárgykészítő, valamint a SLAP amatőr képzőművészeti alosztály. A legjobb eredményekkel a Slavica Tot Lučić elnök, Miskolci Diána karnagy és Máté Krisztina korrepetitor vezetésével működő énekkar dicsekedhet, mely az elmúlt évben tizenkilenc hangversenyt tartott. Fellépett a helyi közösségek ünnepségein, a városi rendezvényeken (állami és egyházi ünnepekkor), a tartományi és az országos versenyeken, valamint jó néhány nemzetközi találkozón is. Ezenkívül a magyarországi Kisszállás együttesével egy nagy nemzetközi népdalszemle díszvendége volt. Nem hagyhatjuk szó nélkül, hogy az Adagio tagjai szoros együttműködést alakítottak ki a Maria Theresiopolis német egyesület Regenbogen nevű vegyes énekkarával, mely egyúttal az Adagio tagja is, valamennyien pedig a világszerte ismert Pro Musica Kamarakórushoz tartoznak.

A LUSA szalmakép- és dísztárgykészítő alosztály becsületére válik, hogy alkotásait minden jelentős ünnepen kiállítja a városházán, a szabadegyetemen, valamint mindenütt, ahova meghívják, és rendszerint díjakkal, illetve az eladott képekből származó bevétellel tér haza. A város fiatalsága hálás a LUSA lelkes tagjainak, akik egyre többet foglalkoznak a gyerekekkel, leginkább az általános iskolák felső tagozatainak tanulóival.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..