home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Hírek a nyugdíjasok otthonából
(-r-s)
2015.02.25.
LXX. évf. 8. szám
Hírek a nyugdíjasok otthonából

Szerettünk volna a tagjaink kedvében járni azáltal, hogy titkolózás nélkül közöljük velük, beszerző osztályunk az ünnepek tájékán milyen élelmiszerekkel, milyen csomagolásban és milyen áron kínál nekik — természetesen sokkal olcsóbban, mint az üzletek — finom kolbászféleségeket, friss és füstölt húsokat, savanyú, sós és édes csemegéket, rétestésztákat és kalácsokat.

Ezt azonban nem tehetjük meg, mivel nemrég hoztak egy törvényt, mely kereskedelemnek tekinti, ha a civil szervezetek eladnak valamit a tagjaiknak, ezáltal reklámozásnak minősülne, ha közzétennénk az árjegyzéket.

Elnézést kérünk tehát a kedves tagságtól, mivel most csak annyit jelenthetünk be, hogy a húsféleségeket a ludasi NOGE húsfeldolgozó vállalat, a tésztaféléket pedig a kamanci Marelli tésztagyár készíti, és küldi Szabadkára.

Azt is elmondhatjuk még, hogy vásárlóink március 15-éig adhatják le rendelésüket munkanapokon az otthonban (Sava Šumanović u. 2.) vagy helyi szervezetük irodáiban. A leszállítás március 20-án kezdődik, azzal a javaslattal, hogy a tagok az árut mihamarabb vegyék át. 

Van, aki megteheti

Szabadka városi és városkerületi közlekedése — pontosabban az idősek ingyenes vagy kedvezményes utazása — fájó ponttá vált, amióta a vkt kénytelen volt szorítani a nadrágszíjon a közlekedésben és a szolgáltatásokban. Azóta egyre-másra érkeznek a megjegyzések, hogy ha más községekben, városokban kegyesebbek a hatóságok az öregekhez, miért nem tesz Szabadka is hasonló erőfeszítéseket?

Íme néhány követendő példa:

Inđija község minden 65 évnél idősebb polgára számára lehetővé teszi az ingyen utazást a városban és a falvaiban. Teszi ezt úgy, hogy elkerüli a bürokratikus megoldásokat. Nem kell sem igazolvány, sem bizonylat a jog megszerzésére, mivel a községi adminisztráció kiírja a jogosultak adatait a nyilvántartásból, elkészíti az igazolványokat, és postán kézbesíti. Ezenkívül a közép- és az általános iskolások, valamint a várandós kismamák is ingyen utazhatnak.

Belgrád is érdekes gyakorlatot vezetett be. A 65 évnél idősebb emberek jövedelmüktől függetlenül 407 dinárért, a dolgozók 3275 dinárért, a középiskolások és az egyetemisták pedig 1120 dinárért juthatnak havibérlethez. A szabadkaiak számára nem marad más hátra, mint hogy az egyesület végrehajtó bizottsága újra megkérje a képviselő-testületet, találjon megoldást az idős polgárok kedvezményes utaztatására — annak hangsúlyozásával, hogy reméli, az előadó jó hírekről számolhat be a márciusi közgyűlésen.

Segítettek a nyugdíjasok

Köztudomású, hogy Vajdaságban is vannak helységek — főként a Szerémség déli részein —, melyek súlyos károkat szenvedtek el a tavalyi árvíz során. Úgy látszik, az ország sajnos megfeledkezett róluk, s az oda küldött segélyekből nem sok jutott az érintetteknek. A délnyugat-szerémségi (Sremska Mitrovica-i, račai és bosuti) nyugdíjas-egyesületek ezért gyűjtésbe kezdtek, s az így szerzett 300 000 dinárt szétosztották a rászorulók között. Mivel a környéken sok montenegrói nemzetiségű polgár él, őket a hazájukban élő rokonok is kisegítették néhány 10 000 dinárral.

RÖVIDEN

AZ INGYENES GYÓGYÜDÜLÉS lehetőségével élő vajdasági emberek nem szívesen kérnek elhelyezést távoli helyeken, hacsak nem a betegségük kezelése miatt van rá szükség. Tavaly ezt a lehetőséget 7134 emberünk használta ki: 6000-en Magyarkanizsán, az apatini Banja Junaković gyógyfürdőben, Melencén és Belcsényben pihentek, a „maradék” pedig Banja Koviljačán, Vrnjačka és Prolom Banján, Ivanjicán, valamint a Zlatiboron.

ERŐSZAK AZ IDŐSEK ELLEN — ez volt a téma a nyugdíjasok nemzetközi szakszervezete vezetőségének az év elején Belgrádban megtartott értekezletén. Megállapították, hogy a nyugdíjasok jogi helyzete napjainkban rosszabb, mint korábban volt. Megállapították, hogy az átalakulóban lévő államok mindegyike nagy terheket ró az idős emberekre az országuk haladása érdekében. Mindez azonban immár tarthatatlanná vált, s ennek legalább két oka van. Az egyik, hogy nagy méreteket öltött az elszegényedés, a másik pedig, hogy a nyugdíj az alkotmány szerint szerzett jog, úgyhogy nem vonható meg.

20—50 SZÁZALÉKOS KEDVEZMÉNYBEN részesülnek az idei évtől Szabadka szegényei, hadirokkantjai és az eddigi háborúk veteránjai, bárhol harcoltak is az egykori Jugoszláviában. A feltétel, hogy városunkban éljenek. A kedvezmény a vízszámlára, a köztisztasági és a kéményseprési szolgáltatásra vonatkozik.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..