home 2024. május 01., Fülöp napja
Online előfizetés
Hírek a nyugdíjasok otthonából
(-r-s)
2015.02.04.
LXX. évf. 5. szám

Nem mennék bele, hogy a megszorítások kire, mire vonatkoznak, inkább az foglalkoztat, hogy a jelenlegi körülmények között az élen lévő embereknek hogyan kellene, illene viselkedniük. Mert ahhoz, hogy hihessünk a jó szándékukban, magatartásuknak, megjelenésüknek, stílusuknak, öltözéküknek, úgy gondolom, semmiképpen sem volna szabad provokatívnak lennie a tömegek előtt.

Ehhez ábrázat kell

Nem mennék bele, hogy a megszorítások kire, mire vonatkoznak, inkább az foglalkoztat, hogy a jelenlegi körülmények között az élen lévő embereknek hogyan kellene, illene viselkedniük. Mert ahhoz, hogy hihessünk a jó szándékukban, magatartásuknak, megjelenésüknek, stílusuknak, öltözéküknek, úgy gondolom, semmiképpen sem volna szabad provokatívnak lennie a tömegek előtt.

A nyugdíjak nagy részét megsarcolták, vagy ott hagyták a nyomor határán. Tudvalévő, hogy idős társadalmunk ellátmánya a járulékoktól függ, azokat pedig a nyugdíjalap kezeli, élén az igazgatósággal. Itt kell elmondani, hogy igazgatónője, Dragana Kalinović a megválasztása óta gyakran szerepelt a kemény, tényfeltáró tájékoztató eszközök hasábjain, szövegeiben. Már-már úgy látszott, távoznia kell tisztségéről, amikor az igazgatóbizottság tagjai úgy vélték, egy kis baj van szaktudásával, mire 315 000 dinárt szavaztak meg mestervizsgájának letételére a Megatrend magánegyetemen. Az igazgatónő havi fizetése egyébként 163 450 dinár plusz a különféle járulékok. Amikor a nagypolitika már sejttette, hogy szigorú takarékosságra lesz szükség, Kalinović és vezetősége milliós összegeket szavazott meg az újévi bulihoz szükséges italok beszerzésére. Ám a megrendelést le kellett mondani, és a bulit viszonylag szerény keretek között tartották meg. A tényfeltáró sajtó azonban ezt nem tette zsebre, hanem kimutatta, hogy a reprezentációkkal egybekötött tanácskozásai egyenként több mint 13 000 dinárba kerülnek, tehát az igazgatónő ilyen költségei a nyugdíjasok 390 000 dinárját emésztik fel. Érdekes, hogy a hasonló tevékenységet folytató Vulin szociális, munkaügyi stb. miniszter minden alkalommal az igazgatónő mellé állt, ha a sajtó támadta. Pedig az újságírók őt magát sem kímélik. A minap is a méregdrága öltönyeiről írtak. Kiderült ugyanis, hogy az „egyszerű”, munkahelyi öltözete 1190, az ünnepi alkalmakkor viselt öltönye (inggel, nyakkendővel, cipővel stb. együtt) pedig 1410 euróba (nem dinárba!) kerül.

Aki szerénységről, takarékosságról, lemondásról beszél, maga is mutasson példát!

Látom az EU sötét jövőjét

Az EU országaiban jelenleg négy munkaviszonyban lévő ember tart el egy nyugdíjast. A jövőt kutató tudósok azonban azt állítják, hogy 2060-ig ez az arány a szerbiai szintre fog süllyedni, azaz 1 : 1 lesz. Manapság igen ritkán találkozunk 88 évesnél idősebb emberekkel, ám a becslések szerint 2060 körül az arányuk el fogja érni a 12 százalékot. A lakosság létszáma nem fog csökkeni, 10 százalékkal fog emelkedni, méghozzá oly módon, hogy az elhaltak helyét vendégmunkások fogják átvenni, akiknek létszáma 2060-ra az 523 milliós EU-ban el fogja érni az 55 milliót. A műszaki fejlődés eredményeképpen (is) csaknem 9 százalékkal csökken a közvetlen termelők száma, de az arányuk 71 százalékra fog nőni. A kutatók többé-kevésbé normálisnak tartják a fiatal és az idős emberek jelenlegi arányát, ám a jövőben a sok nyolcvanévesnél is idősebb polgáron kívül minden harmadik ember megéri majd a hatvanat, a 14 évesnél fiatalabbak aránya viszont 15 százalék alatt fog maradni.

Személycserék a márciusi közgyűlésen

A szabadkai nyugdíjas-egyesület végrehajtó bizottságának legutóbbi ülésén felvetették ugyan a megoldásra váró kérdéseket, javasolták azokat az embereket, akik eddigi munkájukkal helyet találhatnak a szak- és alosztályokban, de arra kérték a tagságot, vegye komolyan helyi szervezetének közgyűlését, és fogalmazzon meg célokat, javaslatokat számára, hogy munkája tartalmas legyen.

Lássuk a felvetett témákat azzal az igénnyel, hogy a tagság minden munkaterületre egy jó munkaterv kidolgozását segítse elő.

1. A Soko Banja-i otthon felújításra szorul, melyhez eszközöket, támogatókat kell találni. Ehhez a leltárbizottság pontos felméréseire, adataira van szükség.

2. Az országot ért elemi csapások ellenére nincs gond a jövő téli tüzelő beszerzésével. A Tabu telepen elég fa és szén áll rendelkezésre ahhoz, hogy a részletre vásárlóknak azonnal leszállíthassák az igényelt mennyiséget. Mivel vége van a januárnak, tíz- helyett kilenchavi törlesztőrészletre lehet tüzelőt venni.

3. Az ülésen elhangzott javaslatok írásban vagy elektronikus formában a hét elején megérkeztek minden helyi szervezetbe, és jó lenne, ha az érintett szervezetek megtartanák a maguk véleménynyilvánító értekezletét.

4. Az Elízium temetkezési segélyegylet az egyesület helyiségeit használja, és ezért havi 15 000 dinár bérleti díjat fizet.

5. A vb tárgyalni kíván a polgármesterrel és a Subotica-transszal a városi és a kerületi járatok viteldíjáról. Az újonnan megszabottnál nagyobb kedvezményt kér a hatvanöt évnél idősebb tagok részére. Újvidéken és Belgrádban ugyanis az ilyen korú emberek 607 dinárért utazhatnak egész évben.

6. A nőnap alkalmából — március 6-án — az egyesület vendégül látja Eszék ötven idős polgárát, hogy megtekintsék a várost és Palicsot, tapasztalatot cseréljenek a szabadkaiakkal, majd egy közös ebédre kerül sor a Spartacus vendéglőben.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..