home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Hírek a nyugdíjasok otthonából
(-r-s)
2014.12.10.
LXIX. évf. 50. szám

Nem túlzás! Az egyesület évi utolsó végrehajtó bizottsági ülése eddig mindig jó hangulatban telt. Most sem az évi munka összegezésével volt gond, hanem azzal, ami 2015-ben vár ránk. Azt a tényt kellett ugyanis tudomásul venni, hogy már a december 10-ei kifizetés a tagság felének legalább tíz százalékkal kevesebb összeget hoz.

Fájó pont a mondat végén

Legutóbbi számunkban még mertük remélni, hogy az országos, a tartományi és a városi-falusi nyugdíjasszövetségek elérhetnek valamit az alkotmánybíróság elé tárt beadványukkal, azaz inkább: kérelmükkel. Azzal az okmánnyal, amelyben alkotmányunk alapján arra hivatkoznak, hogy a szerzett jogok megszüntetése alkotmányellenes cselekedet, főleg, ha a dolgozó emberek azokat munkájuk révén — az állami szervekkel és a köztársasági alapokkal szemben vállalt kötelezettségüket teljesítve — pénzzel is megvásárolták.

A beadványnak volt még egy jelentéktelennek nem mondható része: a szövetségek arra kérték bíróságunkat, hogy az eddigi rendszer kárára ne engedélyezzen semmilyen anyagiakkal összefüggő lépést. Tehát az alkotmánybíróság ítéletéig az ellátmány kifizetése változatlan maradjon.

Hogy bíróságunk miről és mennyit tárgyalt a kérelem kapcsán, arról (e sorok megírásáig) semmit nem közöltek tájékoztatási eszközeink. Azt azonban igen, hogy az illetékes minisztériumok követelik az új rendszer alkalmazását a novemberi nyugdíj kifizetésével egyidejűleg, tehát december 10-étől kezdve. Elgondolkodhatunk rajta, hogy jogállamban élünk-e, vagy sem.

Érezhető volt a feszültség a nyugdíjasok körében amiatt, hogy kelebiai társaik helyi szervezete nem alkalmazkodott a többihez a Napsugaras Ősz megtartásában. A határ közelében élők erre azt válaszolták, hogy ebből látszik, sorstársaik nemigen törődnek velük, mert illene tudniuk, hogy a kelebiaiak a nyugdíjasok, az egyházak és a civilek barátkozását immár három éve az ideihez hasonlóan szervezik meg. Tehát: Kelebia idős polgárai december 22-én, 16 órai kezdettel a művelődési otthonban ülik meg hármas ünnepüket. És mint eddig mindig, a műsort ezúttal is a Gróf Széchenyi István Általános Iskola helyi tanulói készítik anyjuk és apjuk, nagymamáik és nagytatáik számára. A műsor zene- és énekszámokból, versmondásból, szólóénekekből, valamint néhány rövid bohózatból fog állni.

A gyerekek fáradságát a vezetőség meg fogja hálálni. Bátorságuk és hangjuk erősítésére pogácsával, kaláccsal és szörppel fogja kínálni őket. Természetesen a közönség sem marad éhes. A falu idős hölgyei az alkalomra többféle kalácsot sütnek, melyet üdítők és jóféle itókák kíséretében kínálnak majd. Külön meg kell dicsérni a hölgyeket, mert az egyedül élő nők és férfiak számára csomagot állítanak össze a házi finomságokból.

Szomorú vb-ülés

Nem túlzás! Az egyesület évi utolsó végrehajtó bizottsági ülése eddig mindig jó hangulatban telt. Most sem az évi munka összegezésével volt gond, hanem azzal, ami 2015-ben vár ránk. Azt a tényt kellett ugyanis tudomásul venni, hogy már a december 10-ei kifizetés a tagság felének legalább tíz százalékkal kevesebb összeget hoz.

A többi napirendi pontról a hangulatnak megfelelően tárgyaltak, s ezek refrénje a következő volt: nem emelünk árat és szolgáltatási díjat. Az ilyen bejelentések eddig örömöt szereztek idős társadalmunknak, ám ez ma az ellátmányok sorozatos lefaragásának következménye — egészen 2017 végéig (ha igaz lesz).

Tehát 2015-ben nem emelkedik a tagdíj, a TABU cég tűzifájának, a Kolubara bánya szénfajtáinak, a Soko Banja-i üdülésnek az ára, a szalon szolgáltatásainak (frizura, hajvágás, masszázs, manikűr, pedikűr stb.) díja, de pontos összegeket itt nem közölhetünk. A tagság hétköznapokon személyesen nyújt tájékoztatást az otthonban (Savo Šumanović u. 2.) vagy a 024/525-196-os telefonszámon 8-tól 11 óráig.

A legidősebbek pénztárcáját közvetlenül érintheti az az (egyelőre csak) mendemonda, hogy buszon ingyen csak azok a 65 évesnél idősebbek utazhatnak, akiknek az ellátmánya átlagos vagy annál kevesebb.

Némi felüdülést hozott, hogy a vb megdicsérte a sportszakosztályát, mivel a hivatalos és a baráti versenyeken kitűnően képviselte az egyesület színeit (dartsban, sakkban, tekében, lengő tekében, horgászatban, kártyában), és különdíjban részesültek azok, akik az első három helyen végeztek.

RÖVIDEN

NINCS KÖZÖTTÜNK SPEKULÁNS — állapította meg a szabadkai nyugdíjasok vezetősége. Tény, hogy a tizenháromezer tag közül háromezren minden olyan lehetőséget kihasználnak, amikor az egyesület tüzelőt kínál leszállított áron, vagy élelmiszert részletre, esetleg ruhát oszt. Csak ritkán fordult elő, hogy valaki megfeledkezett volna a kötelezettségéről, de annak csakhamar eleget tett. Egyébként a nagy állami közvállalatok a minap közölték, hogy áramot, tüzelőt, gázt és egyebet a gazdagok lopnak, nyugdíjast ilyen cselekményen sohasem kaptak rajta.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..