home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
Hírek a nyugdíjasok otthonából
(-r-s)
2014.09.24.
LXIX. évf. 39. szám

A Napsugaras Ősz műsoráról — Netán a Szulejmán című sorozat hatására? — Nyugdíjas földműveseink fellélegezhetnek — Röviden

A Napsugaras Ősz műsoráról

Amikor ezeket a sorokat írom, még nem végleges a szabadkainyugdíjas-egyesület Napsugaras Ősz nevű gálaestjének idei műsora. Noha a felkért egyesületek, intézmények és egyéni fellépők valahányan jelezték, hogy szívesen részt vesznek benne, elhatározásukat írásban még nem közölték.

Annyit azért elöljáróban elmondhatunk, hogy az október 1-jén, 16 órakor, a Bunjevačko kolo HKK nagytermében megrendezendő ünnepségen szerbül Dragica Lučev elnök, magyarul Berkes Béla titkár mond bevezetőt, a műsort pedig Budanov Márta színésznő vezeti. Kis Miskolci Diána vezényletével természetesen fellép az Adagio vegyes kar és a Maria Theresiopolis német kórus, valamint Mihajlo Jančikin vezetésével és harmonikakíséretével a Központ II. Veselica dalosköre. Ezúttal sem maradhat el Maria Horvat költőnő és Jančikin nyugdíjas színész versmondása. A Pere Tumbas Hajo Kedvelői tamburazenekar kíséretében, Tomislav Halasević vezetésével Tamara Babić népdalokat ad elő, a Szabadkai Zeneiskola etno tagozatának tanulói pedig népdalválogatást adnak elő. Szólistaként különszámmal gazdagítja a műsort Kis Miskolci Diána és Irena Bursać.

A táncprogram is színesnek ígérkezik. A Népkör MKK néptáncosai vidékünk magyar táncaiból mutatnak be válogatást Rumenyákovity Karlo vezetésével, a Mladost Ifjúsági KME tagjai cigány táncokkal lépnek fel Mihajlo Jančikin koreográfiájában, a Bunjevačko kolo HKK gyermekegyüttese pedig bunyevác néptáncokkal kedveskedik a közönségnek Andrija Bašić Palković művészeti igazgató irányításával.

Netán a Szulejmán című sorozat hatására?

A Peščara helyi közösség nyugdíjasai ismét útra kelnek — sokak szerint éppen a Szulejmán hatására. Október 18-ára ugyanis egy autóbusznyi tag (persze másokat is szívesen fogadnak) Pécsre és Siklósra szervez utazást, hogy megtekintse azokat a színhelyeket, amelyeken a tévésorozat cselekménye játszódik, és ahol egymás mellett lehet megcsodálni Törökország, azaz Szulejmán szultán „ajándékát” és Zrínyi szobrát.

S ha már egy másik — igen közkedvelt, s tömegeket a képernyő elé vonzó —, az elmúlt hónapokban újra sugárzott magyar filmsorozat, a Tenkes kapitánya helyszínének közelébe kerülnek, hát megtekintik Siklós várát is. Természetesen nem mulasztják el végigjárni a két település jeles helyeit, Pécsett például a mecsetet és a Zsolnay-kiállítást. Az érdekesnek ígérkező kirándulásra máris foglalhatnak helyet, és ezzel — a jelek szerint — nem érdemes várakozni. A helyi közösségben az utazás előtti két szerdán, délután 17-től 22 óráig, a nyugdíjasotthonban pedig minden hétköznap, 8-tól 11-ig lehet jegyet váltani Berkes Béla titkárnál.

Nyugdíjas földműveseink fellélegezhetnek

Ha hinni lehet a nyugdíj- és rokkantbiztosítási alapnak, 2015. január 1-jétől teljesülhet a nyugdíjas földművesek követelése, miszerint ahhoz, hogy egy család vagy háztartás minden tagja részesüljön ellátásban, legyen elég, ha az együtt élők közül csak az egyik személy köt nyugdíj- és betegbiztosítást. Erre a törvénymódosításra azután került sor, hogy a földművesháztartások az elmúlt hónapokban sorra kapták az ezer-, tízezer, sőt százezer dináros „hátralékok” kifizetéséről szóló felszólítást — azzal az indoklással, hogy több éven át nem fizettek járulékot. Ez természetesen leginkább a csupán néhány holdnyi földterületet birtokló embereket sújtotta, mivel a számlán szereplő összeg kifizetésére az egész évi jövedelmük sem elegendő.

Ez a törvény 1986 óta több módosításon is átesett. Az első a mostani ígéretekhez volt hasonló: egy család egy járulékot fizetett, s ennek jogán mindenki biztosítva volt. Ezután az előírásokat néhányszor megváltoztatták, rendszerint a földművesek kárára.

A kormánynak be kellett látnia, hogy élelmiszereink termelőinek nem lehet kevesebb joga a munkaviszonyban lévőknél vagy a szabad foglalkozásúaknál, akik esetében elég, ha csak a családfő köt biztosítást, s az ebből eredő jog minden családtagra kiterjed.

Továbbra is köthet biztosítást a közös háztartásban élők minden tagja, s ebben ez esetben maguk rendelkeznek a jogaikkal.

RÖVIDEN

A SZÉNKITERMELÉS ISMÉT AKADÁLYOKBA ütközhet, mivel az elmúlt héten az esőzuhatag elárasztotta a városunk nyugdíjasait ellátó Kolubara bánya néhány járatát. Ez attól függetlenül is súlyos gond, hogy a szabadkai egyesület igazgató bizottsága úgy döntött, szükség esetén boszniai vagy magyarországi szenet vásárol tagjai számára. A leszállítás az eddig megszokotthoz képest késhet, mivel kapcsolatba kell lépni az új cégekkel, és tárgyalások útján el kellene érni a Kolubara esetében kapott kedvezményeket is.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..