home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Hírek a nyugdíjasok otthonából
(-r-s)
2014.09.09.
LXIX. évf. 37. szám

Egyelőre nem megy — Adalék a nyugdíjcsökkentéshez — Kezdődik a télirevaló beszerzése — Röviden

Egyelőre nem megy

Szeretném emlékeztetni kedves olvasóinkat a helyi közösségek nyugdíjasszervezetének egyik legfontosabb kérésére/követelésére, azaz arra, hogy a hatvanöt évnél idősebb tagok is megkaphassák az ingyenes buszjegyet, mely a palicsiaknak és a kelebiaiaknak néhány éve jár. Ehhez a kéréshez csatlakozott Szabadka nyugdíjas-egyesületének közgyűlése is, mely felkérte a vezetőséget, tárgyaljon erről az illetékesekkel.

A találkozó nemrégiben létrejött, egyelőre azonban nem hozott eredményt, a város költségvetésében ugyanis nincs keret erre a célra. Emellett a Subotica-trans néhány hete már jelezte — írásban is —, hogy csökkentené eddigi kedvezményeit, és növelné a viteldíjat. A képviselő-testület ezt viszont — még — nem engedélyezte.

Volt azonban a beszélgetésnek pozitív hozadéka is: az egyesület végre megkaphatja azt a 3000 eurónak megfelelő összeget, amely lehetővé teszi, hogy kívül-belül bemeszeljék az otthont. A munkát még a rossz idő beállta előtt el szeretnék végezni.

A beszélgetés során enyhe szemrehányást tettek az egyesület képviselőinek, amiért az utóbbi időben észlelhető volt bizonyos politikai támogatás, noha az alapszabály kimondja a pártoktól való távolmaradást. A jelenlévők válaszukban határozottan cáfolták az állítást, és elmondták: szó sincs ilyen támogatásról, legfeljebb arról, hogy ha valamilyen — egyik vagy másik párttal szimpatizáló — egylet kisegítette a nyugdíjasokat, azt ők elfogadták és megköszönték.

Adalék a nyugdíjcsökkentéshez

Az ügyben érdekelt jogászok kimondták, hogy a nyugdíj szerzett jog, melyet visszamenőleg nem lehet megvonni —a nyugdíj tehát nem csökkenthető.

Nemrégiben megírtuk, milyen erőszakos módon szüntette meg Milošević Vajdaság nyugdíjalapját — áttette a szerbiaiba, majd tőkéjét beolvasztotta a köztársasági költségvetésbe, megszüntetve az alapnak a választott bizottsága általi kezelését.

A jelenlegi kormány tehát úgy gondolhatja, hogy szakminisztériuma saját belátása szerint költheti el ezt a költségvetési tételt, miközben feladata az alap eszközeivel való ésszerű gazdálkodás volna. Ezek alapján idős társadalmunk 1,7 millió tagja joggal várja el, hogy az érdekszervezetek határozottan álljanak ki jogai védelmében. Ebben a polgári jogvédőnek és az alkotmánybíróságnak is részt kell vállalnia.

Kezdődik a télirevaló beszerzése

Jó szokása szerint a nyugdíjas-egyesület szakszolgálata és a helyi közösségekben működő szervezetei megkezdték a különféle száraz és füstölt húsáru, az édes és a savanyú télirevaló beszerzését. Szeptember 30-áig lehet érdeklődni az említett helyeken, igényelni pedig személyesen kell. A termékek árát — mivel a sajtóban nem közölhető — a helyszínen ismertetik. Vásárolni igazolvány felmutatásával lehet három- és négyhavi lefizetésre. Az áru október 15-éig vehető át.

A kínálat a következő:

Bajina Bašta Badjolinka nevű szövetkezete tizennégyféle salátát és ajvárt, befőttet, gyümölcs- és zöldséglevet, dzsemet és marmeládot, szilvalekvárt és -befőttet kínál. A kamanci (Sremska Kamenica-i) Mareli Plus Kft. öt- és hatkilós csomagja svájci kiflit, hajtogatott pizzát, mákos és erdei gyümölcsös kalácsot, illetve leveles tésztát tartalmaz. A kátyi Alf Promet Kft. négy- és hétkilós csomagolásban kínál sertés-, baromfi- és üszőhúst, kolbászt, felvágottat, sonkát, baromfihúsból készített kolbászt stb. A becsei Beljanski Raj szövetkezet ötkilós csomagolásban kínál finom- és grízeslisztet, sertés- és üszőhússzeletet, máj- és csirkepástétomot. A topolyai Master Food kínálata csomagolt pulykaaprólék, valamint csomagolt és fagyasztott pulykahús.

RÖVIDEN

ÖSZEÁLLÍTOTTÁK AZ ADAGIO VEGYESKAR harminctagú együttesének és húsz kísérőtagjának listáját, valamint azoknak a daloknak a jegyzékét, amelyeket az október 4-én Versecen megrendezendő nyugdíjasénekkarok tartományi szemléjén adnak elő. Az egyesület végrehajtó bizottsága emellett felvázolta a Napsugaras ősz rendezvényre szóló műsorjavaslatát, és a művelődési alosztály tagjait megbízta a fellépő vendégek felkérésével.

NÉMI EGYENETLENSÉG alakult ki a csantavéri — egyébként a legjobbak közé tartozó – szervezetben, miután az ellenőrzőbizottság hiányosságokat tárt fel a pénzügyek kezelésében. A falu öregjei intézkedtek, és rövid időn belül megoldották a gondot.

JOBB A FRISS LEVEGŐN, MINT A TEREMBEN. Mivel a szabadkai Gerontológiai Központ igazgatója kormánytaggá, pontosabban államtitkárrá lépett elő, idős társadalmunk attól tart, hogy az általa megkezdett munka nem fog befejeződni. A rehabilitációs központot ugyanis elkezdték olyan új eszközökkel bővíteni, amelyek nincsenek rögzítve, szép időben tehát akár az udvarban is használhatóak. A szolgáltatást igénybe vevők — nem csak a nyugdíjasok — ennek hála a friss levegőn végezhetik gyakorlataikat, kaphatják meg kezelésüket.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..