home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Hírek a nyugdíjasok otthonából
(-r-s)
2014.09.03.
LXIX. évf. 36. szám

A nyugdíj csökkentésével kapcsolatos hírekre kár volt szót vesztegetni, mivel az információk csupán az ország idős társadalmának nyugtalanítására, aggodalmának növelésére, és közvetve az egész közvélemény idegesítésére voltak jók. Most azonban új elem merült föl a témában.

Hagyjuk a nyugdíjat utoljára...

A nyugdíj csökkentésével kapcsolatos hírekre kár volt szót vesztegetni, mivel az információk csupán az ország idős társadalmának nyugtalanítására, aggodalmának növelésére, és közvetve az egész közvélemény idegesítésére voltak jók. Most azonban új elem merült föl a témában.

Nem is akárhonnan, a Nemzetközi Valutaalaptól (IMF-től) érkezett egy javaslat, mégpedig a legfőbb vezető testület egyik tagjától — az ötlet remélhetőleg nem csak egy embertől származik. Eszerint Szerbiában a reformok által előirányozott fizetés- és ellátmánycsökkentés során a nyugdíjakkal kapcsolatos intézkedéseket utoljára kellene, lehetne hagyni, vagy a tervezettnél kevesebbet levonni a járandóságból. Ezt érdemes volna megfontolni, mivel a takarékoskodásnak több módja van, a járadékok túlnyomó része pedig olyan kicsi, hogy később nagy gond keletkezhet a szociális juttatások terén.

Úgy érzem, ezúttal van okunk reménykedni. Vezető politikai és gazdasági köreink egyébként gyakran hivatkoztak az IMF-re, ha népszerűtlen gazdasági, pénzügyi döntést készültek meghozni.

Nem játék a téli tüzelő ügye

Kétségtelen, hogy az idén nem egy-két emberen vagy hanyagságon múlott a folyamatos szénellátás. A gondot részben a szállító Kolubara szénbánya vezetőségében jelentkező egyenetlenségek, de főként a tavaszi árvíz okozta, mely elöntötte a kitermelés területeit. Most mégis bejelenthetjük, hogy minden tonna megrendelt szén kamrába került, a tűzifa leszállítása pedig nem is okozott nehézséget.

Van azonban egy másik probléma, mely akadályozhatja az eddig viszonylag folyamatos tüzelőellátást. Az egyesület végrehajtó bizottsága a legutóbbi ülésén kénytelen volt megállapítani, hogy a megrendelők még nem törlesztették az előfizetések 25 százalékát, sőt van olyan helyi közösségi szervezet is, amelynek tagjai 50 százalékkal tartoznak. Ezért az i. b. felszólította az érintett vezetőségeket, gyűjtsék be az adósságot, nehogy jövőre a tartozás nehezítse meg a beszerzést.

Meg kell említeni, hogy az egyesület azért kaphatja meg gyorsan és a piaci árnál olcsóbban a téli tüzelőt, mert lekötött szabad eszközei ellenében a bank hitelt ad, a megrendelt tüzelőmennyiséget tehát előre ki tudja fizetni.

Sportolóink nemzetközi versenyeken vesznek részt

A szabadkai nyugdíjasok országos nyugdíjas-olimpiákon (amíg részt vehettek rajtuk), valamint az azóta megtartott észak-bánáti és -bácskai községek versenyében elért sikereinek híre a jelek szerint túljutott az országhatáron, és felkeltette a horvátországi, illetve a magyarországi sorstársaik figyelmét. Múlt számunkban bejelentettük, hogy az eszéki egyesület sportolói három sportágban kívánják összemérni erejüket a szabadkaiakkal, s erre a találkozóra szeptember 12-én kerül sor Eszéken. A mieink csak dartsban és sakkban állhatnak ki, mivel a harmadik sportág, a belot tipikus horvát sport, melyet nálunk nem ismernek.

Erre a hírre Pélmonostor egyesülete azonnal válaszolt: pécsi társaival szeptember 27-ére egy hasonló sportrendezvényt szervez, és erre a találkozóra szeretettel meghívja városunk csapatát — azzal a nem titkolt szándékkal, hogy a rendezvényt hagyományossá tegye. Elképzelhető, hogy a jövőben más országok is csatlakoznak a megmozduláshoz.

A végrehajtó bizottság mindkét meghívásnak eleget tett, annál is inkább, mivel csak az utazás költségeit kell fedezni, az ottani ellátásról a vendéglátók gondoskodnak. Pélmonostorra harmincöt versenyzőnk utazik, s a buszban tizenöt szurkolónak is lesz helye.

RÖVIDEN

800 DINÁRBA KERÜL egy sportoló benevezése az Észak-Bánát és -Bácska idős sportolóinak csókai versenyére, melyen csapatunknak harmincöt tagja lesz, de a buszon elfér még tizenöt kísérő is. A versenyszámok: sakk, darts, lengőteke, fémlemezdobás, teke, horgászat és preferánsz. A szabadkaiak a birtokukban lévő vándorserlegeket már elküldték a szervezőknek.

A SZALMAKÉP-, AJÁNDÉK- ÉS DÍSZTÁRGYKÉSZÍTŐK (LUSA) megtartották az idei alkotótáborukat a nyugdíjasotthonban, mégpedig augusztus 27-étől szeptember 1-jéig. Örömmel állapították meg, hogy sok olyan idős asszony jött el, aki maga is megtanulná a művészet csínját-bínját. A táborba sok érdeklődő is ellátogatott, közülük többen vásároltak is. Az alosztály tagjai szokásos gyűlésüket csütörtökönként tartják meg az otthonban 17-től 19 óráig. Ilyenkor lehet az alosztályba való felvételre jelentkezni.

ÚJABB TELEVÍZIÓKÉSZÜLÉKET KAPOTT a nyugdíjas-egyesület Soko Banja-i üdülője. Ezúttal Meggyesi Menyhért ajándékozta meg az ott nyaraló társait. Most már nemcsak a társasteremben van egy közös tévékészülék, hanem jut egy-egy az apartmanokba és két családi szobába is, az üdülőnek tehát már összesen öt tévéje van.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..