home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Hírek a nyugdíjasok otthonából
(-r-s)
2014.08.27.
LXIX. évf. 35. szám

Igyekeznek nyugdíjba vonulni — Komolyan veszik az utazást — „Öregeink” Eszékkel mérkőznek — Röviden

Igyekeznek nyugdíjba vonulni

Ezekben a napokban éppen az történik, amivel a járadék csökkentésének és a „munkakor” meghosszabbításának emlegetése óta számolni is lehetett: a munkától a jó időben való elköszönés — a „levonás” ugyanis még a jelenlegi összegre vonatkozik majd, nem pedig arra, melyet idős embereink a csökkentés megtörténte után kapnak kézhez.

Az ilyen kilátás reális voltát a minap a szerbiai nyugdíj- és rokkantbiztosítási alap is igazolta, az elmúlt hónapban ugyanis a kérvényezők száma jelentősen meghaladta az eddigi átlagot. Olybá tűnik, hogy a kormány által bejelentett intézkedésekbe Szerbia Nyugdíjasszövetsége és a PUPS, azaz a nyugdíjasok pártja is belenyugszik. Ezek közös elnöke ugyanis azt kérte a törvényhozótól, hogy ne csökkentse azok járadékát, akiké már most a 24 000 dináros átlag alatt van, de azokét se, akik az átlagot kapják. 600 000 ember részesül ugyanis az átlag körüli havi ellátmányban, ez pedig a nyugállományúak egyharmada!

A párt és a szövetség elnöke sajnos nem közölte, mekkora az átlag alattiak száma, csupán azt tudhattuk meg — azt sem pontosan —, hogy jelenleg hány nyugdíjasa van az országnak. A becslés szerint 1,7 millió.

Komolyan veszik az utazást

Néhány alkalommal már megírtuk rovatunkban, hogy a Peščara helyi közösség vezetősége és a városkerületben működő nyugdíjasszervezet között igen jó az együttműködés. Ezen nem is kell meglepődni, hiszen tudvalévő, hogy az előbbi vezetőségében, ha nem is nyugdíjasok, de az ehhez a korhoz közel álló személyek a legaktívabbak. Így nem nehéz összhangot teremteni a két szervezet törekvéseiben, munkájában.

Ez az egyetértés a társasestek megszervezésében és a közös utazásokban jut kifejezésre. Nem múlik el úgy hónap, hogy ne kerülne sor legalább egy társasestre és egy utazásra. A legutóbbi összejövetelt 13-án tartották meg. A peščaraiak meghívták társaikat a szomszédból, ezáltal több mint hetven idős polgár találkozhatott Királyhalom, Hajdújárás, Ludas, Palics és Radanovác településéről.

Ezt követte 16-án egy kirándulás a Fruška gorára (Tarcal-hegységre). A nevezetességeken, érdekességeken kívül Szabadka idős hölgyei és urai megtekintették az ott található pravoszláv kolostorokat is, melyek azokban az időkben épültek, amikor Szerbia még nem szabadult fel ugyan teljesen a török uralom alól, de a pátriárka székhelye a szerémségi Karlóca volt. A kirándulók láthatták tehát Krušedol, Šišatovac, Hopovo, Vrdnik és Stara Remeta csodás falfestményeit, vitrázsait.

„Öregeink” Eszékkel mérkőznek

A szabadkai nyugdíjas-egyesület sportszakosztálya két évvel ezelőtt sajnálattal vette tudomásul, hogy a szerbiai nyugdíjas-egyesület Soko Banjáról Radencibe helyezte át az idős emberek évente megtartott olimpiáját. Mivel a szabadkai szervezetnek Soko Banján saját üdülője van, nyugdíjasaink részvétele a versenyen sosem volt kétséges, és majdnem minden sportágban az első három hely egyikén végeztek. Radencire, anyagiak híján, nem utazhattak el a tagjaink, de feltalálták magukat. Megbeszélésre hívták Észak-Bácska és Bánát nyugdíjas-egyesületeinek sportkedvelőit, és hamar megegyeztek, hogy a két körzet megtartja a maga olimpiáját.

Két ilyen versenyre már sor került, a minap pedig Szabadka, Topolya, Kishegyes, Magyarkanizsa, Zenta, Törökkanizsa, Csóka és Ada község falvainak küldöttei megállapodtak, hogy következő versenyük Csókán lesz, szeptember 19-én.

A bánátiak és a bácskaiak közös sportrendezvényére felfigyeltek Eszék város nyugdíjas-egyesületében, és megbeszélésre hívták szabadkai sporttársaikat. Javaslatuk szerint a két város nyugdíjas sportolói minden évben össze fogják mérni az erejüket, az egyik évben náluk, a következőben pedig nálunk.

RÖVIDEN

SZABADKA POLGÁRMESTERE augusztus 12-én meghívta nyugdíjas-egyesületünk elnökét, hogy megbeszéljék, mi valósítható meg azok közül a javaslatok közül, amelyek idős társadalmunk idei évi értekezletén hangzottak el. A többi közt az is, hogy tagjaink kedvezményben részesüljenek az egészségügyi intézményekben, illetve hogy ingyen buszjegyet kapjanak nemcsak a város, Palics és Kelebia 65 évnél idősebb emberei, hanem községünk minden településének nyugdíjasai. Ezt a két kérdést alaposan meg kell fontolni, hiszen anyagi vonatkozásai vannak.

INGYENES SZEMVIZSGÁLAT lesz az otthonban (Sava Šumanović u. 2.) 27-én, 9-től 11 óráig. A feltételek nem változtak: befizetett tagdíj, valamint igazolvány felmutatása abban az esetben, ha valaki háromhavi részletre vásárolna szemüveget vagy más optikai eszközt. A következő hónap, azaz szeptember első szerdáján vérnyomás- és vércukormérés lesz ugyanott, ugyanabban az időben — azzal a különbséggel, hogy 60 dinárral kell hozzájárulni a vizsgálatokhoz. Természetesen az ingyenes gyógyszer kiosztása sem marad el, de az igénylők vigyék magukkal orvosi leletüket és vényüket.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..