home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Hírek a nyugdíjasok otthonából
(-r-s)
2014.08.20.
LXIX. évf. 34. szám

Átrágtuk magunkat az idei első félévről szóló munkajelentés általános részén és az alosztályok tájékoztatóin. Következzenek tehát a bizottságok beszámolói.

Összegzés az uborkaszezonban (3.)

Átrágtuk magunkat az idei első félévről szóló munkajelentés általános részén és az alosztályok tájékoztatóin. Következzenek tehát a bizottságok beszámolói.

1. Nyugdíjasaink szeretnek utazni, s pótolni mindazt, amit fiatalabb korukban elmulasztottak — azaz látni az országot, a világot, és amennyire családi költségvetésük engedi, fürdőhelyeket látogatni, pihenni, szórakozni. Így azután a Subotica-trans segítségével heti rendszerességgel indíthattak buszjáratot Mórahalom gyógyfürdőjébe, ezenkívül megtekinthették az ország nevezetes természeti szépségeit, jeles történelmi és kulturális helyeit. Eljutottak továbbá Montenegróba, Görögországba, Horvátországba, Romániába, sőt Ausztriába, Szlovákiába, Csehországba, Németországba, Olaszországba stb. is. Természetesen kihasználták a saját, Soko Banja-i üdülőjük nyújtotta lehetőségeket is, s csak ritkán fordul elő, hogy elő-, fő- vagy utóidényben üresen maradt egy-egy ágy, esetleg szoba. Ha az egyesületnek volna rá pénze, megvalósíthatná a legalább két évtizedes tervét, vagyis úgy alakítaná át az üdülőt, hogy azt télen is lehessen használni.

2. A tagok élelmiszer- és tüzelőellátásáról gyakran közlünk hosszabb-rövidebb írásokat, mert irántuk a legnagyobb az érdeklődés. Minden jelesebb ünnep előtt szólunk ezekről a témákról annak érdekében, hogy a legszerényebb anyagi körülmények között élő idős emberek tovább éltethessék az elődeiktől átvett hagyományokat. Meg kell jegyezni, hogy a bizottság minden beszerzést — a kért áru megjelölésével — pályázat útján bonyolít le. Ezáltal a tagság asztalára a lehető legjobb és legolcsóbb élelmiszer kerülhet, melyet átlagosan háromhavi részletfizetésre vásárolhat meg. A téli tüzelővel az idén némi gond adódott, a kolubarai bánya tárnái ugyanis kiürültek, ezért újakat kellett nyitni. Az igazán nagy bajt azonban a májusi árvíz okozta. Mindezek ellenére a tagság az ősz elején megkapja az elmaradt szállítmányokat — változatlan áron. A tüzelőt a tagság kilenchavi törlesztésre veheti meg, ha az első részletet a lehető leghamarabb befizeti.

3. A tagság egészségügyi ellátásával és szociális gondjainak (lehetséges) megoldásával közös bizottság foglalkozik. Az egészségügyi ellátás ingyenes, kivéve a vércukorszint- és a vérnyomásmérést. A tagok és a polgárok továbbra is átadhatják az egyesületnek a feleslegessé vált gyógyszereiket. Ha azoknak nem járt le a szavatosságuk, a rászorultak ingyen megkapják őket. Hasonlóképpen ingyenesek azok az előadások is, amelyek az idős emberek mindennapi egészségügyi, háztartással kapcsolatos és munkagondjairól szólnak. Ilyen rendezvényeket nemcsak az otthonban tartanak, hanem a helyi közösségekben működő szervezetek székházában is. Az utóbbiak vállalják át a területükön élő beteg emberek látogatását és segítését, ha a tagok átmenetileg munkaképtelenné válnak. Mivel az egyesületnek kevés pénze van, sajnos csak ritkán fordulhat elő, hogy anyagi segítséget tud nyújtani a rászorulóknak. Ezért a bajbajutottakat az egészségbiztosítóhoz küldi.
Végül: az idei ingyenes gyógyüdülés lehetőségét háromszáz rászoruló nyugdíjasunk vehette igénybe.

RÖVIDEN

AZ ADAGIO VEGYES ÉNEKKAR szeptember 2-án, hétfőn, 15 órakor kezdi meg próbáit, előkészületeit az őszi-téli időszak fellépéseire: a Napsugaras ősz záróműsorára október 1-jén a Bunjevačko Kolo művelődési egyesület nagytermében, a karácsonyi és az újévi hangversenyre a városháza dísztermében, a város énekkarainak hagyományos versenyére a Szent Teréz-bazilikában, valamint az egyéb vendégszereplésekre.

KÉSZÜLJÖN A TAGSÁG a savanyú és az édes télirevaló beszerzésére, mivel az egyesület ellátó osztálya, illetve a helyi közösségekben működő szervezetek szeptember első napjaiban fogadják a megrendelést. Az egyéb élelmiszereket (lisztet, cukrot, húst, sonkát, kolbászt stb.) bizonyára november folyamán lehet majd megrendelni.

EGÉSZ NAPOS PROGRAMOT: fürdést, pihenést szervez tagjai számára az egyesület és a Subotica-trans turisztikai irodája a Szent Erzsébet Mórahalmi Gyógyfürdőbe. A 600 dináros ár nem tartalmazza az egyéb szolgáltatásokat. Érdeklődni az 555-466-os és az 556-548-as telefonszámon lehet. Indulás Szabadkáról, az utazási iroda elől minden szombaton reggel 8-kor, Mórahalomról vissza pedig 19 órakor, érkezés 21-kor.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..