home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Hírek a nyugdíjasok otthonából
(-r-s)
2014.08.13.
LXIX. évf. 33. szám

Összegzés az uborkaszezonban (2.) — Keményen edzenek a sportolók — Kedvezmények a nyugdíjasoknak — Röviden

Összegzés az uborkaszezonban (2.)

A NŐK AKTÍVÁJA egy-két évvel ezelőtt még igen szerteágazó tevékenységet folytatott az egyesületben. Úgyszólván nem volt olyan rendezvény, ünnepség, kirándulás, amelyen ne vállalta volna el a szervező szerepét. Aztán — zömmel költözés vagy a földanyánkról való távozás okán — a legszorgalmasabb tagok elmaradtak, aminek következtében csökkent a munkalendület. Ennek ellenére mégis több mint százan vesznek részt az egészségügyi, szociális, humanitárius és egyéb, a nőket a legközvetlenebbül érintő témákról szóló előadásokon, vitafórumokon, melyekre többnyire — Nada Kozarić elnök szervezésében — minden hónap első keddjének délutánján kerül sor az otthonban. Noha az utóbbi időben csökkent az aktíva által szervezett bel- és külföldi kirándulások száma, olykor azért útra kelnek a tagok — ha másként nem, akkor a Subotica-trans programja keretében.

Sajnos megszűnt működni a művelődési csoportban egykor igen aktívan tevékenykedő NÉPI ZENEKAR, ám biztató jel, hogy van törekvés az újjáalakítására. Néhány idős „muzsikus” ugyanis hetente–kéthetente találkozik az otthonban vagy valamely helyi közösségben, ezáltal biztosra vehető, hogy az ősz folyamán újra lesz népi zenekara az egyesületnek.

Keményen edzenek a sportolók

Észak-Bácska és Bánát nyugdíjas-egyesületeinek sportolói ez évi versenyüket szeptember első napjaiban rendezik meg Adán. Mivel a megmérettetésig alig egy hónap van hátra, máris elkezdődtek a felkészítő edzések. A sporthorgászok a palicsi, a topolyai vagy a skenderevói tóparton rendeznek megmérettetéseket, a dartsozók rendszeres találkozóhelye pedig Kisradanovác helyi közösségének otthona. Ugyanitt gyűlnek össze a lengőteke szerelmesei is. Ők a Dimitrije Tucović utcában működő profi klub pályáját bérlik, az edzésük ugyanis elképzelhetetlen automata „gurító” nélkül. A sakkozók köre immár klubnak minősül, s így ingyen használhatja az egyesület székházát. A kártyások is rendszeresen összejönnek az otthonban, az egyszerűbb játékok kedvelőinek találkáját pedig egy-egy család teszi lehetővé.

Meg kell jegyezni, hogy az eddigi versenyekről a szabadkaiak tértek haza a legtöbb díjjal, és a nyugdíjasok országos olimpiáján is hasonlóan jó eredménnyel vettek részt – amíg anyagi lehetőségeik ezt megengedték. Azok, akik csatlakozni kívánnak a sportkörökhöz, a központban érdeklődhetnek az edzések helyszínéről, időpontjáról.

Kedvezmények a nyugdíjasoknak

A munkarokkantak szabadkai egyesülete és a belgrádi nyugdíjasszolgálat  megegyezett, hogy a város idős polgárai számára kedvezményes vásárlást és egészségügyi ellátást tesz lehetővé. A nyugdíjasoknak ehhez az említett két szervezet valamelyikénél meg kell vásárolniuk az erre feljogosító jegyet, mely augusztusban 126 dinárba kerül. Az ősszel az illetékesek különféle akciókkal és hirdetésekkel igyekeznek minél több nyugalmazott polgárral megismertetni a kedvezményes ellátás és vásárlás e módját, lehetőségét. Az év végéig a havi jegy ára 142 dinár lesz. Érdeklődni Szabadkán, a rokkantnyugdíjasok egyesületében lehet.

RÖVIDEN

MONTENEGRÓBAN 276 EURÓ az átlagnyugdíj. Ott a nyugdíjkorhatár fokozatos növeléséről már 2011-ben hoztak törvényt, melynek értelmében a férfiak 2025-től, a nők pedig 2041-től 67 évesen vonulhatnak nyugállományba. Jelenleg a férfiak 65, a hölgyek pedig 63 éves korukban mehetnek nyugdíjba. A teljes összegű járadékhoz negyven szolgálati év szükséges.

ÉRDEMES KÖVETNI POŽAREVAC PÉLDÁJÁT, a város ugyanis 810 000 dinárral támogatja idős polgárai edzőtermének működtetését és felszerelését. Olyan berendezéseket vásárol, amelyek jó időben az udvarban is használhatóak.

AMERIKÁBAN SEM FENÉKIG TEJFEL a nyugdíjasok élete. Pontosabban: életminőségük a magánvagyonuktól függ. A gazdagabbak megengedhetik maguknak a hosszabb-rövidebb turistautakat, pihenőket óceánjáró luxushajókon vagy üdülőkben, a szegényebbek viszont gyakran kénytelenek választani a betegség esetén szükséges ellátás költségeinek fedezése és a finomabb falatok megvásárlása között. Sokan oda jutottak, hogy az egykor nagyon kedvelt autós utazgatásokról is kénytelenek lemondani.

KOMOLYAN VESZI FELADATÁT Aleksandar Vulin munkaügyi és népjóléti miniszter. Érvényt kíván szerezni annak a törvénynek, amely lehetetlenné teszi a nem bejegyzett, illetve a kényelmi és egészségügyi előírásoknak nem megfelelő idősotthonok működését. Ő maga a kevevári öregotthont látogatta meg és záratta be, munkatársai pedig az illegálisakat járják sorra.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..