home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Hírek a nyugdíjasok otthonából
(-r-s)
2014.08.06.
LXIX. évf. 32. szám

A szabadkai nyugdíjas-egyesületben a vezetőség és a végrehajtó bizottság arra használja fel a nyári uborkaszezont, hogy összegezze alosztályai első félévi eredményét — nemcsak az időtöltés szándékával, hanem azért is, hogy lendületet adjon az őszi időszak munkájához. Elkészült a jelentés, melyet mi rövidítve ismertetünk a tagsággal és az olvasóinkkal.

Összegezés az uborkaszezonban

A szabadkai nyugdíjas-egyesületben a vezetőség és a végrehajtó bizottság arra használja fel a nyári uborkaszezont, hogy összegezze alosztályai első félévi eredményét — nemcsak az időtöltés szándékával, hanem azért is, hogy lendületet adjon az őszi időszak munkájához. Elkészült a jelentés, melyet mi rövidítve ismertetünk a tagsággal és az olvasóinkkal.

Az Adagio vegyes énekkarnak negyven tagja van — harminc hölgy és tíz úr. Az utóbbiak körében állandósult az agitáció, férfiak jelentkezését várják, hogy csatlakozzanak a dalosokhoz. De ha az uraknak dalolni van kedvük, ezt sajnos inkább társaságban teszik, jó étel és ital „kíséretében”. Az együttes egyébként, Miskolci Diána karnagy és Máté Krisztina korrepetitor vezetésével (hetente kétszer tartanak próbát az otthonban) igen jó kritikát kap az énekkarok egy-egy nem versenyszerű, közös műsora után, a versenyekről pedig többnyire a legfőbb díjak egyikével tér haza. Fontos megemlíteni, hogy a kar minden nagy egyházi és városi ünnepen, illetve a Napsugaras ősz gáláján önálló műsort ad, részt vesz az idős emberek hazai és nemzetközi találkozóin, melyek utazási és egyéb költségeit a város, valamint az egyesület is szívesen támogatja.

A SZALMAKÉPKÉSZÍTŐK csoportja hivatalosan húsz főt számlál, de mindig akad érdeklődő, amikor a tagok az otthonban dolgoznak, vagy amikor valamely környékbeli helységben táboroznak. A városban vagy a környéken nem múlhat el művelődési rendezvény az idős „szalmások” nélkül, egyszersmind ott vannak a jelentős rendezvényeken is, mint amilyen az aratóünnepség, a Dužijanca, a nemzetközi MIRK-találkozó vagy valamely jelesebb magyarországi, horvátországi, romániai rendezvény. Ezeken még anyagilag is jól járnak, mivel eladhatják alkotásaikat, de erre a vallási vagy az állami ünnepek alkalmából rendezett kiállításokon is van lehetőségük.
A SLAP-nak, azaz az amatőr festők alosztályának ugyancsak húsz tagja van, és már tíz éve működik Kerekes Sándor kitűnő pedagógus-festőművész vezetésével. Az alosztály a Szabadegyetemen minden évben tárlatot szervez, amelyen a festők száz-egynéhány alkotását mutatják be. Legutóbb katalógus is készült, melyben a legjobb művek szerepelnek. A képeket egyébként a fontosabb ünnepek alkalmából is kiállítják. Azt is fontos megemlíteni, hogy Szabadkán és környékén az amatőr festők munkáinak egy sorát láthatjuk intézmények és áruházak falán — az alosztály a képek eladásából befolyó pénzből fedezi utazásai és a képkeretek készítésének költségét. Az amatőr festők egyébként rendszeresen részt vesznek a Bucka Gányó, Szentkút, Kelebia, Topolya, Bácskossuthfalva stb. táboraiban.

RÖVIDEN

NINCS KIADÓ HELY a szabadkai nyugdíjasok Soko Banja-i üdülőjében. Erre még azokban az években sem volt példa, amikor a város idős polgárai valamelyest jobb körülmények között éltek. Elképzelhető, hogy az üdülő éppen azért telt meg az elő-, a fő- és az utóidényben, mert az embereknek nincs pénzük drágább nyaralóhelyekre. Érdeklődni azonban mégis érdemes, mert mindig van olyan, aki lemondja az utazást, ezáltal pedig felszabadul a helye.

PÉCSRE ÉS BUDAPESTRE szervez egynapos kirándulást a Subotica-trans Utasforgalmi Közvállalat turisztikai irodája. Az ötvenszemélyes busz Pécsre augusztus 23-án, 7 órakor, Budapestre pedig augusztus 30-án, 6 órakor indul a szabadkai autóbusz-állomásról. A kirándulók még aznap hazatérnek, az éjszakai órákban. Érdeklődni személyesen a Matko Vuković 9. alatti irodában, vagy az 555-466-os, illetve a 415-0212-es telefonszámon lehet.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..