home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Hírek a nyugdíjasok otthonából
(-r-s)
2014.07.02.
LXIX. évf. 27. szám

Ludasi gyűjtés — érdekes módon — Jó lenne (talán?) társulni? — Röviden

Ludasi gyűjtés — érdekes módon

Ludas nyugdíjasainak helyi vezetősége a tagság lelkes támogatásával nemrégiben sportnapot rendezett, amely egyúttal baráti találkozó is volt a környék helyi szervezeteinek tagságával. Több versenyt is tartottak az iskola mellett található tóparti pályán, „zárószámként” pedig egy kis eszem-iszomra is sor került.

Az ebéd érdekesen alakult. A ludasiak bográcsos birka- és babgulyást főztek, a szomszéd helységekből érkező vendégek pedig különféle palacsintákkal és pogácsákkal, kalácsokkal és tortákkal egészítették ki az „étlapot”. A kulináris élvezeteken kívül a csaknem száz vendég örömét az is fokozta, hogy a megjelentek között gyerekek és ifjak is voltak.

Az igazi célt is teljesült: a részvevők a kihelyezett dobozokat telerakták adományukkal, az összegyűjtött pénzt pedig a ludasi szervezet Szabadka város nyugdíjas-egyesülete útján eljuttatja az árvízkárosultaknak.

Jó lenne (talán?) társulni?

Szabadka város nyugdíjas-egyesülete és a Gerontológiai Központ között egyre szorosabbá válik az együttműködés, hiszen a két szervezetnek jórészt közös feladatai vannak. Abban különböznek, hogy az egyesület az ellátásban és az alosztályok (énekkar, szalmaképkészítők, festők és szobrászok, sportolók stb.) működtetésében, a központ pedig lakásokkal, gyógyítással, étkeztetéssel, a klubélet szervezésével veszi ki részét a város idős társadalmának gondozásából.

A szorosabb együttműködés, a társulás ötlete onnan ered, hogy az egyesület iskolázott tagjai sajnos kiöregednek, a központ szakszolgálata viszont igen szervezett és erős. Ha tehát valamilyen ügyben beadványt kellett megfogalmazni, az utóbbi mindig kisegítette az előbbit.

Ezeket szem előtt tartva nem tűnik feleslegesnek közölni azoknak az intézményeknek a címét és elérhetőségét, amelyek a központ keretében működnek, és ahol minden idős ember szívesen látott vendég, sőt társult tag is lehet:

— Nyugdíjasok Otthona, Tito marsall sugárút 31., telefonszám: 644-444,

— Felnőttek Otthona, Csikós Béla utca 34., telefonszám: 524-115,

— Ápolóotthon, Március 27-e utca 36., telefonszám 555-280,

Klubok:

— Központ I., Petar Drapšin utca 2., telefonszám: 537-089,

— Központ II., Žarko Zrenjanin utca 16., telefonszám: 555-050,

— Bajnát, Radić fivérek utca 59., telefonszám: 530-114,

— Kertváros, Aleksa Šantić utca 27., telefonszám: 546-868,

— Bajmok, Strossmayer utca 13., telefonszám: 762-261.

A közeljövőben minden bizonnyal Nagyfényen, Csantavéren és Györgyénben is nyílik klub.      

 

Röviden

EGYSÉGESÍTIK A SZERVEZET IGAZGATÁSÁT, azaz szerbiai és vajdasági szinten az ISO/IEC 27.001:2005-ös szabványa szerint informatikai hálózatot építenek ki a nyugdíjasszövetség központjai, a nyugdíjalap és az egyesületek között. Ez Belgrádban megtörtént, Vajdaságból Palánka és Verbász kapcsolódott rá a hálózatra, az újvidéki központnak pedig Szávaszentdemeter (Sremska Mitrovica), Pancsova, Versec és Szabadka vált részévé.

MINDÖSSZE 165 SZOCIÁLIS ELLÁTÓKÖZ-PONT működik Szerbiában, ebből 40 állami, 125 pedig magántulajdonú. Ezek idős emberek ápolásával és ellátásával foglalkoznak, de szolgáltatatásukat mindössze 15 000 ember veszi igénybe, akinek legnagyobb része betöltötte a 65. életévét. E tekintetben Szabadka a legjobbak között van az országban. A magánellátók ellenőrzése sajnos igen nehéz, mert jelentős részüket be sem jelentik a hatóságoknak.

KERESI AZ EGYÜTTMŰKÖDÉST A MÉDIÁVAL a vajdasági nyugdíjasszövetség — ez a legutóbbi közgyűlés egyik legjelentősebb határozata. A küldöttek szerint ugyanis a jelenlegi helyzetben igen nehéz javítani az idős emberek életszínvonalán, ha ez a téma nem kap kellő támogatást az ország közvéleményétől.

ÉVENTE LEGALÁBB 4-5 SZÁZALÉKKAL NÖVELIK Romániában a nyugdíjat — jelentette be az ország egészségügyi minisztere. Azt mondhatnánk, könnyű a románoknak, hiszen ők EU-tagok. Ottani társaink helyzete azonban mégsem irigylésre méltó, mivel ellátmányuk értéke 182 euró, ez pedig kevesebb, mint nálunk.

561 958 NYUGDÍJKÉRVÉNY érkezett a nyugdíjalaphoz az elmúlt év folyamán. A döntőbizottság jól dolgozott, mert a kérvények 90 százalékáról a törvényes határidőn, tehát két hónapon belül végzést hozott. Havi ellátmányt 1,7 millió idős ember kap, közülük 80 000-en rokkantnyugdíjasok, 76 000-en pedig magatehetetlen embereket ápolnak. Meg kell jegyezni, hogy Szerbia tavaly, négy részletben, összesen 16 000 dinárnyi segélyt fizetett ki a legkisebb járadékban részesülő embereknek.          

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..