home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Hírek a nyugdíjasok otthonából
(-r-s)
2014.06.11.
LXIX. évf. 24. szám

Hivatalos formában az ingyenesbuszjegy-kérelem — Büntetés az idő előtti nyugdíjazásért — Újjáalakult az újzsedniki alapszervezet — Nem csak a bankosok — Röviden

Hivatalos formában az ingyenesbuszjegy-kérelem

Múlt számunkban megírtuk, hogy a külvárosi helyi közösségek, azaz a Szabadkához tartozó falvak nyugdíjasszervezetei arra kérték az egyesület igazgatóbizottságát, hogy követelje a Subotica-transtól és kérje a KKT támogatását, hogy a hatvanöt évnél idősebb emberek is részesüljenek abban a kiváltságban, amely jelenleg csak a városiakat, a palicsiakat és a kelebiaiakat illeti meg. Egyszóval: a város minden idős embere ingyen utazhasson a helyi és a helyközi járatokon.

Meg kell állapítani, hogy a kérést/követelést nemcsak az ügyben érdekelt helyi szervezetek írták alá, hanem a többiek is, továbbá a vb a legutóbbi ülésén döntött a tárgyban, az egyesület szakszolgálata pedig megfogalmazta, megírta és elküldte az iratot az illetékeseknek.

A kérvényt szentesítették Kelebia, Mérges, Tavankút, Kisbosznia, Bajmok, Györgyén, Nagyfény, Újzsednik, Csantavér, Ludas, Dusanovó, Visnyevác, Gabrić, Verušić, Mišićevo, Hajdújárás, Királyhalom és Békova nyugdíjasai.

Büntetés az idő előtti nyugdíjazásért

Az idő előtti nyugdíjazás a szocializmus maradványa, és mindeddig nem léptek fel ellene valódi szigorral, noha megjelent a tilalomról szóló előírás. Most a válságot tetéző áradások kára, valamint annak ténye, hogy az országnak immár 1 722 649 nyugdíjasa és 1 703 107 munkaviszonyban lévő polgára van, újra felvetette a törvény alkalmazásának szükségességét.

Az ebből a célból életre hívott parlamenti és biztosítási vegyes bizottság öt évre visszamenőleg vizsgálja felül a jogtalan nyugdíjaztatásokat. Az érintetteket volt munkahelyükre helyezi (ha visszaveszik őket), és minden évi szabálytalan távozást 1000 dináros levonással büntet. Például ha a nyugdíj átlaga 25 000 dinár, akkor a személy az első évben 24 000, a másodikban 23 000 dinárt kap, a harmadikban 3000, az ötödikben pedig 5000 dinárral kisebb ellátmányt.

Az ilyen szabálytalanságért a levonás Magyarországon 4,8, Ausztriában 4,6, Montenegróban 4,2, Törökországban pedig 2 százalékos lehet.

Újjáalakult az újzsedniki alapszervezet

Nemrég közöltük, hogy betegség, elhalálozás és elköltözések miatt vezetőség nélkül maradt a nyugdíjasok újzsedniki szervezete, ezáltal az utóbbi két évben egyre csökkent, majd elhalt az aktivitása. Újabban néhány egykori tag kezdeményezte a felújítást és az ezt lehetővé tevő közgyűlés összehívását azért, mert hiányolta a szervezet élénk működését, és mert az idős emberek kimaradtak néhány kedvezményből.

A gyűlésre június 4-én került sor Berkes Béla, a szabadkai egyesület alelnökének és Grgo Bačlija jogásznak a részvételével. Az alelnök felszólalásában megígérte, hogy az egyesület vezetősége figyelemmel kíséri az újjáalakult szervezet munkáját, és bekapcsolja minden folyamatban lévő tevékenységbe, hogy semmiből se maradjon ki. Segíti a tagságot, hogy megfelelő irodát és termet kapjon — minden bizonnyal a művelődési otthonban —, a helyi közösség pedig átmenetileg lehetővé teszi telefonjának ingyenes használatát.

A közgyűlés elnökké Nikola Sivićet, titkárrá Jovan Babićot, vb-taggá Bela Ivićet, Duško Miletićet, Mika Drljačát, Živka Kolundžiját és Dobrila Radosavljevićet választotta meg.

Nem csak a bankosok

Nemrég rövid kommentárt írtunk arról, hogy a bankok versenyt futnak az idős emberek kegyeiért. Pontosabban: egymást érik idős társadalmunknak szóló „kecsegtető” hitelezési ajánlataik. Néhány évvel ezelőtt legfeljebb hatvanéves lehetett az a nyugdíjas, aki nagy kamattal hitelhez juthatott, jelenleg már a hetvenöt évesek is kaphatnak, s ha a készpénzkölcsön nem haladja meg a 30 000 dinárt, akkor kamatmentes, hathavi törlesztés is lehetséges.

A minap „invázióba” kezdtek az utazási irodák. A Subotica-trans kapcsán ennek nem szenteltünk figyelmet, hiszen ez a cég évek óta viszi kirándulásokra, körutakra az egyesület tagjait. Most a belgrádi Recreatours kínálta szolgálatait színes nyomtatásban. Ez az ügynökség körutakat, kirándulásokat és nyaralásokat szervez — melynek részleteit az év végéig lehet törleszteni.

A cégnek a Kopaonikon található Olga Dedijer, a Veliko Gradište-i Srebrno jezero, a Vrnjačka Banja-i Slatina, a rafailovići Šumadija, a čanji Biserna obala, a Zlataron található Panorama és az ivanjicai Golija nevű üdülője szerepel a listán. Az árakról és a részletekről Újvidéken, a Petar Drapšin utca 35. alatt, illetve a 021/6621-143-as vagy a 021/529-399-es telefonszámon lehet érdeklődni.

RÖVIDEN

AZ IDÉN IS SZERVEZ VENDÉGJÁRÁST a nyugdíjasok egyesülete a helyi közösségek szervezeteiben önkéntesen és ingyen dolgozó vezetők, valamint aktivisták számára. A szűk anyagi keret miatt ezúttal közelebbi helységek, munkaszervezetek látogatására van lehetőség, ezért a vb Szenttamástól, Turiától és néhány mezőgazdasági szervezettől kért program- és árjavaslatot. Mihelyt lesz jelentkező, a vb dönt a látogatás helyéről és idejéről. 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..