home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Hírek a nyugdíjasok otthonából
(-r-s)
2014.06.04.
LXIX. évf. 23. szám

Újabb elismerés és dicséret a szabadkaiaknak — Újjáalakul az újzsedniki szervezet — Növeli taglétszámát az Elízium — Palics és Kelebia kiváltságos helyzetben — Röviden

Újabb elismerés és dicséret a szabadkaiaknak

Többször több helyen — nyugdíjas-, gerontológiai, önkormányzati és nemzetközi szervezetekben (pl. Amity) — elhangzott a megállapítás, miszerint a szabadkai nyugdíjas-egyesület a legjobbak közé tartozik nemcsak Vajdaság és Szerbia, hanem a szomszédos országok viszonylatában is. Ez a jó vezetésnek, valamint a tagozatok figyelemre méltó eredményeinek köszönhető, és annak is, hogy a város 30 000 nyugdíjasa közül a tagság a szerényebb anyagi körülmények között élők sorába tartozik, s mint ilyen, még inkább szüksége van a szervezett munkára, az ellátásra.

Mégis jólesnek, buzdítón hatnak az újabb elismerések. Arra sarkallják a vezetőséget és a tagságot, hogy a jövőben is rászolgáljon a dicséretre.

A szabadkai egyesület tartományunk legjobbja tehát — hangzott el a nyugdíjasszervezetek vajdasági szövetségének legutóbbi közgyűlésén, s ezt határozatba is foglalták.

Újjáalakul az újzsedniki szervezet

Szabadka nyugdíjas-egyesületének nagy gondot okoz, hogy a csökkenő létszámú tagság ellenére is folyamatosan ellássa a helyi közösségekben működő klubjainak munkáját. Az emberek megbetegednek, elköltöznek, távoznak az élők sorából, ezért gyakran kell kiegészíteni, újjáalakítani a klubokat. Ennek következményét az egykor kitűnően működő újzsedniki viselte a legnehezebben, az elmúlt két év folyamán ugyanis vezetőség nélkül maradt, a megrendült tagok pedig nehezen vállaltak nagy kötelezettségekkel járó megbízatásokat. Ám az utóbbi hetekben akadtak vállalkozó szellemű emberek, mivel a falu idős társadalma sok olyan kedvezményből kimaradt, amelyre tagsága folytán joga lett volna. Ezért elhatározták klubjuk újjáalakítását, s a közgyűlést június 6-án tartják meg 18 órai kezdettel a helyi gerontológiai klubban.

Növeli taglétszámát az Elízium

Az Elízium a nyugdíjas tagok temetési segélyezésével foglalkozó szolidáris polgári közösség. Nevéből kiderül, hogy tagságát idős személyek alkotják, akiknek a szabadkai nyugdíjas-egyesület ad irodai szolgálatot és otthont. Ezért ha valaki szeretne belépni a szervezetbe (tagként, illetve biztosítottként), ezt személyesen a Sava Šumanović u. 2. alatt teheti meg, illetve a 024/525-092-es telefonszámon érdeklődhet munkanapokon 8 és 11 óra között.

Palics és Kelebia kiváltságos helyzetben

A helyi közösségekben működő nyugdíjasszervezetek kivétel nélkül arra kötelezték az egyesület igazgatóbizottságát, hogy követelje az önkormányzattól: utasítsa a Subotica-transot, hogy tegye lehetővé minden 65 évnél idősebb ember számára az ingyenes utazást a város egész területén, beleértve a falusi helyi közösségeket is. Ez a kedvezmény ugyanis csak Palics és Kelebia koros lakóit illeti meg, habár például három olyan városi járat is van, amelynek útvonala hosszabb néhány falunak a városközponttól való távolságánál.

Erre vonatkozólag az igazgatóbizottság átiratot küld az illetékeseknek remélve, hogy a vkt talál majd költségvetési eszközt a vállalat kieső bevételének pótlására.           

RÖVIDEN

NEGYVEN TONNA SZÉNNEL tartozik előfizetőinek a szabadkai egyesület — ez az árvíz következménye. Az elárasztott Kolubara szénbánya vezetősége közölte, hogy a város nyugdíjasai számára megrakott vasúti tehervagonok a víz fogságába kerültek, de mihelyt eltakarodik az ár, útra indítják őket Szabadkára.

MEGTELT A SOKO BANJA-I ÜDÜLŐ. Megírtuk, hogy a májusi előidényben a Soko Banja-i otthonba megérkezett az üdülni vágyók első csoportja. A főidényre (júniusban, júliusban, augusztusban) már minden hely foglalt, s a jelentkezők csak akkor számíthatnak beutalóra, ha valaki lemondja a helyét. Az utóidényre (szeptemberre és októberre) még lehet jelentkezni.

AZ NLB BANK SZABADKAI FIÓKJA 15 000 DINÁRT utalt át az egyesületnek, hogy a legkisebb ellátmányban részesülők számára élelmiszert vásároljon. Az egyesület a helyi közösségekben működő klubjai útján juttatja el a csomagokat a rászorulóknak, a helyiek ugyanis jól ismerik környezetük lakóinak anyagi helyzetét.

ÁLLAMI SEGÉLY ÉS JÁRULÉKNÖVELÉS. A kormány új intézkedései között szerepel a járulékfizetés megkönnyítése, ami több munkás alkalmazását és a nyugdíjjárulékok növelését teszi lehetővé. A száz embert alkalmazó vállalkozók a kötelező járulékok negyedét kötelesek befizetni, a többit az állam pótolja. Akinek tíz munkása van, annak három alkalmazott járulékának megfelelő összeget kell fizetnie, a maradékot pedig az állam állja. Ezzel lehetőség nyílt a nyugdíjjárulékok 24-ről 26 százalékra való növelésére és egyúttal az alap némi tehermentesítésére is.          

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..