home 2024. április 18., Andrea napja
Online előfizetés
Hírek a nyugdíjasok otthonából
(-r-s)
2014.05.28.
LXIX. évf. 22. szám

171 000 dinár a nyugdíjasoktól a károsultaknak — Családi értékek törlesztések fedezésére — Röviden

171 000 dinár a nyugdíjasoktól a károsultaknak

A szabadkai nyugdíjas-egyesület tagsága sem maradhatott ki az árvízkárosultak megsegítése céljából indított országos akcióból. Már a bejelentés napján gyűjtésbe kezdett az a huszonegy tagú együttes, amely a szervezet ügyes-bajos dolgait intézi, „magyarán”: az adminisztráció. Röpgyűlésükön úgy döntöttek, hogy minden tag 1000 dinárt ad, és az ízibe begyűjtött 21 000 dinárt azonnal továbbították.

Ezt követte a végrehajtó bizottság 22-én tartott, régebben bejelentett ülése, amelynek napirendjét a „különfélék” ponttal bővítették, melynek keretében pedig úgy határoztak, hogy az egyesület 100 000 dinárral járul hozzá a károk enyhítéséhez. Hadd tegyük hozzá, hogy az anyagi gondokkal küzdő, zömmel kisnyugdíjas tagok esetében ez jelentős adománynak számít.

Végül az egyesület mellett működő Elizium, a tagok temetési segélyezésével foglalkozó egyesület is bejelentette, hogy igazgatóbizottsága 50 000 dinárt szavazott meg a bajbajutottak megsegítésére.

Szabadka „öregei” tehát gyorsan reagáltak, és 171 000 dinárnyi, gyorssegélynek is nevezhető összeggel járultak hozzá a kár enyhítéséhez.

Ez azonban nem minden, az egyesület székházának nagytermében és a helyi közösségekben működő alosztályok irodáiban ugyanis gyűjtődobozt helyeztek el, amelybe a betérők betehetik szerény adományukat.

Családi értékek törlesztések fedezésére

Tudvalévő, vagy legalábbis sejthető, hogy vannak családok, amelyek néha több évszázados értékeket, kincseket őrizgetnek őseik iránti kegyeletből. Így van ez Szabadkán, valamint másutt is, Vajdaság- és országszerte. Mostanában egyre többször hallunk olyasmit, hogy valaki kénytelen megválni — azaz eladni — olyan daraboktól, amelyeket eddig örök értékként, „ezektől sohasem válok meg” jelszóval tartogatott, mert az egykor, tán meggondolatlanul felvett hiteleket immár képtelen törleszteni.

Ezeknek a tárgyaknak a valódi értékéről a kényszereladóknak sajnos aligha van tudomásuk. Egy dédanyától származó arany karkötőért például 10—15 000 dinárt kért a tulajdonosa, aztán kiderült, hogy az ékszer értéke megközelíti a 60 000-et. Egy sorozat Ferenc József-aranyért példányonként 7—8000 dinárt kapott az eladó, holott értéke 10—13 000 dinár között mozog. A kitüntetések legtöbbjét interneten hirdetik meg, és például egy Szent Száva-rendjelért 14 000, egy népfrontiért (JSZSZK) 18 000, a montenegrói Fehér Sasért 40 000, a Partizán Emlékéremért 6000 dinárt kérnek stb. — noha sokak szerint ennél többet érnek. Egyetlen Paja Jovanović-festményért valaki 150 000 eurót fizetett...

A legjobb az lenne, ha a régi értékektől megválni készülők államilag elismert becsüs céghez fordulnának tanácsért, különösen a stílbútorok esetében.              

RÖVIDEN

RÉSZT VESZ MUZSLYÁN, A DURINDÓN a nyugdíjasok Adagio vegyes kara június 7-én. Utazására az egyesület végrehajtó bizottsága 30 000 dinárt hagyott jóvá — ennyibe kerül ugyanis a busz bérlése. Közölnünk kell, hogy a háromnapos gyász miatt elmaradt, a Žarko Zrenjanin utcai II-es gerontológiai klubba 23-ára tervezett hangversenyt június 5-én, 16 órai kezdettel tartják meg, s ennek szervezője a Gerontológiai Központ.

AZ INGYENES SZEMVIZSGÁLATOT május 28-án, 9-től 11 óráig tartják meg az otthon nagytermében. A tagsági könyvön kívül az igazolványt is fel kell mutatnia annak, aki háromhavi törlesztésre szeretne szemüveget vásárolni. VÉR- ÉS CUKORVIZSGÁLAT június 4-én lesz ugyanott, ugyanabban az időben. Az érdeklődők vérvétel előtt ne reggelizzenek és ne igyanak cukrot tartalmazó italt. Közben ingyenes gyógyszert osztanak a rászorulóknak — vény ellenében.

JELENTŐS SZERVEZÉSI MUNKÁT VÉGZETT az egyesület az idén a Soko Banja-i üdülőjének jobb kihasználása érdekében — mivel ez nagyban befolyásolja bevételét. Eddig ugyanis az elő- és az utóidényben (május, szeptember) a szobák kihasználtsága 50, a főidényben pedig (június, július, augusztus) 80-90 százalékos volt. Főként az elő- és az utóidény jobb kihasználása lenne fontos, mert a szerbiai légfürdőben ilyenkor is kedvező az időjárás.

A SUBOTICA-TRANS UTAZÁSI IRODÁJA átadta az egyesületnek azoknak a görögországi nyaralóhelyeknek a jegyzékét, amelyekre tíznapos üdüléseket szervez, kedvező áron. Az iroda egy- vagy többnapos kirándulásokat kínál a Duna menti fővárosokba, Bajorország érdekes helyeire, Krakkóba, Dubrovnikba, Szentpétervárra, Toscanába, Prágába, Isztambulba, Bécsbe, a Balatonra, Pécsre, Mórahalomra, Budapestre és Temesvárra. A részletekről a 024/555-466-os telefonszámon lehet érdeklődni. 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..