home 2024. április 18., Andrea napja
Online előfizetés
Hírek a nyugdíjasok otthonából
(-r-s)
2014.05.07.
LXIX. évf. 19. szám

Jovan Krkobabić emlékére — Gyógyüdülés hitelre — Mi lesz a nyugdíjjal? — Kupakok a diabetikusoknak

Jovan Krkobabić emlékére

A hetilap frissességében sajnos lemarad a napi eseményeket azonnal közölni képes médiumok (napilapok, rádió, tévé) mögött. Ez azonban nem jelenti azt, hogy megfeledkezik foglalkozni azokkal az emberekkel, eseményekkel, akik és amelyek ezt jelentőségüknél fogva megkövetelik.

Így egy hét késéssel kell tiszteletünket, megbecsülésünket és részvétünket kifejeznünk az ország idős embereinek jogaiért és életminőségüknek javításáért harcoló jeles személyiség halála miatt. Jovan Krkobabić, aki életének utolsó éveiben Szerbia kormányának alelnökeként és néhány tárca minisztereként állt ki a nyugdíjasok jobb ellátásáért, ellátmányáért, nyolcvannégy évesen hunyt el. Miután diplomázott a Belgrádi Egyetemen, tizennyolc éven át dolgozott a Vinča atomkutató intézetében, majd egymásután alakította meg az ország nyugdíjasszövetségeit, a hadi- és a békebeli rokkantakétól kezdve a szabadfoglalkozásúakén át a földművesekéig.

Ilyen tevékenységének elismeréseként a szerbiai nyugdíjasszövetség elnöki posztjára került, majd megalakította a nyugdíjasok pártját. Így került közvetlen kapcsolatba az országos politikával, más, hasonló felfogású pártokkal koalícióban bejutott a parlamentbe, majd a kormány legmagasabb tisztségeiig.

Mielőtt súlyos betegsége miatt kórházba került volna, utolsó politikai csatáiban azért küzdött, hogy ha az országos reformok megkövetelik az általános takarékosságot, a nagy fizetés meg az ország költségvetéséből juttatott támogatások csökkentését, legalább a nyugdíj relatív értéke maradjon meg, az évi egyszázalékos „növekedésével” — hiszen a nyugdíj csaknem 70 százaléka így is a megélhetési szinten, illetve alatta marad.

Gyógyüdülés — hitelre

A szerbiai nyugdíjalap a Recrea-tours utazási iroda és a Harmadik Életkor egyesület útján, természetesen néhány bank segítségével, nyári gyógyüdülést szervez a nyugdíjasok számára. Mivel a vajdaságiak nem szívesen utaznak távoli helyekre, jó hír, hogy az apatini Junaković és a Kanizsai Gyógyfürdő, a szalánkeméni Dr. Borivoje Gnjatić kórház, a szabadkaiak által ismert Soko Banja és a melencei Rusanda Gyógyfürdő is fogad vendégeket, szolgáltatásait pedig több havi részletben fizetteti meg velük.

Mi lesz a nyugdíjjal?

Az idős társadalomban egyre erősebb az az érzés, hogy jobb volna abbahagyni a találgatásokat és a politikusi kijelentéseket az ellátmányok alakulásáról. Jobb volna, ha ezzel nem idegesítenék tovább az egyre alacsonyabb életszínvonalra süllyedő, egykor keményen dolgozó embereket, s ha majd döntés születik, arra úgyis a megkérdezésük nélkül kerül sor, tehát kész tények elfogadására kényszerülnek. Erre Nikolić elnök egyik legutóbbi kijelentése adott okot, miszerint a kormány képtelen elfogadni a kemény reformosok követelését a járadékok azonnali csökkentéséről. Felsőbb körökből ugyanis olyan értesülések látnak napvilágot, hogy ha ezt nem teszik meg azonnal, akkor elképzelhető, hogy októberben már lineárisan 10 százaléknyit kell megvonni az idős emberektől. Ehhez adjuk még hozzá a bennfentesnek tartott újságíróknak azt az értesülését — amelyet sehol sem erősítettek meg —, hogy Vučić miniszterelnök és Krstić pénzügyminiszter között a legtöbb vita a nyugdíjról alakult ki.

Szabadka nyugdíjasotthonában és annak helyi szervezeteiben a téma fölvetésére csak lemondó legyintés a válasz.

Kupakok a diabetikusoknak

A város általános iskolás diákjai évek óta a nyugdíjasok szabadkai otthonába viszik összegyűjtött flakonkupakjaikat. Ezeket azután a rák ellen küzdő egyesületeknek, intézményeknek továbbítják — így járulva hozzá azok költségeinek fedezéséhez, hiszen a kupakokat az érdekelt vállalatok felvásárolják.

A gyűjtés mostanában a cukorbetegség ellen küzdő szabadkai egyesületet segíti. Eddig két alkalommal összesen mintegy 600 kilónyi kupakot juttattak ennek az eddig kevésbé ismert, tehát kevésbé támogatott szervezetnek, a májusi ünnepek után pedig még 300 kilogrammnyi kupakot adnak át.

Dević Terézia, a cukorbetegség ellen küzdő szabadkai egyesület elnöke közölte, hogy a diabetikusok számára üzletet kíván nyitni a tejpiacon, ahol a cukorbetegek kedvezményes áron szerezhetik be a számukra megfelelő élelmiszereket.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..