home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Hírek a nyugdíjasok otthonából
(-r-s)
2014.04.23.
LXIX. évf. 17. szám

Mihajlo Jančikin többszörös jubileuma — Május 1-je ünnep marad — Személyi változások az Eliziumban — Megtekinthető az ingyenesen üdülők névsora — Ez is az elszegényedés jele...

Mihajlo Jančikin többszörös jubileuma

Dr. Nenad Ivanišević, a Szabadkai Gerontológiai Központ igazgatója rendezésében az intézmény II. Központ helyi közösségi klubjában meghitt és ünnepélyes keretek között köszöntötték Mihajlo Jančikin jeles közéleti személyiséget, neves színészünket, munkásságának háromszoros jubileuma alkalmából:

— 35 éve vezetőségi tagja a szabadkai nyugdíjas-egyesületnek, elnöke a művelődési tagozatnak, s mindkét tisztjének sikeres ellátásáért több elismerő oklevélben részesült.

— 30 éve vezetőségi tagja a Gerontológiai Központnak, s ebben az intézményben is sok sikeres előadást rendezett.

— 25 évvel ezelőtt alapította meg Aleksandar fivérével Szabadka zenei színházát, amely sok érdekes és színvonalas műsorral szórakoztatta nemcsak a város, hanem a nyugdíjasotthon, a helyi közösségekben működő klubok, valamint Vajdaság több városának és falvának zenekedvelő közönségét.

Három dolgot kell megjegyezni az ünnepségről: A műsor során előkerült ünnepeltünk kedvenc „zeneszerszáma”, a harmonika, s megszólaltatása növelte a jelenlévők jókedvét. Minden műsorszámot hosszú tapssal köszönt meg a közönség. Olyan vélemény hangzott el a jubileumon, hogy a kilencvenéves Mihajlo Jančikint országos elismerés is megilletné.

Május 1-je ünnep marad

Bár a város idős emberei attól tartanak, hogy az idei munkásünnep kínálatában és forgalmában az eddigieknél kisebb lesz, a nyugdíjas-egyesület helyi közösségekben működő szervezetei mégis bejelentették, hogy — a maguk lehetőségeihez mérten — otthonukban megszervezik az ünnepséget. Egy kis zenére, eszem-iszomra, táncra bizonyára telik a soványodó erszényekből!

Az élelmesebb szervezetek az otthonok helyett inkább a kirándulásokat választják. Palics, a kelebiai erdő, a Majdán- és a Tőzeg-tó továbbra is úti cél marad, s ezek részben busszal, részben gyalogszerrel is elérhetők.

Személyi változások az Eliziumban

A szabadkai nyugdíjas-egyesület keretében működő Elizium, a tagok temetési segélyezésével foglalkozó szolidáris polgári közösség a minap megtartotta idei rendes közgyűlését. Ez alkalomból a tagdíj és a segélyösszeg növeléséről, valamint a végrehajtó bizottság személycseréiről döntöttek.

1. Május 1-jétől kezdve a tagdíjat havi 200-ról 210 dinárra emelik.

2. A temetkezés költségeit vállaló családtagok, rokonok segélyét 28 000-ről 30 000 dinárra növelik.

3. Mivel Kucsmik Béla, a végrehajtó bizottság eddigi elnöke betegsége miatt lemondott tisztségéről, a közgyűlés Berkes Bélát, a nyugdíjas-egyesület alelnökét választotta meg a helyére. A vb egy másik tagjának elhalálozása miatt pedig Ágoston Józsefet kooptálták a megüresedett helyre.

Megtekinthető az ingyenesen üdülők névsora

Miután Vajdaság nyugdíjalapjának igazgató bizottsága meghozta döntését az ingyenesen gyógyüdülők névsoráráról, az érdekeltek azt megtekinthetik a szabadkai egyesület otthonában. Azért kell átnézni a kedvezményezettek listáját, hogy azok, akik esetleg lemaradtak, idejében jelezhessék észrevételüket, esetleg benyújthassák panaszukat. A húsvéti ünnepek után a szakszolgálat kedden, 22-én folytatta munkáját, és munkanapokon 7-től 11 óráig fogadja a feleket.

Ezen a helyen azt közölhetjük, hogy 118 öregségi, 53 rokkantsági, 42 családi nyugdíjas szerzett jogot a kedvezményre, a földművesekről pedig az alap ezekben a napokban dönt. Amint ez megtörténik, lapunk közölni fogja, hogy a listát megjelentették, mely munkanapokon ugyanott szintén megtekinthető.

Ez is az elszegényedés jele...

Az egyesület szalmaképkészítő alosztálya, a LUSA az idén is megtartotta húsvéti, árusítással egybekötött kiállítását az otthon nagytermében és a városháza előcsarnokában. Noha a bemutatott képek, ajándéktárgyak, díszes levelezőlapok és tojások éppen olyan szépek voltak, mint tavaly, és az áruk sem növekedett, meg kell állapítani, hogy a forgalom az eddigieknél kisebb volt.

A kiállításokat mindig az ortodox és a katolikus húsvét közötti időszakban tartották meg, most viszont mindkét felekezet ünnepe egy hétvégére esett, így sokan úgy vélik, hogy korábban a hosszabb nyitva tartásnak köszönhetően volt nagyobb a bevétel. A derűlátók szerint ebben lehet igazság. Mivel azonban a kiállítás a városházán az ünnep utáni héten is megtekinthető, a zárásig nőhet a bevétel. A borúlátók viszont a csökkenést a lakosság, főként az idősek elszegényedésének számlájára írják. (-r-s)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..