home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Hírek a nyugdíjasok otthonából
(r-s)
2014.04.09.
LXIX. évf. 15. szám

A nyugdíjasok zömét egyre inkább hatalmába keríti a bizonytalanság érzése. A különféle, gyakran egymásnak ellentmondó kijelentések — az IMF követeléseiről, a biztosan bekövetkező reformoknak az ellátmányokat érintő, leginkább fájónak ígérkező hatásáról, a járadék tizenhárom éve folyamatosan csökkenő reálértékéről és a viccnek is rossz évi kétszer félszázalékos növeléséről — újabbnál újabb javaslatok beterjesztésére bátorítják a magánnyugdíjpénztárakat.

A magánbiztosítók nyújtotta lehetőségek

A lehetőségek közül most egyet mutatunk be, mely havi 40 000 dinárt ígér — ami a jelen körülmények között kedvezőnek tekinthető.

Íme a rendszer:

Ha a most harmincéves emberek havonta 2800 dinárt fizetnek a magánalapba, harminc év múlva, tehát hatvantól nyolcvanéves korukig 40 000 dinár havi nyugdíjat kapnak. Ez azt jelenti, hogy három évtized alatt 1 008 000 dinárt, a pillanatnyi árfolyam szerint 8760 eurót fizetnek be, amiért havi 347 eurót kapnak. Ezt úgy is elérhetik, hogy negyven éven át havonta 1100 dinárt fizetnek be.

Néhány adat ezzel kapcsolatban: 1. A magánnyugdíjnak semmi köze nincs a munkaviszonyból eredő „államihoz”. 2. A befizetések ideiglenes megszakításának nincs anyagi következménye, ha a folytatáskor pótolják az elmaradt összeget. Ezt egyébként a havi befizetések növelésével is megtehetik. 3. A nyugdíjat az a személy örökölheti (pl. az élettárs vagy valamelyik családtag), akit a jogosult az okiratban megnevez. 4. Arra is van lehetőség, hogy a befizető harminc év után egyszerre vegye fel az addig befizetett összeget.

Természetesen a rendszeren belül több változat lehetséges. Például az, hogy aki nagyobb havi befizetésre szerződik, az 40 000 dinárnál nagyobb nyugdíjat kap, illetve ellenkezőleg, ha kevesebbet fizet be, a nyugdíjösszeg is kisebb lesz.

Jelenleg 180 000 ember él a magánnyugdíj lehetőségével. A „rendes” járadék átlaga 24 171 dinár.

 

Az évi közgyűlés forgácsai

EMLÉKLAPOT KAPOTT négy személy és két intézmény a nyugdíjas-egyesület munkájának támogatásáért, a hasznos és jó együttműködéséért: Milan Nenadić, a Nyugdíjas-egyesületek Vajdasági Szövetségének elnöke, Slavko Imrić, a tartományi nyugdíjalap igazgatója, dr. Nenad Ivanišević, a Gerontológiai Központ igazgatója, Stanko Nimčević, a munkarokkantak helyi egyesületének elnöke, valamint a Vöröskereszt és a Katolikus Caritas. Tizenhárom személy ugyanezért elismerő oklevélben részesült.

KOOPTÁLÁSOK AZ EGYESÜLETBEN. Lemondott a vb két tagja. Kobrehel János betegsége miatt, Pósa Ferenc pedig azért, mert Magyarországra költözött. Helyettük a közgyűlés Engi Pétert, a ludasi szervezet és Dragan Markovićot, a belügy nyugdíjasainak elnökét kooptálta a vb-be. Betegség miatt lemondott Kucsmik Béla is, aki több éve az ellenőrző bizottság elnöke volt, helyette a közgyűlés elnökké Ljudevit Vujković Lamićot, taggá pedig Zlata Katanićot kooptálta.

TAVALY 817 000 DINÁR NETTÓ JÖVEDELME volt az egyesületnek. A végrehajtó bizottság kimondta, hogy az idén is megelégedne ennyivel, ezért minden előirányzatát igen szerényre szabta. A részlegeknek meg kell maradniuk a tavalyi keretekben, a Soko Banja-i üdülőnek is, noha ott nagy szükség van néhány jelentős javítási munkálat elvégzésére. A vb tagjai legutóbbi Soko Banja-i látogatásuk során körülnéztek a helyszínen, és kijelölték azokat a célokat, amelyeket el kell és el lehet érni.

AZ ORVOSI ELLÁTÁS SZÍNVONALÁNAK EMELÉSÉT kérte Ludas, Nagyfény és Sándor helyi közösség küldötte. Az ott élő idős emberek ebből a célból sok önkéntes munkát vállaltak, úgy érzik tehát, hogy most a város önkormányzatának kell lépnie. E tekintetben Sándor van a legnehezebb helyzetben, mivel annak városi, falusi és tanyai része is van, így még a kisebb jelentőségű gondok megoldása is nehézségekbe ütközik. Például nemrég a szegényebb embereknek szánt ingyenes gyümölcskosarak szétosztása.

IDŐS ÉS FOGYATÉKOS EMBEREK képzésével és átképzésével foglalkozik a munkarokkantak helyi szervezete. Elnöke, Stanko Nimčević felkínálta segítségét a nyugdíjas-egyesületnek. Akik úgy érzik, hogy tudnának munkát vállalni, és hogy jól jönne nekik némi mellékkereset, jelentkezzenek a rokkantak szervezetében.

JÓL MŰKÖDIK A TAGOK ELLÁTÁSÁVAL foglalkozó alosztály. Minden évben megszervezi a tüzelőanyag, valamint öt alkalommal az élelmiszer beszerzést — a piacinál alacsonyabb áron, többhavi részletre. A rokkantszervezet felajánlására válaszolva viszonzásként az egyesület igyekszik lehetővé tenni tagjai számára a részvételt ezekben az akciókban, és így könnyíteni az életükön.

A VÁROS GERONTOLÓGIAI KLUBJAIT némelyek hajlamosak a nyugdíjasokéval vetélkedő intézménynek tekinteni. Az egyesület elutasítja az ilyen nézeteket, sőt igyekszik társként részt venni a gerontológiai klubok alakításában és működtetésében, mert az egyesület tagjai azokban kényelmesen tölthetik pihenőjüket, részt vehetnek a társas összejöveteleken, a játékokban. Ezért az önkormányzat vezetőitől kérik a város segítségét, most például a palicsi klub megszervezésében.    

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..