home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Hírek a nyugdíjasok otthonából
(-r-s)
2014.03.19.
LXIX. évf. 12. szám

Sajnos azt kell megállapítanom, hogy az idén kisebb az érdeklődés a húsvéti csomagok iránt, mint eddig bármikor. Még sajnálatosabb, hogy ennek oka minden bizonnyal az ország időseinek jelentősen csökkent vásárlóereje. Az ellátmányt ugyanis a biztosító és a kormány évente csupán másfél százalékkal növelte, miközben az évi infláció folyamatosan 1—13 százalék között mozgott.

A húsvéti és a téli ellátásról

Sajnos azt kell megállapítanom, hogy az idén kisebb az érdeklődés a húsvéti csomagok iránt, mint eddig bármikor. Még sajnálatosabb, hogy ennek oka minden bizonnyal az ország időseinek jelentősen csökkent vásárlóereje. Az ellátmányt ugyanis a biztosító és a kormány évente csupán másfél százalékkal növelte, miközben az évi infláció folyamatosan 1—13 százalék között mozgott.

Az egyesület beszerzési osztálya reméli, hogy a tagság az utolsó napokban (március 31-éig) mégis rászánja magát a rendelésre. Meg kell említeni, hogy a lisztet és a cukrot a szabadkai Trgopromet, a húsárut a ludasi Noge, a tésztát és a kalácsot pedig a kamanci (kamenicai) Marelikom cég szállítja — valahányan lehetővé teszik a háromhavi részletfizetést.

A következő évi tüzelő kapcsán is van ok az aggodalomra egy új telep feltárása és vezetőségcsere miatt. A fatelep egyúttal közölte, hogy vállalja a fa fűrészelését és feldarabolását. Új kínálata a pácolt bükkfa, melyet a tagok kilenchavi részletre vásárolhatnak meg.

Újraalapítás Újvárosban

A városi és a városkerületi nyugdíjasszervezetek munkájában nagy gondot okoznak a múló évek. Szabadkán már előfordult néhányszor, hogy miután egy-egy agilis elnök távozott az élők sorából, nem követte hasonlóan szorgos utód, a vezetőség lassan széthullott, és megszűnt működni.

Ez történt mintegy tíz évvel ezelőtt az Újváros helyi közösségben. Ennek következménye pedig nemcsak a tevékenység megszűnése volt, hanem az otthont is kikezdte az enyészet. Hogy jelentős kár nem keletkezett, az annak köszönhető, hogy a közeli távfűtő műveknek helyiséggondjai adódtak, ezért kibérelte az épület egy részét, de az egészet karbantartotta. Az otthon az újraalakuló közgyűlés — az egyesület vezetőségének biztatására és segítségével történő — összehívása után lett annak viszonylag méltó helyszíne.

A város vezetősége tehát kéri az Újváros helyi közösség területén élő idős polgárait, hogy minél nagyobb számban vegyenek részt a közgyűlésen, mely március 20-án, 16 óra 30 perckor lesz megtartva az otthonban, a Szegedi út 20. alatt. Az ülésen megválasztják az elnököt, az alelnököt, a titkárt és a pénztárost. Ha megfelelő alkotó hangulat és kellő létszámú részvevő lesz, vezetőségi tagokat is választanak.

Előkészületek a nyaralásra

A szabadkai nyugdíjas-egyesület, mint ismeretes, a Subotica-trans Utasforgalmi Közvállalattal és annak turisztikai irodájával alakított ki együttműködést, tehát utazásaihoz immár egy éve veszi igénybe a cég igen komfortos autóbuszait. Ennek eredményeként az idegenforgalmi vállalat az egyesületnek idejekorán felajánlja szolgáltatásait. Az idén nemcsak hazai utazásokra hívja az idős embereket, hanem görögországi tíznapos üdülésekre is — azokba a nyaralókba, amelyekkel az évek folyamán jó kapcsolatokat épített ki.

Az üdülések minden helyszínen tíz napig tartanak, a busszal való utazás idejét beleszámítva pedig összesen tizenkét napig. A Subotica-trans máris megkezdte a népszerű turisztikai célpontokra szóló előfizetések jegyzését, és közzétette az árak, valamint a lehetséges kedvezmények listáját. Természetesen az összeg többhavi törlesztésére is van mód.

A külföldi kirándulások listáján szerepelnek a Duna menti fővárosok, a lengyel Krakkó, Dubrovnik, az orosz Szentpétervár, Prága és Konstantinápoly, néhány napos körút Bajorországban, az olasz Toscanában, a Balatonon stb.

Érdeklődni munkanapokon lehet az 555-466-os telefonszámon és az 556-548-as faxszámon.

RÖVIDEN

AZ IMF ÁTSZERVEZÉST SÜRGET, a választások előtti propagandájában azonban egyetlen párt sem mulasztotta el megígérni a nyugdíjasok helyzetének javítását. Egyikük-másikuk konkrétan azt is, hogy ha hatalomra kerül, emeli a nyugdíjasok ellátmányát. A valutaalap azonban átszervezésen a nyugdíjak „mérséklését” is érti. Hogy az egymásnak ellentmondó követelmény és ígéret mit hoz az ország idős társadalmának, a választások után hamar ki fog derülni. Az IMF ugyanis bejelentette látogatását és a tárgyalások megkezdését.

A NYUGDÍJASOK SZOLGÁLTATÓ RÉSZLEGÉNEK (Savo Šumanović u. 2., az otthon udvarában) női és férfifodrászszalonja minden munkanapon teljes kapacitással működik, tehát nincs ok a panaszra. Ez viszont nem mondható el a többé-kevésbé egészségügyinek is nevezhető szolgálatról, amelynek kisebb a vendégköre. Ezért újra közöljük, hogy az ötvenperces masszázs 500, a húszperces 200, a pedikűr 300, a manikűr 200, a szőrtelenítés pedig 100 dinárba kerül. Ajánlott előre helyet foglalni a 063/78-87-006-os telefonszámon Varga Radović Ibolyánál.  

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..