home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Hírek a nyugdíjasok otthonából
(-r-s)
2014.03.11.
LXIX. évf. 11. szám

A szerbiai nyugdíjalap és a nyugdíjasszövetség számlájára még egy elmarasztaló bírálatot kell írni: a jelek szerint a két intézmény elaludt, az eddigiekhez képest ugyanis többnapos késéssel tette közzé az idős emberek ingyenes gyógyüdülésére vonatkozó pályázatát. A szabadkai egyesület csak március 3-án kapta meg a hivatalos értesítést, melyet sietve továbbított a helyi közösségek szervezeteinek.

Jelentkezzenek az ingyenes gyógyüdülést igénylők!

A szerbiai nyugdíjalap és a nyugdíjasszövetség számlájára még egy elmarasztaló bírálatot kell írni: a jelek szerint a két intézmény elaludt, az eddigiekhez képest ugyanis többnapos késéssel tette közzé az idős emberek ingyenes gyógyüdülésére vonatkozó pályázatát. A szabadkai egyesület csak március 3-án kapta meg a hivatalos értesítést, melyet sietve továbbított a helyi közösségek szervezeteinek. Ezáltal már 4-én jelentkezhettek azok a tagok, akiknek kéznél voltak az üdülés elnyeréséhez szükséges okmányok. Az egyesület azt is közölte, hogy a jelentkezések határideje március 16-a, tehát mindössze tíz nap áll a kérelmezők rendelkezésére. Hogy felgyorsítsa a munkát, és elkerülje a félreértéseket, a kérelmeket csak az otthonban lehet beadni (Sava Šumanović u. 2.) munkanapokon 8-tól 11 óráig. A feleket ezenkívül a közbeeső két szombaton, március 8-án és 15-én is fogadják.

Fontos megjegyezni, hogy nemcsak az egyesületi tagok pályázhatnak, hanem minden idős ember, aki ellátmányát munkaviszonyból eredően idős kora vagy családi helyzete jogán kapja, és ennek havi összege nem haladja meg a 24 170 dinárt. A külföldi nyugdíj dinárra átszámított értéke a hazaival együtt se lehet több az említett összegnél. A földművesekre ugyanezek a föltételek vonatkoznak, de csak akkor, ha tíz éve fizetik a járulékot.

A kérvényekhez a következő okmányokat kell csatolni:

1. A 2014. januári vagy februári nyugdíjcsekket;

2. Ha külföldi nyugdíja is van, igazolást arról, hogy Szerbiának az illető országgal aláírt nyugdíjegyezménye van, és az onnan járó havi ellátmány összegéről;

3. A személyi igazolvány fénymásolatát;

4. Az orvosi látleleteket;

5. A nyomtatott jelentkezési íven tüntesse fel, hogy az elmúlt öt évben nem élt ezzel a lehetőséggel;

6. Ha az illető családban él, a családtagok keresetét is közölni kell, s ha a kérelmező jövedelme ezzel együtt meghaladja a 24 170 dinárt, nem kaphat ingyenes gyógyüdülést.

A nyugdíjalap bizottsága ezek alapján az adatok alapján állítja össze a jogosultak listáját. Panasszal a lista közlése napjától számított nyolc napon belül lehet élni, a megbízott tanács pedig három napon belül köteles dönteni róla, és közzétenni a végleges listát.

Március 28-án évi közgyűlés

Miután Szabadka nyugdíjas-egyesületének végrehajtó bizottsága a legutóbbi ülésén újra vizsgálat tárgyává tette, s jónak találta nemcsak az egyesület, hanem a Soko Banja-i üdülő és a Nyugdíjassakk-klub tavalyi évi zárszámadásáról szóló pénzügyi jelentést és az ellenőrző bizottság beszámolóját, elhatározta, hogy az egyesület idei évi közgyűlését 2014. március 28-án, 9 órai kezdettel tartja meg a székház nagytermében (Savo Šumanović u. 2.). A közgyűlés meghallgatja és megvitatja az egyesület tavalyi munkájáról szóló jelentést, valamint 2014. évi munkatervét. Mivel nincs szó választói közgyűlésről, nem kell új vezetőséget kinevezni, de mivel a különféle testületekben lemondások voltak, a megüresedett helyekre új tagokat kooptálnak.

Röviden

2016 DARAB 5 KILÓ DÉLI GYÜMÖLCCSEL megrakott csomagot kaptak az állami tartalékoktól február 26-án Szabadka nyugdíjas-egyesületének azok a tagjai, akiknek havi bevétele kevesebb 16 000 dinárnál. A csomagokat a helyi közösségekben működő szervezetek adták át, mivel ők jól ismerik a területükön élő emberek anyagi helyzetét.

MEGKAPJÁK AZ IDEI KÉTHAVI JUTALÉKUKAT a helyi szervezeteknek azok a tagjai, akik segítik a vezetőség munkáját, például: szerződéskötésben, a téli tüzelő behordásában, a szervezetben rendelt élelmiszer házhoz szállításában, valamint akvizíciós munkában segédkeznek. A vb részéről elhangzott az ígéret, de az összeget az egyesület év eleji anyagi helyzete szabja meg.

MEGINT IJESZTGETNEK BENNÜNKET! A Nemzetközi Valutaalap küldöttségének érkezése előtt — főként pénzügyi szerveink — közölték ugyanis, hogy az alap szigorú takarékosságot követel az államtól, az önkormányzatoktól és a lakosságtól is. Ám követeli majd nyugdíjrendszerünk átszervezését is, ami esetleges járadékcsökkentéssel járhat. Eközben némely pártok azt ígérik kampányukban, hogy mindenáron kiharcolják az ellátmányok növelését az infláció arányában. Ha megérjük — meglátjuk...

HAVI FOLYÓIRATTÁ VÁLT A NYUGDÍJASOK ÚJSÁGJA (Glas osiguranika). A belgrádi szerkesztőség bejelentette, hogy erre anyagi okokból kényszerült. Némi malíciával feltehetnénk a kérdést: ha a szerbiai nyugdíjalap és a nyugdíjasszövetség tavaly jobban gazdálkodik, nem szórja pénzét szabálytalan, sőt törvénytelen dolgokra, ha a tagságnak javasolt takarékosságot maga is betartja, bekövetkezik-e a szerkesztőség által is fájónak nevezett intézkedés?

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..