home 2024. március 19., József napja
Online előfizetés
Hírek a nyugdíjasok otthonából
(-r-s)
2014.02.25.
LXIX. évf. 9. szám

Nemrég arról adtunk hírt, hogy az állami nyugdíjalap pazarlóan kezeli a járulékokból befolyó összegeket, ezenkívül a végzések kiadásával is késlekedik. Ennek következtében a kérvényezők ideiglenes érvényű papirosokat kapnak, melyek nagyobb összegű járadékról szólnak, mint amekkorára az idős embereknek joguk van. Ezt a maga okozta gondot az alap végül úgy oldja meg, hogy visszaköveteli az érintettektől a kiutalt többletet.

Minőségi munka a tartományi nyugdíjalapban

Nemrég arról adtunk hírt, hogy az állami nyugdíjalap pazarlóan kezeli a járulékokból befolyó összegeket, ezenkívül a végzések kiadásával is késlekedik. Ennek következtében a kérvényezők ideiglenes érvényű papirosokat kapnak, melyek nagyobb összegű járadékról szólnak, mint amekkorára az idős embereknek joguk van. Ezt a maga okozta gondot az alap végül úgy oldja meg, hogy visszaköveteli az érintettektől a kiutalt többletet.

Vajdaság nyugdíjalapjában ilyesmi nem, vagy csak ritkán fordul elő — ha például minden erőfeszítés ellenére sem kapja meg a végzéshez kellő iratokat. Ez azonban a kérelmeknek legfeljebb másfél-két százalékát teszi ki évente. Igaz, csökkentették az egyik évből a következőbe átvitt, tehát a megoldatlan okiratok számát. A tavaly benyújtott kérvényezők kilencvenhárom százaléka megkapta a jogerős végzését. Eszerint az alap betartja az erre kiírt hatvannapos határidőt.

Ilyen körülmények között egyre többet foglalkozhat munkája korszerűsítésével. Most már majdnem minden olyan informatikai berendezéssel fel van szerelve, amely megkönnyíti munkáját. Ez fiókintézeteire is vonatkozik, tehát szinte napi pontossággal követheti a befizetéseket, a munkások pedig értesülhetnek arról, hogy munkaadójuk teljesítette-e ebbéli kötelezettségét. A munka e tekintetben megfelel a nemzetközi (ISO) szabvány követelményeinek.

Az alap egyébként az idén korszerűsíti szabadkai, verbászi és újvidéki fiókintézetét, a szávaszentdemeterit (mitrovicait) pedig hozzáépítéssel teszi kényelmesebbé.

RÖVIDEN

CSÖKKEN A NYUGDÍJAK VÁSÁRLÓEREJE, mert az új törvény értelmében ugyan az ellátmány az első félévben 0,5, a másodikban pedig 1,5 százalékkal növekedhet (vagyis idős társadalmunk csak néhány dinárral kap többet havonta), az infláció azonban csökkenti a vásárlóerőt. A munkaviszonyban lévők keresetéhez képest is rosszabbodik az arány. Ez jelenleg ötvennégy százalékot tesz ki (a keresetek átlaga tavaly 43 932, a nyugdíjaké 23 947 dinár volt). A keresetek növekedhetnek a termelékenység és az állam kegye alapján, a nyugdíjak viszont aligha.

JÓ HÍR, HOGY VAJDASÁGBAN tavaly 1186 fővel csökkent a munkanélküliek száma 2012-höz viszonyítva. Ennek akkor örülhetnénk, ha az itteni nyugdíjalap rendelkezhetne a mi járulékainkkal, mert úgy gazdálkodhatna vele, ahogyan a Milošević előtti időkben tette, s pénzünk nem kerülne a szerbiai alapba. Ebben az esetben ugyanis nyugalmazottjaink tapasztalatukkal, szaktudásukkal, hiteleikkel segíthetnék gazdaságunk fejlesztését, termelékenységének növelését — ahogyan azt 1990-ig tették.

A SZABADKA NYUGDÍJASAINAK SZÁNT lignittel, szárított és kőszénnel megrakott vasúti teherkocsik elindultak városunk felé a Kolubara szénbányából, s mire soraink nyomtatásban megjelennek, a tüzelő nagy része bizonyára már a megrendelők kamrájában lesz. Erről kapott értesítést 15-én a nyugdíjas-egyesület. Újra biztatjuk a tagságot, hogy rendelje meg téli tüzelőjét február végéig, mert azt így nyolc-, márciusban héthavi részletre vásárolhatja meg, a hó végén pedig megszűnik az előfizetés lehetősége.

AZ IDÉN IS GONDOSKODIK az egyesület a tagok húsvéti élelmiszer-ellátásáról. Jelenleg gyűjti és rendezi a termelő vállalatok pályázatait, hogy közülük az árban és minőségben legkedvezőbbet fogadja el. Az árut ismét többhavi részletben lehet kifizetni. Az élelmiszerek listáját lapunk következő számában közöljük, az árakról pedig az otthonban és a helyi közösségekben lehet érdeklődni.

NEM VIGASZNAK SZÁNJUK, de a Szerbiánál fejlettebb, iparilag erős Szlovákiában is gond van a nyugdíjasok ellátmányával. Az ottani híriroda a minap közölte, hogy az idős emberek több mint fele a létminimum szintjén és ez alatt él. Ez annak ellenére igaz, hogy a nyugdíj ott 346 eurót (40 000 dinárt) tesz ki, mivel a szolgáltatások és az élelmiszer ára sokkal magasabb, mint nálunk. A nőknek hetven, a férfiaknak pedig harminc százaléka kap 346 eurónál kisebb ellátmányt. Ez annak a következménye, hogy a munkaviszonyban lévő nők ugyanazért a munkáért kevesebb pénzt kapnak, mint a férfiak.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..