home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Hírek a nyugdíjasok otthonából
(-r-s)
2014.01.08.
LXIX. évf. 2. szám

Mi legyen az öregek öntudatával? • Szép — kétségtelenül! • Újra telnek az otthonok • Röviden

Mi legyen az öregek öntudatával?

Lapunk néhány alkalommal írt arról, hogy az Amity, az EU Barátság Ereje nevű szervezet milyen sokat igyekszik tenni az idős emberek jólétéért — anyagi és erkölcsi szempontból egyaránt. Erről néhány szerbiai, vajdasági és szabadkai példát is megemlítettünk, és büszkén állapítottuk meg, hogy e tekintetben városunk sok dicséretet kapott.

Szép — kétségtelenül!

Mivé lesz azonban az öregek szabadsága, önbizalma, öntudata és nyugalma ebben — a mindig jónak kívánt új esztendőben? Tény, hogy az országban a nyugdíjasoknak csak 10 százaléka választja az otthonokat, a többiről a család dönt. Másrészt a családtagok, a rokonok, a barátok és a társadalom is a kelleténél kevesebbet törődik velük, ily módon szociális helyzetük ahelyett, hogy korukkal egy szinten maradna, inkább romlik. Ezek az emberek lassan-lassan magukra maradnak, elhagyatottságuk és tehetetlenségük nő. Itt-ott városok és községek nyugdíjas egyesületei és gerontológiai központjai munkacsoportokat szerveznek, amelyek feladata rendben tartani az idősek házát, megfőzni vagy elvinni nekik az ételt — ebben Szabadka élen jár —, ám amíg ez a szolgálat nem lesz általános és teljes, addig nagyon sok víz lefolyik a Tiszán.

És tessék: kormányunk és parlamentünk új rendelkezése szerint nyolcról 10 százalékra nő a legalapvetőbb élelmiszerek áfája, a kereskedők pedig, szokásuk szerint a különbséggel a vásárlókat terhelik, tehát az idei évre ígért másfél százalékos ellátmánynövelés máris elvesztette értelmét. Sajnos az a helyzet, hogy Szabadkán például a nyugdíjasok 80 százalékának ellátmánya átlag alatti, tehát őket a fogyasztói kosarak árának néhány tíz dináros növelése is érzékenyen érinti. Márpedig az meghaladja a 400 dinárt, azaz háromszor több a kilátásba helyezett áprilisi növelésnél, a októberinek pedig a kétszerese. Mert mi tartja még életben a megélhetési szint körül vagy alatta tengődő öregeket? A kenyér, a tej és tejtermék, a főzelékfélék, a húsokból is a baromfi lábak és szárnyak — de ne soroljuk tovább a szomorú lista tételeit.

Nem kerülhetünk el ennek kapcsán némi rosszmájúságot. Az elmúlt években gyakran dicsekedtünk azzal, hogy idős emberek — számuk több ezerre tehető — érdeklődnek a komputer és annak lehetőségei iránt. Nos: a számítógép áfája 8-ról 20 százalékra nőtt. Ergo az öregek akkor kalandozhatnak az interneten, ha gyerekeik, unokáik oda engedik őket...

Újra telnek az otthonok

A nyugdíjasok szabadkai egyesületének, valamint a helyi közösségek szervezeteinek otthonai 3-án megnyíltak a tagok számára. Aznap már sokan érdeklődtek a jövő téli tüzelőanyagra való előfizetésről — amit a szerződések késése miatt az idén 9 havi részletre vásárolhatnak meg. Aznap megkezdték munkájukat az otthon udvarában épült szépészeti szalon mesterei is: a női és férfi fodrászok, a masszőrök, a manikűrösök és pedikűrösök, akik az elmúlt évben megszokott módon (előre kell időpontot kérni) és napokon fogadják vendégeiket. Az árakat nem emelték.

Szerdán, 8-án lesz az idei első vérnyomás- és vércukorszint-vizsgálat kellő igazolások ellenében (tagdíj). Az érdekeltek ne reggelizzenek, és ne igyonak édes italokat a vizsgálat előtt. Ezúttal is lesz ingyen gyógyszerosztás a rászorulóknak — orvosi látlelet, vagy vény alapján. Az egyesület az idén is kéri Szabadka fiatal és idős polgárait, adják át az otthonban a feleslegessé vált gyógyszereiket.

A hónap végén várható az első ruha- és lábbeli osztás. Mića optikus még nem adta le rendelésének időpontjait erre az évre.

Röviden

DÉL-BÁNÁT NYUGDÍJASAI is megtartották külön olimpiájukat Fehértemplomon. Versec, Alibunár, Kovin, Antalfalva, Ópáva, Pancsova és Zichyfalva idős emberei mérkőztek meg sakkban, dartsban és tizenegyesek rúgásban. Nekik se tellett részt venni a tavaly igencsak megdrágított országos nyugdíjas olimpián.

LISTA A JÁRADÉKOK NÖVEKEDÉSÉRŐL. Kormányunk pontosan kiszámította átlagban kinek mennyi ellátmánynövelés jár az idén. Az öregségi nyugdíjak átlaga 25 266 dinár, ők áprilisban 126, októberben pedig 254 dináros növelést kapnak. A földműves nyugdíjak átlaga 10 154 dinár, tehát nekik 51 és 102 dinár jár. A katonai nyugdíjak átlaga 45 028 dinár, s ők 225 és 452 dinárt kapnak. Tavaly egyébként az infláció 8 százalékos volt, ehhez képest a növelések még könyöradománynak se elegendőek.

INGYENES GYÓGYÜDÜLÉSBEN részesülnek Újvidék azon nyugdíjasai, akik valamilyen okból lemaradtak a tartományi listáról, és szociális helyzetük igen nehéz. Erre a célra a város 2,8 millió dinárt hagyott jóvá, s ennek megfelelően 200 idős ember tölthet egy hetet a vrdniki termálfürdőben.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..