Hírek a nyugdíjasok otthonából
2014.01.08.
LXIX. évf. 2. szám

Mi legyen az öregek öntudatával?

Lapunk néhány alkalommal írt arról, hogy az Amity, az EU Barátság Ereje nevű szervezet milyen sokat igyekszik tenni az idős emberek jólétéért — anyagi és erkölcsi szempontból egyaránt. Erről néhány szerbiai, vajdasági és szabadkai példát is megemlítettünk, és büszkén állapítottuk meg, hogy e tekintetben városunk sok dicséretet kapott.

Szép — kétségtelenül!

Mivé lesz azonban az öregek szabadsága, önbizalma, öntudata és nyugalma ebben — a mindig jónak kívánt új esztendőben? Tény, hogy az országban a nyugdíjasoknak csak 10 százaléka választja az otthonokat, a többiről a család dönt. Másrészt a családtagok, a rokonok, a barátok és a társadalom is a kelleténél kevesebbet törődik velük, ily módon szociális helyzetük ahelyett, hogy korukkal egy szinten maradna, inkább romlik. Ezek az emberek lassan-lassan magukra maradnak, elhagyatottságuk és tehetetlenségük nő. Itt-ott városok és községek nyugdíjas egyesületei és gerontológiai központjai munkacsoportokat szerveznek, amelyek feladata rendben tartani az idősek házát, megfőzni vagy elvinni nekik az ételt — ebben Szabadka élen jár —, ám amíg ez a szolgálat nem lesz általános és teljes, addig nagyon sok víz lefolyik a Tiszán.

És tessék: kormányunk és parlamentünk új rendelkezése szerint nyolcról 10 százalékra nő a legalapvetőbb élelmiszerek áfája, a kereskedők pedig, szokásuk szerint a különbséggel a vásárlókat terhelik, tehát az idei évre ígért másfél százalékos ellátmánynövelés máris elvesztette értelmét. Sajnos az a helyzet, hogy Szabadkán például a nyugdíjasok 80 százalékának ellátmánya átlag alatti, tehát őket a fogyasztói kosarak árának néhány tíz dináros növelése is érzékenyen érinti. Márpedig az meghaladja a 400 dinárt, azaz háromszor több a kilátásba helyezett áprilisi növelésnél, a októberinek pedig a kétszerese. Mert mi tartja még életben a megélhetési szint körül vagy alatta tengődő öregeket? A kenyér, a tej és tejtermék, a főzelékfélék, a húsokból is a baromfi lábak és szárnyak — de ne soroljuk tovább a szomorú lista tételeit.

Nem kerülhetünk el ennek kapcsán némi rosszmájúságot. Az elmúlt években gyakran dicsekedtünk azzal, hogy idős emberek — számuk több ezerre tehető — érdeklődnek a komputer és annak lehetőségei iránt. Nos: a számítógép áfája 8-ról 20 százalékra nőtt. Ergo az öregek akkor kalandozhatnak az interneten, ha gyerekeik, unokáik oda engedik őket...

Újra telnek az otthonok

A nyugdíjasok szabadkai egyesületének, valamint a helyi közösségek szervezeteinek otthonai 3-án megnyíltak a tagok számára. Aznap már sokan érdeklődtek a jövő téli tüzelőanyagra való előfizetésről — amit a szerződések késése miatt az idén 9 havi részletre vásárolhatnak meg. Aznap megkezdték munkájukat az otthon udvarában épült szépészeti szalon mesterei is: a női és férfi fodrászok, a masszőrök, a manikűrösök és pedikűrösök, akik az elmúlt évben megszokott módon (előre kell időpontot kérni) és napokon fogadják vendégeiket. Az árakat nem emelték.

Szerdán, 8-án lesz az idei első vérnyomás- és vércukorszint-vizsgálat kellő igazolások ellenében (tagdíj). Az érdekeltek ne reggelizzenek, és ne igyonak édes italokat a vizsgálat előtt. Ezúttal is lesz ingyen gyógyszerosztás a rászorulóknak — orvosi látlelet, vagy vény alapján. Az egyesület az idén is kéri Szabadka fiatal és idős polgárait, adják át az otthonban a feleslegessé vált gyógyszereiket.

A hónap végén várható az első ruha- és lábbeli osztás. Mića optikus még nem adta le rendelésének időpontjait erre az évre.

Röviden

DÉL-BÁNÁT NYUGDÍJASAI is megtartották külön olimpiájukat Fehértemplomon. Versec, Alibunár, Kovin, Antalfalva, Ópáva, Pancsova és Zichyfalva idős emberei mérkőztek meg sakkban, dartsban és tizenegyesek rúgásban. Nekik se tellett részt venni a tavaly igencsak megdrágított országos nyugdíjas olimpián.

LISTA A JÁRADÉKOK NÖVEKEDÉSÉRŐL. Kormányunk pontosan kiszámította átlagban kinek mennyi ellátmánynövelés jár az idén. Az öregségi nyugdíjak átlaga 25 266 dinár, ők áprilisban 126, októberben pedig 254 dináros növelést kapnak. A földműves nyugdíjak átlaga 10 154 dinár, tehát nekik 51 és 102 dinár jár. A katonai nyugdíjak átlaga 45 028 dinár, s ők 225 és 452 dinárt kapnak. Tavaly egyébként az infláció 8 százalékos volt, ehhez képest a növelések még könyöradománynak se elegendőek.

INGYENES GYÓGYÜDÜLÉSBEN részesülnek Újvidék azon nyugdíjasai, akik valamilyen okból lemaradtak a tartományi listáról, és szociális helyzetük igen nehéz. Erre a célra a város 2,8 millió dinárt hagyott jóvá, s ennek megfelelően 200 idős ember tölthet egy hetet a vrdniki termálfürdőben.

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Szabadkai Napló rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!
E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..