home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Hírek a nyugdíjasok otthonából
(-r-s)
2013.12.18.
LXVIII. évf. 51. szám

Az Amity Szabadkán járt — Gondok az ünnepek miatt — Röviden

Az Amity Szabadkán járt

Az idős emberek életminőségével foglalkozó Amity, az EU Barátság Ereje nevű bizottsága országos körútja során eljutott a szabadkai nyugdíjas-egyesületbe is. Miután megismerkedett annak munkájával, Nadežda Satarić, a bizottság szerbiai részlegének elnök asszonya kijelentette, hogy országos viszonylatban városunk az első helyen áll az idős emberekről való gondoskodás tekintetében. A szabályosan működő, a nyugdíjasoknak minden jogot megadó intézmények közül a Gerontológiai Központunkról, a Villa Ancoráról és immár a nyugdíjas-egyesületről is a legjobbakat jelentheti a szerbiai és az európai központnak. A tagsággal az elmúlt napokban volt alkalma beszélgetni, a végső következtetéseket pedig 12-én vonta le az otthonban tartott megbeszélésen.

Ez alkalomból a bizottsági tagok azt is elmondták, hogy rendkívül tanulságos volt számukra mindaz, amiről dr. Nenad Ivanišević, a központ igazgatója, msgr. Dobai István, a Katolikus Karitász elnöke, Pecze Mihály, a Vöröskereszt szabadkai titkára és a nyugdíjas-egyesület vezetőségi tagjai tájékoztatták őket, számos olyan tapasztalat birtokába jutottak ugyanis, amelyeket a további munkájukban hasznosíthatnak.

A vendégeknek tetszett az a nyíltság, ahogyan a szabadkaiak az idős emberekről és a gondjaik megoldásának lehetőségeiről, a szervezetek közötti jó munkakapcsolatról, sőt a hiányosságokról is beszéltek. Arról is szó esett, hogy a város önkormányzata nem utasítja el kéréseiket, a vezető személyiségek pedig gyakori vendégek náluk.

Gondok az ünnepek miatt

Az idei és a jövő évi naptár különleges volta miatt az egyesület még most, december közepén sem tud pontos tájékoztatást adni tagjainak arról, hogy mely napokon nem fogadhatja őket. Csak annyit közölhet biztosan, hogy december 25-e, a nyugati- és január 7-e, a keleti keresztények karácsonya, valamint az újév és a másnapja munkaszüneti nap. Próbáltak ennek kapcsán értesüléseket szerezni az önkormányzattól és néhány vállalattól is, nálunk ugyanis munkaszüneti napnak szokták nyilvánítani a közbeeső napokat is, ha az ünnepek a hét első vagy utolsó napjaira esnek.

Az biztosnak tűnik, hogy január 3-án az otthon megnyitja kapuját és fogadja a feleket. Ezen a napon megkezdődhetnek a befizetések a következő téli tüzelőre is. Lapunk közölte már a szén árát, 3-án pedig a tűzifáé is ismeretes lesz. Az öt pályázó fatelep közül természetesen annál vásárol az egyesület, amelyik a legjobb feltételeket, a legjobb kiszolgálást (darabolás, házhoz szállítás stb.) kínálja.

Az otthon kéri a tagságot, hogy lehetőleg még 25-e előtt érdeklődjön a munka- és a szabadnapok alakulásáról, mert — szokás szerint — a hónap első hetében végzik a vérnyomás- és a vércukor-, valamint a szemvizsgálatot.

RÖVIDEN

ELMARAD A KARÁCSONYI HANGVERSENY, mely immár hagyományos rendezvénynek számít. Sajnálattal közli ezt a hírt az Adagio karnagya. A hangverseny az énekkar korrepetitorának és néhány tagnak a betegsége miatt hiúsult meg. A koncert december 20-án, 17 órai kezdettel a városháza dísztermében lett volna megtartva.

VEGYE ÁT A MEGRENDELT HÚSÁRUT ÉS HALAT a tagság a határidő lejártáig — kéri az ellátással foglalkozó szolgálat azokat a tagokat, akik leadták megrendelésüket. Az egyesületnek nem szokása az ilyen sürgetés, a már említett (munkaszüneti és munkanapok körüli) bizonytalanság miatt azonban szükségét érzi.

GONDOT OKOZ AZ ELSZEGÉNYEDÉS a nyugdíjasok egyesületének is. A rászorulók egyre gyakrabban távoznak üres kézzel az önkormányzat szakszolgálatából és a Szociálisügyi Központból, ezért az idős emberek az egyesülethez fordulnak támogatásért. Ha van pénz a kasszában, a jogosan kérők kaphatnak egy-kétezer dinárt. Az esetek többségében azonban ez elmarad, mivel a szervezet is az elszegényedés felé tart — minden erőfeszítése ellenére.

 

 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..