home 2024. április 17., Rudolf napja
Online előfizetés
Hírek a nyugdíjasok otthonából
BRENNER János
2013.04.24.
LXVIII. évf. 17. szám
Hírek a nyugdíjasok otthonából

Szabadkai nyugdíjasok Borovóban — A problémák megoldhatók — Röviden

Szabadkai nyugdíjasok Borovóban

A szlavóniai Borovo és Szabadka nyugdíjasainak együttműködése több évtizedre nyúlik vissza. A kölcsönös látogatásokhoz a II. világháború harcosainak szövetsége is csatlakozik, s együtt ünneplik a jeles események évfordulóit.
A minap a szabadkaiak jártak Borovó-ban. Dragica Lučev elnök vezette a kül-
döttséget, amelynek tagja volt még Ber-
kes Béla alelnök, Marija Šebes és Trsity Erzsébet végrehajtó bizottsági tag is. A találkozónak hivatalos jellege is volt, az ottani harcosszövetség napja alkalmából a szabadkaiak megkoszorúzták a II. világháborúban elesett harcosok emlékművét.
Évente egy-egy 40-50 tagú csapat látogat el Szabadkáról Borovóba, illetve onnan ide. Ezek a találkozók hasznos tapasztalatcserére adnak alkalmat, a vendégeket a városvezetők fogadják, s amennyire egy nap lehetőséget ad, megismerkednek a testvérszervezetek helységeinek nevezetességeivel.

A problémák megoldhatók

Pár évvel ezelőtt még nehézségek nélkül bonyolították le a tüzelőanyagok beszerzését és szétosztását a megrendelők között. A befizetést rendszerint már januárban rendezték, így az egyesület azonnal kölcsönt vett fel a banktól az ott lekötött pénze ellenében, s előre kifizette az igényelt fát és szenet, júniusig pedig mindenki megkapta házhoz szállítva téli tüzelőjét. A bányának és a fatelepnek előre fizettek, így azok nem emelhették áraikat év közben. Ez sokat jelentett a szerény körülmények között élő idős embereknek, és az is, hogy tízhavi részletben törleszthettek.
Amióta válságossá vált a gazdasági helyezet, kisebb-nagyobb gondok merültek fel. Sokan késnek a havi részletek befizetésével. Egyesek adóssága hónapokig is elhúzódik. Aki februárban fizette be a kezdőrészletet, az 9, aki pedig márciusban, az 8 havi részletre vásárolhat. Az évek óta folyamatosan szállító bánya is gondokkal küzd, így egyesek okkal panaszkodtak a lignit minőségére.
Jelenleg ez a helyzet: a megrendelt 1673 köbméter fából 996, az 1095 tonna lignitből 382, szárított szénből 856 (977), kőszénből pedig 154 (188) tonna jutott el a tagok kamrájáig. Az egyesület, hogy a szállítás folyamatát felgyorsítsa, a minap 200 tonna lignit árát fizette ki a bányának.

Röviden

AZ IDŐS SPORTOLÓK VEZETŐI a minap Adán tartottak megbeszélést, és úgy döntöttek, hogy Észak-Bánát és Bácska nyugdíjasszervezeteinek sportolói Szabadkán mérik össze erejüket szeptember 11-én. Ez lesz a harmadik észak-vajdasági verseny, s az eddigi részvevők szeretnék, ha újabb egyesületek sportolói is csatlakoznának a rendezvényhez. Eddig Topolya, Törökkanizsa, Magyarkanizsa, Csóka, Zenta, Ada és Szabadka csapatai találkoztak, de „jut hely” Zombornak, Kúlának, Kishegyesnek stb. is.
KORSZERŰSÍTIK MUNKÁJUKAT Vajdaság községeiben és városaiban működő egészségbiztosítási fiókszervezetek. A tartományi, újvidéki, nagybecskereki és a szabadkai fiókintézet szolgáltatásait
15 000 munkaadó veszi igénybe, mert általuk folyamatosan figyelemmel kísérhetik üzleti forgalmukat, adóik és járulékaik befizetését, illetve a bérek kifizetését. A szolgálat segítségével a dolgozók megtudhatják, fizeti-e munkaadójuk egészségügyi és nyugdíjjárulékukat, illetve van-e lemaradás bérük kiutalásában.
HOLLANDIA IS SZIGORÍTOTTA NYUGDÍJRENDSZERÉT. Hollandiában eddig igen liberális módon döntöttek a kérvényezők nyugdíjaztatása ügyében. Nemrég úgy határoztak, hogy a nők és a férfiak is 65 éves korukban kérhetik nyugdíjba vonulásukat. A rokkantsági nyugdíjra jogosultságot részletes orvosi szakvéleményezéssel kell alátámasztani. Családi nyugdíjat eddig minden családfenntartó elhalálozása után kaphattak a családtagok, ezután ilyen ellátmány csak azoknak jár, akik okmányokkal bizonyítják, hogy az elhunyt nyugdíjbiztosítást élvezett.
IGEN JÓ AZ EGYÜTTMŰKÖDÉS a nyugdíjasok egyesülete, a város szociális, humanitárius szervezetei, jótékonykodó polgári egyesületei és a Gerontológiai Központ között: kisegítik egymást, ha egy problémát egyedül nem tudnak megoldani. A központ szolgálatait több alkalommal vették igénybe a nyugdíjasok. A Vöröskereszt 1100 kilogramm ruházati cikket osztott szét az egyesület útján. A szociális problémákat, különösen a segélyért folyamodókat a szociális központ „veszi át”. Ám egy nagy mulasztás is történt. A tartományi tartalékalap elmulasztotta a megígért élelmiszercsomagok kiosztását a szegény családoknak a múlt év végén.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..