home 2024. május 05., Györgyi napja
Online előfizetés
Hírek a nyugdíjasok otthonából
BRENNER János
2013.04.10.
LXVIII. évf. 15. szám

A tüzelő- és az élelmiszer-ellátásban fejti ki a nyugdíjas-egyesület leghasznosabb tevékenységét. Ezek beszerzéséhez szükséges a legnagyobb utánajárás és mérlegelés, hogy a tagok a lehető legjobb minőségű árut, a lehető legkedvezményesebb áron, több havi részletre vásárolhassák meg.

Az idei télre való tüzelőt tavaly 8 havi részletre vehették meg a tagok, s a megrendelt fa és szén már az ősz elején az emberek kamrájában, pincéjében volt. Összességében csökkent ugyan a tüzelő mennyisége, mivel sokan áttértek a gázfűtésre, de mivel a gáz egyre drágult, megnőtt a kereslet a tűzifa iránt. Ez az irányzat az idén folytatódik — ez derül ki a rendelésekből, amelyek lehetősége március végén zárult.
Tavaly tehát a tagok tűzifából 1438 köbmétert, lignitből 1215, szárított szénből 932, kőszénből pedig 249 tonnát vásároltak.
Élelmiszereket öt alkalommal rendelt az egyesület a tagok számára — rendszerint a jelentősebb egyházi és állami ünnepek alkalmából. Ezzel a lehetőséggel csaknem 1000 tag élt. Hosszú lenne a lista, ha minden beszerzett árut felsorolnánk, így csak annyit közlünk, hogy az egyesület útján 8195 kiló liszt, 6750 kiló cukor, 3650 kiló szárított főzelékféle, 2544 kiló füstölt húsok, 651 liter étolaj stb. került a tagok éléskamrájába. Az idei húsvét alkalom volt az újabb beszerzésre, s a jövő téli tüzelőnek több mint a felét már megkapták az előfizetők.
A falvak nyugdíjasainak is kedvezményt az autóbuszokon!
Szabadka Város Nyugdíjas-egyesületének küldöttgyűléséről közölt írásunkban már jeleztük, hogy a felszólalók nagy része felkérte a város megjelent illetékeseit, hogy a vkt révén tegyék lehetővé a 65 évesnél idősebb emberek számára az ingyenes utazást minden helyi buszjáraton. Ők is hasznos polgárai ennek a közösségnek, s ők is ledolgozták életük nagyobb részét közösségük javára. Ha tehát dolguk van a városházán, a hivatalokban, a kórházban vagy másutt, ezek intézése nekik se legyen drágább, mint a városlakóknak.
Egyébként a kedvezmények a palicsiak és a makkhetesiek számára is érvényesek, noha egyik-másik település közelebb van a fürdőhelynél és az említett külvárosnál.
Kérvényükben a tagok felsorolták, hogy Kelebia, Ludas, Hajdújárás, Királyhalom, Györgyén, Žednik, Nagyfény, Békova, Gabrić, Bajmok, Csantavér, Mišićevo, Kisbosznia, Mérges, Tavankút, Verušić és más közbeeső település idős lakóinak tegyék lehetővé a buszok ingyenes igénybevételét. A beadványt a minap adta át az egyesület a Városi Tanácsnak.
Peščara: Április 1-je, a férfiak napja
Peščara helyi közösség nyugdíjas-tagozata úgy döntött, hogy április 1-jét a férfiak ünnepévé nyilvánítják. Ezt azonban úgy értelmezik, hogy szervezetükben a hölgyek a vendégek, a férfiak szerzik be az enni-innivalót, főznek, felszolgálnak, majd a végén mosogatnak és takarítanak.
A határozatot tett követte, s hogy az esemény stílusos legyen, a hölgyek megfelelő konyhai öltözéket varrtak vendéglátóik számára. Így aztán már maguk a vendéglátók derűt váltottak ki a megjelentek körében, s a jókedvet csak fokozta a remekül sikerült bográcsos és a jóféle italok. Érdemes megemlíteni, hogy a rendezvény költségeit is a férfiak viselték. Rendezők és vendégek együtt több mint hatvanan vettek részt a vigalomban.


RÖVIDEN


BOROVÓRA UTAZIK a nyugdíjas-egyesület négytagú küldöttsége április 13-án, hogy részt vegyen a kisváros napjának és a nyugdíjasoknak az ünnepségein. A küldöttséget Dragica Lučev elnöknő vezeti, tagok: Berkes Béla, Marija Šebes és Trsity Erzsébet. A két város idős emberei szoros kapcsolatot építettek ki, és gyakoriak a kölcsönös látogatások.
NYUGDÍJASAINK SOKOBANJAI ÜDÜLŐJE május 11-én fogadja az első vendégeket. Mint ismeretes, egy-egy váltás 10 napig tart, s az idény október 10-én zárul. A szervezők felhívják a figyelmet arra, hogy az első váltásra még nem telt be a létszám, tehát aki akar, jelentkezzék legalább két nappal az indulás előtt. A többi váltás mindegyikében van még férőhely.
GOND A LIGNITTEL. A lignit megrendelőinek már házhoz szállítottak 400 tonnányi tüzelőt. További 200 tonna árát a napokban befizette az egyesület. Ezenfelül még 600 tonnára van rendelés. A szén leszállítása nem megy olyan könnyen, mint az elmúlt években, részint azért, mert a bankkölcsön befizetését megszigorították, részint pedig, mert a bányában is keletkeztek gondok, ezek azonban — az ígéret szerint — hamarosan megoldódnak.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..