home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Hírek a nyugdíjasok otthonából
BRENNER János
2013.03.13.
LXVIII. évf. 11. szám

27-én közgyűlés Szabadkán: Érdekes adatok a munkajelentésből — Kövessük a médiumok írásait, adásait — A palicsiak közgyűléséről

27-én közgyűlés Szabadkán: Érdekes adatok a munkajelentésből
Mivel kezdődhetné mással a város idős embereinek évi jelentése, mint azzal, hogy 2012-ben 12,2 százalékos volt az infláció, s mivel a nyugdíjasok csak kétszer kaptak kétszázalékos ellátmánynövelést, így nominálisan ugyan 4 százalékkal nőtt a juttatásuk, reálisan azonban 6,7-tel csökkent a vásárlóerejük.
Egyébként az országnak 1 703 140 nyugdíjasa van, ebből 1 375 367 a munkaviszonyból, 66 717 a szabad foglalkozásból, 215 530 a mezőgazdaságból és 45 525 a katonai szolgálatból kiöregedett ember. A munkaviszony idős embereinek 55,1 százaléka öregségi, 22,2 százaléka rokkantsági, 22,7 százaléka pedig családi nyugdíjas. Vajdaságban 416 425 nyugdíjas él, közülük a munkaviszonyból 365 879, a szabad foglalkozásból 17 104, a mezőgazdaságból 26 966, a hadseregből pedig 6476 ember került a járulékosok listájára.
Ha már itt tartunk, érdemes megemlíteni, hogy a munkaviszony nyugdíjasai átlag 24 408, a szabad foglalkozásúak 23 917, a földművesek 9678, a hadseregbeliek pedig 43 505 dinárt kapnak havonta. Egyébként az átlag a 2011. évi 23 200-ról tavaly 24 408 dinárra „nőtt” — azaz alig 1200 dinárral.
Szabadka Város Nyugdíjas-egyesületének 2012-ben 12 000 tagja volt, csaknem 800-zal több, mint az előző évben. A pártoló tagok száma is nőtt, mégpedig 235 fővel. Sajnos, az idős emberek jelentős része nem tudta rendesen fizetni tagdíját, s így a bevétel kisebb volt a tervezettnél. A vezetőség megpróbálkozott taggyűjtő aktivisták alkalmazásával, megfelelő jutalék ellenében, ám a próbálkozás hatékonysága csak az idén derülhet ki igazán.  
Sok egyesületen kívüli idős ember teszi fel a kérdést: mi vonzza a szervezetbe a  nyugdíjasok jelentős részét? A válasz kissé lehangoló: az átlagon aluli, s közöttük is a 10 000 dinárnál alig nagyobb ellátmányban részesülők tagosodnak be, mégpedig leginkább három okból. Például: kedvezményesen pihenhetnek a sokobanjai üdülőben, és az egyesülettel együttműködő tengerparti magánnyaralók szolid árakat szabnak meg szolgálataikért — különösen az főidényen kívüli hónapokban. A téli tüzelőhöz is könnyen, kedvezményes áron, házhoz szállítva és 6-8 havi törlesztéssel jutnak hozzá. Kéthavonként, de különösen a nagy ünnepek előtt a beszerzők a különféle alkalmakhoz illő fogyasztott élelmiszerekhez juttatják a megrendelőket, szintén kedvezményesen, és 2—4 havi törlesztésre.
Végül elmondható, hogy az egyesület kitűnően együttműködik a humanitárius szervezetekkel és alapítványokkal, különösen a Katolikus Karitásszal és a Vöröskereszttel. Segítségükkel és hozzájárulásukkal tavaly 1100 kilogrammnyi ruházati cikket osztott szét a legszerényebb körülmények között élő, mondhatni a legszegényebb tagok között.
Az egyesület egyéb tevékenységéről, például a művelődési alosztályok munkájáról a közgyűlés után számolunk be részletesebben.

Kövessük a médiumok írásait, adásait
A nyugdíjasok országos szervezete, sajnos, eddig csak azt tudatta, hogy az idén több beteg nyugdíjast utalhat gyógyfürdőbe, mint tavaly — ingyenesen. Azt is, hogy az érdekeltek március 15-étől kezdve figyeljék a médiumok jelentéseit, mert attól kezdve lehet majd megismerni azokat a feltételeket, amelyek teljesítése feljogosít a beutalók megszerzésére. Mivel fürdőbe zömmel a krónikus betegeket utalják, nem kell új látleleteket benyújtani, mert a bizottság figyelembe veszi a régebbiek fotómásolatát is. Beutalóra egy-egy személy csak ötévenként pályázhat, aki tehát az utóbbi években élt ezzel a lehetőséggel, annak nem érdemes kérvényezni. Természetesen át kell nyújtani a személyazonossági igazolványt és az utolsó nyugdíjkifizetésről szóló csekket.
Ha minden jól megy, a kérvényezők két héten belül választ kapnak.

A palicsiak közgyűléséről
A Palicson élő nyugdíjasok szervezete március 20-án tartja meg évi közgyűlését a helyi közösség nagytermében. Most sem csak a beszámolók meghallgatása és megvitatása lesz „napirenden”, hanem az óvodások és az általános iskolások műsora is. Utána baráti találkozón maradnak együtt a tagok, s ez alkalmat ad a beszélgetésre nemcsak az egyesület munkájáról, hanem a lakosság problémáiról is — amelyekből, sajnos, egyre több van, különösen az idős emberek háza táján. Végül egy kis eszem-iszom következik, és ha minden jól megy, élő zene mellett búfelejtésre is sor kerülhet.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..