home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Hírek a helyi közösségből és az iskolából
Martinek Imre
2010.01.27.
LXV. évf. 4. szám
Hírek a helyi közösségből és az iskolából

- A Tóth Ferenc-park környékén is nagytakarítás voltTorontálvásárhely település- és iskolafejlesztési terveiről ifj. Balogi András urat, a falu helyi közösségének elnökét, illetve a Moša Pijade Elemi Iskola igazgatóját kérdeztük.- 2003 decembere óta vagyok a falu elnöke, de a tavalyiho...

- A Tóth Ferenc-park környékén is nagytakarítás volt

Torontálvásárhely település- és iskolafejlesztési terveiről ifj. Balogi András urat, a falu helyi közösségének elnökét, illetve a Moša Pijade Elemi Iskola igazgatóját kérdeztük.
- 2003 decembere óta vagyok a falu elnöke, de a tavalyihoz fogható nehéz évre nem emlékszem. Nagyszabású útépítő munkálatokat terveztünk, de csupán egy piciny hányaduk lett elvégezve a Monoki-rámpától a Sava Kovačević utcáig. Kihelyeztük a buszmegállókat a faluvégi körforgalomból, és némileg rendbe tettük a Tóth Ferencről elnevezett Népparkot a vasútállomásnál. A park megvilágításának a kérdése továbbra is napirenden maradt. Egyébként az elmúlt időszak egyik legégetőbb feladata éppen az utcáink megvilágítása volt. Mint ismeretes, a helyi járulék kiiktatása miatt 2009 januárjától minden háztartásnak családtagonként havi 300 dinárt számláztunk egyesített költség címén. A közvilágítást, az állattetemek elszállítását, a közterületek tisztán tartását pénzeltük volna ebből, valamint az oktatási, a sport és a művelődési megmozdulásokat és a faluban működő civil szervezetek tevékenységét. Mindez, sajnos, a múlt meséje, hiszen az ellenpártiak hónapokon át vezetett kitartó propagandája végül erősebbnek bizonyult. Pillanatnyilag ott tartunk, hogy a községtől beruházásokra igényelt összegből kell fedeznünk az utcai világításra elhasznált áram ún. rezsiköltségét. Ami pénz ezek után esetleg fennmarad, abból gazdálkodhatunk! Nem dicsekvésképpen mondom, de Antalfalva községben Torontálvásárhely az egyedüli település, melynek a helyi közössége nem tartozik a villanygazdaságnak. Igyekeztünk komolyan venni a gazdasági válság veszélyét, és menet közben takarékoskodtunk.
Pénzügyi gondjainkat némileg enyhítendő, csökkentett díjszabású illeték bevezetéséről gondolkodunk mostanában, vagyis minden háztartásnak csupán százötven dinárt kellene havonta befizetnie a helyi közösség számlájára. Nem nagy összeg, de rendszeres megfizettetésével és ésszerű gazdálkodással talán elegendő lenne a legalapvetőbb közösségi intézmények támogatására, kisebb karbantartási munkálatokra! Egy esetleges újabb helyi járulék bevezetéséről szerintem nemcsak irreális, de erkölcstelen dolog is lenne beszélni, hiszen azt csak a munkaviszonyban lévők személyi jövedelméből csíphetnénk le. Ez a réteg viszont az öt és félezer lélekszámú falunkban mindössze 250-300 embert számlál!
* Tudomásunk szerint a 2010. esztendő nagyobb beruházásai között az Ópáva felé vezető országút műúttá való építését is előirányozták, továbbá a fennmaradt utcák aszfaltozását, az új sportcsarnok befejezését...
- Hivatalos és megnyugtató információkkal sajnos nem tudunk szolgálni, mert a munkálatok beindítása/folytatása elsősorban a tartományi költségvetéstől függ. Községünk mindenesetre igyekszik melegen tartani a témát, és amennyiben nem lesznek újabb hátráltató tényezők, 2-3 éven belül a fennmaradt földes és macskaköves utcáink is aszfaltburkolatot kapnak. És mint már korábban is említettem, meggyőződésem, hogy az iskolai sportcsarnok építése is befejeződik!
* Tavaly novemberben találkoztak Székelykevén a közép- és a dél-bánsági általános iskolák igazgatói. A tanácskozás egyik témája a közös jövőkép kialakítása volt. A torontálvásárhelyi elemi iskola igazgatójaként miként értékelné az Ön által vezetett oktató-nevelő intézet jelenét, jövőjét?
- Szakkáderek dolgában elég rosszul állunk. Iskolánkban is jelentős azoknak a (elsősorban a magyar tagozatokon tanító - a szerző megj.) tanároknak a száma, akik ugyan más ágazatokból igazoltak át a pedagóguspályára, mégis a feladatuk magaslatán állnak. Bármennyire szükség lenne rá, a hivatalos átképezésükről magasabb körökben ez ideig nem született érdemi megoldás. A már említett tanácskozás számunkra hasznos volt, mert két új tanerővel gazdagabban tértünk vissza a megüresedett osztálytanítói, illetve zenepedagógusi munkakörbe. A másik nagy gondunk az iskolaépület viszonylag elhanyagolt állapota. Heteken belül meg kellene kezdődnie a csaknem egymillió dinár értékű munkálatsornak, mely keretében kicserélnénk mindazokat az ablakokat, amelyek a tíz évvel ezelőtti felújításkor kimaradtak. Az elmúlt hónapokban korszerűbbekre cseréltük tantermeink 185 világítótestét, az elkövetkező időszakban pedig vízmelegítőkről szeretnénk gondoskodni az ugyancsak felújításra váró vizesblokkban. Szorgalmazni fogom továbbá egy ütőképes, pályázásorientált csapat létrehívását is.
Itt jegyezném meg, hogy egy másik csapatunk intenzíven dolgozik az iskola marketingjén. A Školsko zvono - Iskolacsengő újságunk negyedik száma az ünnepek előtt hagyta el a nyomdát, a következő lépés várhatóan az iskola weboldalának az elkészítése lesz. Mert van mit felmutatnunk! Képzőművész kolléganőnk például nemcsak az általunk meghirdetett lógó-pályázat koordinátora volt, de szakcsoportosai révén a nemzetközi Tolerancianap bácstopolyai központi ünnepségre is meghívást kaptunk, ahol delegációnk elismerő oklevelet vehetett át a tartományi kormány elnökétől. A különböző iskolán belüli és kívüli sport- és művelődési aktivitásokban jeleskedő diákjaink gyakran szerepelnek a községi televízió műsoraiban is. A téli szünet előtt pedig társszervezői voltunk egy rendhagyó, de annál sikeresebb könyvvásárnak, mely hosszú idő után a magyar ajkú olvasóközönséget szólította meg.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..