home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Hír, jegyzet és grafikai szerkesztés
(Tha)
2015.11.15.
LXX. évf. 45. szám
Hír, jegyzet és grafikai szerkesztés

A Tiszaszentmiklós Magyar Kultúrkör az idén is szervezett előadásokat az újságírás iránt érdeklődő diákoknak és fiataloknak. Az összejöveteleket több hétvégén tartották meg az egyesület székhelyén, illetve Csókán, a művelődési és oktatási központ Teleházában.

Az első alkalommal a tiszaszentmiklósi általános iskola öt tanulója és egy középiskolás fiatal ismerkedett a hír fogalmával és készítésének fortélyaival. Gyakorlásként Tóth Líviától, a Hét Nap főszerkesztő-helyettesétől azt a feladatot kapták, hogy a faluban találjanak olyan eseményeket, amelyekből hírt fogalmazhatnak. A kis csoport sikeresen kiállta a próbát, az információikat főleg plakátokról és a település központjában kiragasztott hirdetésekből gyűjtötték.

A következő téma a jegyzet volt. A társaság ezúttal egy zentai diákkal és a csókai Móra Ferenc Magyar Művelődési Egyesület Kék cinkék irodalmi csoportjának tagjaival bővült, az előadó pedig ismét Tóth Lívia volt. A jó hangulatú, tartalmas összejövetelen beszédtechnikai gyakorlatokkal és a szókincsük gazdagításával is foglalkoztak, majd az elméleti tudnivalók elsajátítása után hozzáláttak saját jegyzeteik megírásához. Az ügyesen megszerkesztett szövegekben aktuális gondolatokat vetettek fel. Szóba került a migránsok kérdése, a környezetszennyezés, a dohányzás ártalmassága, az internet káros hatása.


Dienes Zoltán felvétele

A harmadik találkozó témája — közkívánatra — a tördelés és a grafikai szerkesztés volt. Lackó Lénárdnak, a Hét Nap hetilap grafikai szerkesztőjének bevezető előadása fontos információkat tartalmazott, majd egy érdekes gyakorlati munka következett. A jelenlévőknek a korábban megírt jegyzetekből és az előző órákon készült fotókból, illetve az interneten talált tetszőleges illusztrációkból kellett összeállítaniuk a saját „újságoldalaikat”. A tanoncok ezzel a cseppet sem könnyű „akadállyal” is sikeresen megküzdöttek.

Köszönjük a tanfolyam megtartásához nyújtott segítséget a Csóka Művelődési és Oktatási Központnak és a tiszaszentmiklósi helyi közösségnek, valamint a támogatást a csókai önkormányzatnak, a Bethlen Gábor Alapnak és a tartományi kisebbségi titkárságnak.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..