home 2024. május 03., Tímea napja
Online előfizetés
Hihetetlen népességrobbanás
(—)
2015.05.25.
LXX. évf. 20. szám
Hihetetlen népességrobbanás

Egy családban átlagosan hét gyerek — Támadnak a szakadárok — Légi csapások az IÁ ellen

Egy családban átlagosan hét gyerek

Egy olyan országról van szó, amelynek nagy része a Szaharában terül el, és korábban francia gyarmat volt. 1960-ban mindössze 1,7 millió lakosa volt, most 17 millió. Hihetetlen népességrobbanás, egyszersmind a világ egyik legszegényebb országáról, Nigerről van szó, ahol egy nőnek átlagosan hét-nyolc gyermeke van. A hét körüli számot még két ország éri el: a szomszédos Mali és a néhány országgal keletebbre fekvő Szomália.

Támadnak a szakadárok

A kelet-ukrajnai oroszbarát szakadárok újra civil célpontokat támadtak meg a katonai állásokon kívül, a napokban több mint tíz települést vettek tűz alá — közölte vasárnap a kijevi hadműveleti parancsnokság. A közlemény szerint a szakadárok nehézfegyvereket is bevetettek: harckocsikkal és páncélosokkal támadtak, valamint rakétarendszerekkel, aknavetőkkel, gránátvetőkkel nyitottak tüzet. Több helyen orvlövészek is dolgoztak.

A legsúlyosabb helyzet Donyeck környékén alakult ki, ahol a frontvonal ukrán kormányerők által ellenőrzött oldalán lévő települések közül nyolcat ért támadás.

Légi csapások az IÁ ellen

Az amerikai és a szövetséges légierő csapásokat mért az Iszlám Állam (IS) dzsihadista szervezet fegyvereseire Ramádi környékén, mely iraki város  központját előzőleg elfoglalták a szélsőségesek — derült ki a katonai koalíció közleményéből. A koalíció gépei csütörtök reggel óta 12-12 légi csapást hajtottak végre Irakban és Szíriában. Irakban Bejdzsi, Fallúdzsa és Ramádi környékén támadtak, Szíriában pedig al-Haszaka és Kobani környékén. Washingtoni idő szerint péntek este újabb csapásokat mértek iszlám állambeli célpontokra Ramádi térségében.

Az Iszlám Állam pénteken a Bagdadtól 110 kilométerre lévő Ramádi központjában tartományi és városi kormányzati épületeket foglalt el, és ellenőrzése alá vonta a bejdzsi olajfinomító nagy részét is. A legnagyobb észak-iraki város, Moszul eredetileg tavaszra tervezett visszafoglalása immár csak távoli cél lehet. Thomas D. Weidley, az amerikai tengerészgyalogság dandártábornoka, a koalíciós erők vezérkari főnöke az Iszlám Állam propagandafogásának minősítette azt az állítást, amely szerint a terrorszervezet teljes egészében elfoglalta Ramádit, Anbár tartomány székhelyét. Szavai szerint voltak már hasonló támadások a város ellen, és ezeket az iraki kormányerők rendre visszaverték.

Joe Biden amerikai alelnök a ramádi támadás hatására az amerikai fegyverszállítások felgyorsítását ígérte Haider al-Abádi iraki miniszterelnöknek. A Fehér Ház közleménye szerint az Egyesült Államok nehézfegyvereket, a többi közt AT-4-es típusú, vállról indítható rakétákat, valamint lőszert és egyéb felszerelést fog Irakba juttatni.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..