home 2024. október 18., Lukács napja
Online előfizetés
Hideg Anna estje Temerinben
Kónya-Kovács Otília
2024.07.20.
LXXIX. évf. 29. szám
Hideg Anna estje Temerinben

Temerinben az Illés-napi rendezvénysorozat keretében egy rendhagyó programot is szerveztek, hiszen teljes estet betöltő műsort adott az Erdélyből érkezett, ördöngösfüzesi Hideg Anna népdalénekes, népmesemondó.

Az est megálmodója Balogh István volt, aki elmondta, nejével az utóbbi években a szabadságukat Erdély megismerésével töltik.

— Néhány éve a Nyugat-Mezőségben szálltunk meg, és a környék hagyományőrző településeit is meglátogattuk. A közösségi portálokon már olvastam Hideg Anna néniről, ismertem a dalait, tudtam, hogy egy élő nótafa, mesemondó. A feleségemmel egy délután fölkerestük, szeretettel fogadott bennünket, nagyon meglepett a kedvessége. Ismeretlenek voltunk számára, de behívott bennünket, megvendégelt, énekelt ő, énekeltünk együtt, mesélt nekünk. Nagyon aranyos néniként ismertük meg, és akkor én megígértem neki, hogy egy föllépésre meghívjuk Temerinbe. Tudtam, hogy őt sokfelé hívják, Magyarországra, Felvidékre, Erdély-szerte jár népzenei rendezvényekre, táborokba népéneklést tanítani, mesélni, mesét tanítani. Egyébként külföldre is gyakran utazott, Amszterdamban, Rotterdamban és még sokfelé járt. Temerinben is tevékenykedik a kultúregyesületben népi zenekar, táncegyüttesek, gondoltam, miért ne mutatná meg Anna néni itt is a füzesi hagyományokat, zenét, mesét. Az idén az Illés-napi rendezvénysorozat keretében szerveztük meg ezt a rendhagyó előadást — mondta Balogh István.      

Hideg Anna néni először járt Temerinben, Vajdaságban viszont már két alkalommal is bemutatkozott.

— Csókán voltam ezelőtt hat évvel, és rá vagy két évre Tóthfaluban, úgyhogy most már harmadszor vagyok itt. Ezt a harmadik lehetőséget már nem is nagyon akartam vállalni, mert idős vagyok, és nagy a távolság, de Balogh István kérésére és tiszteletére csak elvállaltam még ezt a hosszú utat, és eljöttem. Neki köszönhetem, hogy itt még be tudom mutatni a régi hagyományokat meg a régi énekeimet. Megjelent az énekkönyvem, 581 ének van benne, CD van vele, 16 órát énekelek rajta. Most én itt még bemutatom magamat nyolcvannyolc évesen. Errefelé jövet mondtam Istvánnak, hogy olyan fiatal fiúk ezek a muzsikusok, tudják-e követni az énekeimet, nehogy belesüljünk. De látom, mekkora tehetségük van, milyen drágák ezek a fiatal zenészek — mesélte Hideg Anna néni.

A temerini Berbence zenekar kísérte Anna nénit. Nagy Bence, a prímás elmondta, nekik felemelő érzés, hogy együtt léphettek fel az esten.

— Nem is gondoltuk volna, hogy valaha erre sor kerül. Nyilván reménykedik az ember mindig, hiszen mikor elkezdtük a muzsikát, az is azért történt, mert voltak ezek az emberek, az adatközlők, mesterek és a szüleink meg a környezetünk, őket mutatták be példaképként.

A rendezvény végén közös nótázásra hívták a közönséget, egy katonadalt énekeltek el Hideg Anna nénivel, majd táncház volt a Temerini Tájház csűrjében, udvarán.

Fényképezte: Kónya-Kovács Otília

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..