home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Híd a magasban
Talpai Lóránt
2014.08.13.
LXIX. évf. 33. szám
Híd a magasban

Indiában épül a világ legmagasabb vasúti hídja — Imagine Cup (szegedi fiatalok sikere) — Szupererős távcsövek a Nikontól

Indiában épül a világ legmagasabb vasúti hídja

A világ legmagasabb hídját fogják megépíteni indiai mérnökök a Himalájában. A tervek szerint 2016-ra készül el. Az ív alakú acélszerkezet 35 méterrel magasabb lesz az Eiffel-toronynál, s a Chenab folyó két partját fogja összekötni az észak-indiai Dzsammu és Kasmír szövetségi állam hegyvidéki térségében. Az 1315 méter hosszú híd 359 méter magas lesz, és 25 000 tonna acélt használnak fel hozzá. Az építőanyagokat helikopterrel szállítják a térségbe a nehezen járható hegyvidéki terep miatt. Az építési költségek a tervek szerint 92 millió dollárra rúgnak majd. „Ez a híd egy mérnöki csoda. Reméljük, hogy 2016 decemberére elkészül. Úgy terveztük meg, hogy kiállja a földrengéseket, és ellenálljon a térségben süvítő, erős szeleknek” — jelentette ki a híd megálmodója.

Imagine Cup (szegedi fiatalok sikere)

Egy szegedi fiatalokból álló magyar fejlesztőcsapat, a Tep lett a Microsoft szervezte globális technológiai verseny, az Imagine Cup innovációs kategóriájának második helyezettje. Az egyesült államokbeli Washington Egyetemen megtartott megmérettetésen a csapatoknak az idén a Játék, az Innováció vagy a Segít a technológia kategóriában kellett alkalmazásokat készíteniük Windows, Windows Phone vagy Windows Azure platformra. A Microsoft tíz évvel ezelőtt rendezte meg először az Imagine Cupot azzal a meggyőződéssel, hogy a fiatal generáció képes megváltoztatni a világot. Az elmúlt évtizedben 190 országból mintegy 1,65 millió fiatal vett részt a világversenyen.

Szupererős távcsövek a Nikontól

A Nikon fényes kék és sportos fehér színben mutatta be az Aculon T11 kompakt zoomtávcsöveket. Az új készülékek az egyedi zoomkarnak köszönhetően nagyon népszerűek, mivel segítségével a ráközelítés (8—24 x) kivételesen lágy és könnyű. Sőt, a Nikon kompakt Aculon T11 modelljének van a kategóriájában a legnagyobb zoomtartománya és a legerősebb nagyítása. Az elfordítható és csúsztatható gumi szemkagylók jóvoltából a megfelelő betekintési távolság könnyen beállítható. A rendkívül kényelmes és könnyű távcső világszerte hódít, mivel jól használható a szabadidős tevékenységekben, sporteseményeken, kültéri programok és nyaralás alkalmával. Az Aculon T11 ötféle vázszínben kapható: feketében, ezüstben, vörösben, fényes kékben és sportos fehérben.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..