home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Híd Irodalmi Díj, Forum Képzőművészeti Díj, Vajdasági Magyar Művészeti Díj
2020.12.05.
LXXV. évf. 49. szám
Híd Irodalmi Díj, Forum Képzőművészeti Díj, Vajdasági Magyar Művészeti Díj

A 2019. évi Híd Irodalmi Díjat Böndör Pál, a Forum Képzőművészeti Díjat a Bosch+Bosch Csoport, a Vajdasági Magyar Művészeti Díjat pedig Döbrei Dénes kapja.

Híd Irodalmi Díj

A Híd Irodalmi Díj bírálóbizottsága, Harkai Vass Éva, Ladányi István, Piszár Ágnes, Sági Varga Kinga és Utasi Csilla (elnök) összetételben 2020. november 28-án megtartott értekezletén a díjat egyhangúlag Böndör Pál Vásárlási lázgörbe című, az újvidéki Forum Könyvkiadó és a budapesti Kalligram Kiadó gondozásában 2019-ben megjelent könyvéért ítélte oda.

A Böndör Pál költészetének folytonos megújulásáról tanúskodó kötetben a három részre tagolt verses elbeszélés egy-egy pontjához végjegyzetként szabadversek tartoznak, melyek a főszöveget állítják tágabb jelentés-összefüggésbe. A lírai én apoetikus anyagát, a titói éra fogyasztói társadalmának jelenségeit, a szociális különbségeket, a közelmúlt történelmének, a kisebbségi állapotnak a visszásságait a szavak ironikus kifordításával, a humor, az irónia, olykor a paródia hatását keltő szójátékokkal, a jelentésadás árnyaltságával és polifóniájával a poétika szintjére emeli.

A zsűri tagjai Böndör Pál kötetét a 2019-es hazai magyar könyvtermésben a legjelentősebb teljesítménynek tartják. A könyv értékét nem írhatja felül, hogy az elismerést a két hónapja elhunyt szerzőnek posztumusz díjként adományozzák.

 

Forum Képzőművészeti Díj

A Forum Képzőművészeti Díj bírálóbizottsága, Csernik Előd, Gubik Korina (elnök) és Ricz Géza összetételben a 2020. november 30-án megtartott ülésén egyhangú döntéssel a Bosch+Bosch Csoportnak ítélte oda a 2019. évi Forum Képzőművészeti Díjat.

A 2019. évi Forum Képzőművészeti Díjat a Bosch+Bosch Csoport érdemelte ki, amely 2019-ben Budapesten a Ludwig Múzeumban (Kortárs Művészeti Múzeum), és a Szabadkai Városi Múzeumban képviselte a vajdasági neoavantgárd művészetet. A Bosch+Bosch Csoport (Csernik Attila, Kerekes László, Ladik Katalin, Slavko Matković, Szalma László, Szombathy Bálint, Ante Vukov) 2019-ben ünnepelte a csoport megalakulásának 50. évfordulóját. Szintén 2019-ben a Forum Könyvkiadó Intézet gondozásában jelent meg a Bosch+Bosch neoavantgárd művészeti csoport munkásságát bemutató jubileumi kiadvány (B+B 1969–1976, szerző: Szombathy Bálint). Mindezek mellett, a Bosch+Bosch Csoport kiállítása jelenleg is képviseli a vajdasági művészetet a nemzetközi közönség előtt a brüsszeli Magyar Kulturális Intézetben.

A bírálóbizotság tagjai azokhoz a generációkhoz tartoznak, amelyek a csoport munkásságáról/munkásságából már tanulhattak művészeti tanulmányik során, így nem megkérdőjelezhető a Bosch+Bosch hozzájárulása és hatása a szerbiai és vajdásági kortárs művészet feljesztéséhez, alakításához, és annak nemzetközi népszerűsítéséhez.     

 

Vajdasági Magyar Művészeti Díj

A Vajdasági Magyar Művészeti Díj bírálóbizottsága, Brenner János, Sutus Áron, Urbán András (elnök) összetételben 2020. november 27-én megtartott online ülésén egyhangúlag úgy döntött, hogy a 2019. évi Vajdasági Magyar Művészeti Díjat Döbrei Dénesnek ítéli oda.

Az indoklás szerint Döbrei Dénes táncos-színész-koreográfus-rendező egyetemi tanárként, de az 1980-as évektől fiatal színészként és táncosként jelentősen hozzájárult a vajdasági magyar művészet népszerűsítéséhez mind regionális, mind nemzetközi értelemben. Hazai és külföldi eminens rendezők előadásaihoz készít koreográfiákat, továbbá rendezőként és önálló koreográfusként is részt vesz a régió fesztiváljain. Alkotói tevékenysége mellett kiemelendő tanfolyamszervezői aktivitása, amellyel jelentős inspirációs bázist nyújt fiatal színészeknek-táncosoknak. Sokrétű munkássága hiánypótló a vajdasági művészeti palettán, pedagógiai szerepvállalása pótolhatatlan.

A helyzetre való tekintettel a díjak átadásának időpontjáról és körülményeiről a Forum Könyvkiadó Intézet a későbbiekben értesíti a közönséget.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..