home 2024. július 18., Frigyes napja
Online előfizetés
Hevesen a szövőszéknél
Dr. Csermák Zoltán
2023.09.13.
LXXVIII. évf. 37. szám
Hevesen a szövőszéknél

XI. Nemzetközi Szőtteskonferencia

A Hagyományos Értékek Megőrzéséért Alapítvány a Hagyományok Házával együttműködésben szeptember 15-17. között szervezi meg a XI. Nemzetközi Szőtteskonferenciát Hevesen. Az immár hagyománnyá vált eseményről Báder Miklósné, az Alapítvány kuratóriumának elnöke számol be.

„A konferenciát két helyszínen szerveztük, az előadásokat a Hevesi Művelődési Központban, míg a gyakorlati foglalkozások egy részét a Radics udvarban tartjuk. Az utóbbi a hevesi hagyományőrzés emblematikus helye, hiszen a Radics Kúria ad otthont a Hevesi Népművészeti és Háziipari Szövetkezet központjának, az Alapítvány állandó kiállításának, valamint a Csillagvirág Népművészeti Egyesület alkotóházának.

A konferencia gondolata három évtizedre tekint vissza. 1990-ben került Hevesre az Országos Szőttespályázat, amihez később kapcsolódott a Nemzetközi Szőtteskonferencia. Itt kell megemlítenem Dr. Hofer Tamásnak, a Néprajzi Múzeum főigazgatójának és feleségének, Dr. Flórián Máriának a nevét. A néprajzkutatók javasolták, hogy az országos szőttespályázat kiállításának megnyitóján ne csak a legnívósabb alkotásokat mutassuk be, de a szakma kiváló kézműveseinek találkozója legyen az elkövetkezendő feladatok fóruma is. A gondolatot tett követte, s megrendeztük az első találkozót. A tennivalókat, valamint a Kárpát-medencében meglévő, s általunk alkalmazott értékeket számba véve a rendezvényt nemzetközi szimpóziummá bővítettük.

Napjainkban az ’újragondolás’ időszakát éljük, ennek megfelelően az eredeti forrásanyagokból a mai kor igényeinek megfelelő funkcionális tárgyakat, tárgy-együtteseket tervezünk. A jelenlegi konferencián is ezek tervezésére és alkalmazására keressük a módszereket, ugyanakkor új gondolatként beszélünk a régi szőttesek újra-hasznosításáról is.

A mintegy száz fős hallgatóság a szakma legkiválóbbjainak, s a szakmai fejlődésre súlyt fektetők soraiból kerül ki. Nyolc előadót kértünk fel elméleti előadások megtartására, másrészt nagyon fontos szerep jut a gyakorlatok vezetőinek, akik ugyanolyan nagy értékű tudás birtokában vannak, s mind a módszereket, mind az alkalmazható technikákat, eszközök ismeretét megoszthatják a szakágban dolgozókkal. Ennek megfelelően a konferencia időtartamának felét az elméleti ismeretek, másik felét a gyakorlati ismeretek elsajátítása tölti ki. A találkozó egyben fórum is, így nagyon nagy szerep jut a személyes beszélgetéseknek és konzultációknak.

A Hagyományok Háza Kárpát-medencei  Hálózattal szoros kapcsolatot ápolunk.  A vajdaságiak már az első alkalommal csatlakoztak a kezdeményezésünkhöz, előadóink és vendégeink voltak az erdélyi és felvidéki szakmai barátaink. A Kárpát-medencéből idén mintegy húsz fő érkezik, Kárpátaljáról először várunk vendégeket.

Minden konferencia anyagából kiadványt jelentettünk meg, ezeket az összeállításokat határon belül, s külhonban is nagyon sokan, például a szakkörökben, az OKJ-s képzésekben és a művészeti iskolákban is tananyagként használják.

A Hevesi Népművészeti és Háziipari Szövetkezet 1951-ben alakult. Az országban jelenleg egyetlenként ma is közel 50 főt foglalkoztat, akik részben a központi műhelyekben, részben a saját lakásukban, bedolgozóként végzik a munkájukat.

Információk: ITT

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..