Hetven éve halt meg Bartók Béla

Hetven éve halt meg Bartók Béla

1945. szeptember 26-án New Yorkban hunyt el Bartók Béla, a múlt század legnagyobb magyar zeneszerzője, népzenekutató, zongoraművész, zenepedagógus. Hamvait 1988-ban hozták haza, illetve helyezték végső nyugalomra Budapesten. 1948-ban az elsők között kapta meg — posztumusz — a Kossuth-díjat.

Bartók Béla 1881. március 25-én született a bánsági Nagyszentmiklóson (Sannicolau Mare, Románia). Ötévesen tanítónő anyjától kezdett zongorázni tanulni, kilencévesen már komponált, szerzeményeit két év múlva nyilvános koncerten adta elő. Zenei tanulmányait 1894-ben Pozsonyban kezdte meg, 1899-től a budapesti Zeneakadémia növendéke volt, 1907-től ugyanott a zongoratanszék tanára.

Tanulmányai befejezése után a magyar népzene felé fordult, Kodály Zoltánnal több ezer népdalt gyűjtöttek össze, a népi dallam- és ritmusvilág műveik részévé vált.

1920 után külföldön előadóként és zeneszerzőként is híres volt, de otthon egyfajta belső emigrációban élt. 1940-ben a fasizmus elől Amerikába emigrált, ahol a Columbia Egyetemen folytatta népzenei kutatásait. Úgy érzem, szülőhelye, a Temes megyei Nagyszentmiklós, melyet az Aranka folyó szel át, méltánytalanul marad ki a kedvelt turistazarándok-helyek közül. Pedig a tavaly megnyílt Egyházaskér—Valkány-határátkelőhelytől mindössze 25 kilométerre helyezkedik el. A hangulatos kisvárosban a Bartók-emlékhelyeken kívül más magyar vonatkozású látnivalókat is felfedezhetünk. 

Az 1864-ben épített Nákó-kastélyt, mely kulturális központként a városi múzeumnak és a Bartók-teremnek is helyet ad, éppen renoválják. Érdemes megnézni az 1824-ben emelt római katolikus templomot — a kertjében álló Nepomuki Szent János szobron az 1757-es évszám olvasható —, valamint az 1913-ban épített kis evangélikus templomot, mely jelenleg a református híveket szolgálja.

A Bartók Béla egykori szülőházának helyén álló épületen kétnyelvű emléktábla található, valamint a neves zeneszerző emlékét két szobor is őrzi. Az egyiket, a magas talapzaton álló mellszobrot, 1993-ban emelték, néhány héttel ezelőtt pedig Aurel Gheorghe Ardeleanu temesvári szobrászművész alkotását leplezték le a kastély előtt.


Az alábbi képre kattintva olvassa el a szerző adatlapját is:
Tóth Lívia

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Bánáti Újság rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

Hetven éve halt meg Bartók Béla
Bánáti Újság
  • Kőművesné Nyáry Márta
  • 2020.08.14.
  • LXXV. évfolyam 31. szám
Hetven éve halt meg Bartók Béla
Bánáti Újság
Facebook

Támogatóink