home 2024. április 30., Katalin napja
Online előfizetés
Hetilapunk 78. születésnapja
(Tha)
2024.04.05.
LXXIX.. évf. 14. szám
Hetilapunk 78. születésnapja

1946. április 5-én jelent meg a 7 Nap első száma, vagyis éppen ma 78 éves hetilapunk a Hét Nap – ahogyan ma írjuk a nevét.

1946. Alig egy évvel a II. világháború befejezése után a már létező Szabad Vajdaság, Ifjúság Szava és Híd után újabb termékkel gyarapodott a vajdasági magyar sajtópaletta. A kor ideológiai elvárásainak megfelelően Tito-idézet köszöntötte az olvasót. A 7 Nap tizenkét oldalon, 5000 példányban jelent meg Újvidéken, ahol hét éven át, 1953. március 1-jéig készítették és nyomtatták. Az újság és szerkesztősége ekkor került át Szabadkára, ahol jelenleg is működik.

A képes 7 Nap első száma 1950. október 4-én hagyta el a nyomdát. Formátuma 24 x 19 cm volt, terjedelme 24 oldal. 1951-ben, az akkor induló Új Falu című hetilap és a kéthetente megjelenő Pionírújság társulásával létrejött a 7 Nap Lapkiadó vállalat. A 68 oldalas, magazinszerű kiadványra 1984. április 6-án váltottak át, s a lap ezt a formáját ma is őrzi.

1993. augusztus 6-án megszűnt a 7 Nap, majd Új Hét Nap címmel, „vajdasági magyar hetilap” megjelöléssel 1993. november 5-én újjáalakult. 1994-től a szerkesztőség egy része Szabad Hét Nap címmel új lapot indít, melynek első száma 1994. augusztus 4-én látott napvilágot. 1994. szeptember 21-én, állami támogatással, kéthetente megjelenő családi lapként, megtartva az évfolyam szerinti folyamatos számozást újraindul a 7 Nap.

A Szabad Hét Napból 2001 januárjában lett a mai Hét Nap, és időközben a pénteki megjelenés csütörtökre, majd szerdára változott. A 2000. október 5-ei szerbiai történések után a hetilap visszatért a tartományi képviselőház által alapított lapok sorába, majd 2004. július 1-jétől a Magyar Nemzeti Tanács lett az alapítója.

A krónikákból tudjuk, hogy a 7 Napot már a feltűnésekor érdekes, színes, olvasmányos hetilapként jellemezték. Átgondolt és megtervezett, jól szerkesztett, gondosan rovatosított, változatos tartalmával a különböző társadalmi csoportokhoz és korosztályokhoz kívánt szólni. Ez a törekvés az eltelt évtizedek során sem tűnt el. A 7 Napnak/Hét Napnak mindig volt egy hangsúlyos értékteremtő és -megőrző szerepe.

A Hét Nap a 21. században stílusában és küllemében egyaránt próbál alkalmazkodni a modern kor követelményeihez, de ezt oly módon valósítja meg, hogy közben megtartja a nagy elődei által ráruházott örökséget, értékrendet és hagyományokat. Folyamatosan frissülő internetes oldalát a napi történések szolgálatába állította, míg a nyomtatott kiadásban a hetilapos, magazinos tartalmak kerültek előtérbe. A szerkesztőség valamennyi tagja — számos külmunkatárssal kiegészülve és a támogatók segítségével — arra törekszik, hogy tartalmas, igényes, magas szakmai színvonalú, magyar szellemiségű, nemzetileg elkötelezett, a keresztény értékrendnek megfelelő hetilapot adjon az olvasóinak.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..