home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Heti összefoglaló
(tv.)
2007.07.25.
LXII. évf. 30. szám

KEDVEZå EREDMÉNYEK!? Boris Tadić, Szerbia elnöke, a Demokrata Párt vezető politikusa elégedett, hiszen közvetlenül a kormány megalakítása után folytatódtak a tárgyalások az Európai Unióval, s ezzel a koalíció megkezdte választási ígéreteinek a teljesítését. Kosovo státusa kapcsán elmondta, hogy...

KEDVEZå EREDMÉNYEK!? Boris Tadić, Szerbia elnöke, a Demokrata Párt vezető politikusa elégedett, hiszen közvetlenül a kormány megalakítása után folytatódtak a tárgyalások az Európai Unióval, s ezzel a koalíció megkezdte választási ígéreteinek a teljesítését. Kosovo státusa kapcsán elmondta, hogy a szerbiai parlamentben elfogadásra kerülő határozatnak azt kell tükröznie, hogy Szerbia világosan kialakította egységes állami politikáját. Sokak megítélése szerint azonban kissé sántít az új határozattervezet szövege, mert nincs teljesen összhangban az európai demokratikus normákkal. Ezzel a véleménnyel a Vajdasági Magyar Szövetség is egyetért. Arról nem is beszélve, hogy a két leginkább keresett szerb háborús bűnös - Mladić és Karadžić - még mindig nem került kézre, nyilván valakik valahol itt a balkánon bújtatják őket. Mindezek ellenére Szerbia elnöke hangsúlyozta, hogy a kormány megalakításával sikerült megteremteni az ország belső stabilitását, melyre a polgároknak is szükségük volt, de az államnak is, hogy vitás kérdéseit megoldhassa. A szerbiai parlament a bejelentések szerint keddi ülésén fogadja el a Kosovo státusára vonatkozó újabb határozatát. Az elnök szerint e dokumentumnak újra definiálnia kell Szerbia politikáját a tartomány státusát illetően, e politika mögött pedig fel kell sorakoznia minden állami intézménynek, mivel ezzel fontos üzenetet közvetíthet a nemzetközi közösségnek. Az ellenzék azon követelései iránt, melyek szerint a határozatban meg kellene mondani, milyen lépéseket tesz Szerbia azon országokkal szemben, amelyek elismerik Kosovo függetlenségét, Tadić kijelentette: ezzel az ország vesztes pozíciót foglalna el, a tartomány felosztása kapcsán pedig ismertette, hogy ez a kérdés jelen pillanatban nem témája a tárgyalásnak, és nem is aktuális.
ÚJABB MAGYARVERÉS! Szerdán este Július 18-án a Kárpátia zenekar volt a vendége a Zentán megrendezett VIII. Nyári Ifjúsági Játékoknak. Toroczkai László szerkesztőségünkbe eljuttatott levélben a következőket állítja: ,,A koncert alatt és azt követően több embert bántalmaztak, közöttük engem is. Tudomásom szerint a bántalmazottak közül aznap éjjel ketten kerültünk a zentai kórházba, egy szegedi orvos nálam sokkal rosszabbul járt, mert őt nagyon súlyos sérülésekkel szállították be, még pénteken is meg kellett műteni a szegedi klinikán, állkapocstörése miatt. Én agyrázkódást, orrsövénytörést és különböző zúzódásokat szenvedtem. Másnap saját felelősségemre elhagytam a kórházat, és feljelentést tettem a zentai rendőrségen. A levél részletesen beszámol az esetről: Toroczkait közvetlenül az első sorból ,,szúrták ki”, célirányosan ment hozzá a két fekete ruhás biztonsági, és többször megütötték, végül a harmadik társuk is besegített, és ekkor veszítette el az eszméletét. Végezetül a következő sorok olvashatók a levélben: ,,A zentai játékokat idén kísérő jelenségekből számomra az derül ki, hogy valakiknek éppen az volt az érdeke, hogy a végre a nemzeti oldal felé is nyitó rendezvényt tönkretegyék, a fiatalokat elijesszék a részvételtől.
FÜGGETLEN KOSOVÓT! A függetlenség november 28-i kikiáltása mellett érvelt Agim Ceku kosovói miniszterelnök. Az albán vezető úgy ítélte meg, hogy kudarcot vallott az a nyugati törekvés, amely a dél-szerbiai tartomány függetlenségének az ENSZ-en belüli jóváhagyására irányult. November 28-át az albánok világszerte a függetlenség napjaként ünneplik, ez a nap a szomszédos Albániában nemzeti ünnep. A kosovói kormányfő elismerte, hogy az általa javasolt időpontot nem minden vezető kosovói politikus támogatja. ,,Egyeztetett függetlenséget akarunk elérni partnereinkkel, az Egyesült Államokkal és az EU-val közösen. Ezért a javaslatom egy lépés előre, kísérlet e folyamat alátámasztására - magyarázta.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..