home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Heti körkérdésünk: Befűtöttek?
(vas)
2013.01.30.
LXVIII. évf. 5. szám
Heti körkérdésünk: Befűtöttek?

Az energiaügynökség jóváhagyta a földgázszolgáltatók számára a háztartási gáz árának emelését. Az új árak februártól lépnek életbe. Összesen 9,6 százalékkal drágul meg a gázszolgáltatás, így a háztartásoknak szállított földgáz átlagos árát az elosztók köbméterenként 44,69 dinárban állapították meg 41,17 dinár helyett. Ezenkívül akár 30 százalékkal nagyobb számlát is kaphatnak azok a háztartások, amelyek árammal fűtenek. Az új tarifa szerint ugyanis 12 százalékkal emelkedik az elektromos energia ára, az éjszakai áram pedig a duplájára drágul meg. Hamarosan luxus lesz biztosítani az otthon melegét? Megkérdeztük a szabadkaiakat: befűtöttek?

Szabó Zsolt szabadkai egyetemista:
— Már évek óta Szabadkán élek, és magam fizetem a rezsit. Az egyetem mellett ugyanis munkát vállaltam egy magáncégnél. Több lakásban laktam már, amit különféle módon fűtöttünk a lakótársaimmal, tehát kipróbáltam a fűtési módszerek majdnem mindegyikét. Voltam már gázfűtéses lakásban, olyanban, ahol csak árammal fűthettünk, aztán távfűtésre kapcsolt épületben, de olyan házban is laktunk, amit fával kellett felmelegíteni. Évről évre többet kellett fizetnünk a fűtésért. Mindenki azt mondja, hogy árammal a legkifizetődőbb fűteni. Szerintem az a legjobb, ha olyan helyen élünk, ahol többféle módon fűthetünk, hisz így az aktuális drágításokhoz igazodhatunk. Nevetségesnek tartom, hogy most már ehhez mérten kell lakást választanunk, nem pedig más paraméterek alapján, de ilyen a világ, ilyen Szerbia.
Kovács István szabadkai nyugdíjas:
— A feleségemmel tavaly nyáron arra a döntésre jutottunk, hogy szigeteléssel látjuk el az egész házat annak érdekében, hogy nehezebben távozzon belőle a hő. Nem olcsó mulatság ez a befektetés, de azt gondoljuk, hogy megtérül, hiszen a fűtés állandóan drágul. Gázzal fűtünk, mert ezt vezették be az előző tulajdonosok a házba, szerintem ez kényelmes megoldás, hiszen mi állíthatjuk be a kívánt hőfokot, illetve valamikor ezt megengedhettük magunknak. Klímaberendezésünk is van, de azt csak hűtésre használjuk nyáron, nem gondolkodunk azon, hogy többféle melegítési módszert alkalmazzunk. Ha a feleségem a konyhában főz, akkor én is ott vagyok vele, és így napközben alig használjuk a többi szobát, ezzel is spórolunk. Ha eljönnek a gyerekek, akkor persze minden szobát be kell fűteni, hogy jól érezzék magukat nálunk, természetesen ezért is döntöttünk a szigetelés mellett.
Kis József szabadkai nyugdíjas:
— Körülbelül három éve kapcsolódtunk rá a távfűtésre abban a reményben, hogy nem kell többet a kandallóval, fával bajlódnunk. Rögtön, már azon a télen kiderült, hogy ez nagy pénzkidobás és teljesen felesleges dolog volt. A környezetünkben mindenki a központi fűtést dicsérte, azt mondták, pólóban járkálnak a lakásban, mert állandóan meleg van. Hát nálunk nem volt. Amíg a város egyes részein nagyon jó az ellátás, addig nálunk hihetetlenül pocsék. Hiába tekerjük fel a legmagasabb fokozatra a radiátorokat, egyszerűen képtelenek 24 Celsius-foknál nagyobb hőt kibocsátani, viszont a fűtési díjat úgy számolják el, mintha teljes körű szolgáltatást nyújtottak volna. Akkoriban el is adtuk az összes elektromos áramra működő kályhánkat, de tavaly kénytelenek voltunk másikat vásárolni, mert vacogtunk. Sajnáljuk, hogy nem lehet lekapcsolódni, megbántuk, hogy pénzt adtunk érte. Azóta is csak fizetgetjük a fenntartásért járó összeget, de nem is használjuk a radiátorokat. Úgy érezzük, átvertek bennünket.
Horváth Nóra szabadkai munkanélküli:
— A mi házunk gázfűtéses, de klímaberendezéssel és elektromos radiátorral is folyamatosan fűtünk, mert van egy 4 hónapos kisbabánk, akit óvnunk kell a megfázástól. A férjem fizeti a számlákat, mert én munkanélküli vagyok és még soha nem kellett ennyit fűtésre költeni, mint ezen a télen. Talán jövőre könnyebb lesz, ha a baba kicsit felcseperedik, de addig a pénz nagy részét melegítésre költjük. Gázzal jóformán csak az ebédet főzöm, olyankor a konyha jó meleg és délelőtt ott tartózkodhatom a kislányommal, de persze ez nem mehet így egész nap. Fontolgatjuk a szigetelés lehetőségét, de az is pluszköltséget jelentene. Sokkal könnyebb lenne az életünk, ha, mondjuk, húsz százalékkal olcsóbb lenne a gázszolgáltatás. Szerintem az egy elfogatható ár lenne.
 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..