home 2024. április 16., Csongor napja
Online előfizetés
Hétfő esti agytorna
Tóth Lívia
2017.05.08.
LXXII. évf. 18. szám
Hétfő esti agytorna

A QuizNight az Angliában és Amerikában jól ismert és népszerű kocsmakvízen alapul, melyet Magyarországon és a környező országokban Bartha Álmos honosított meg.

Vajdaság-szerte (például Szabadkán, Zentán, Magyarkanizsán) több, legfeljebb hat főből álló csapat méri össze tudását és találékonyságát minden hétfőn este, nyolc órától a QuizNight nevű játékban. A részvevők többfordulós kérdéssorokat töltenek ki, melyek a legkülönbözőbb témaköröket ölelik fel. A vetélkedő az Angliában és Amerikában jól ismert és népszerű kocsmakvízen alapul, melyet Magyarországon és a környező országokban Bartha Álmos honosított meg. Ő azonban továbbfejlesztette az ötletet, egy hálózatot hozott létre. Mivel mindenhol egyidejűleg játszanak, és ugyanazokat a kérdéseket kell megválaszolni, a játékosok nemcsak egy bizonyos bárban vagy kávézóban jelen lévő csapatokkal mérkőznek meg, hanem több száz más csapattal is.

* almos@quiznight.hu — ez az e-mail-cím minden hétfőn többször is megjelenik a játék folyamán. Igaz, hogy azok a csapatok, amelyek huzamosabb ideje játszanak, találkoztak már veled, de valószínűleg sokan kíváncsiak rá, hogy ki az a bizonyos Álmos.

— Bartha Álmos vagyok, egy szentendrei, huszonkilenc éves srác, aki ma már főleg a QuizNighttal foglalkozik. Külkeren végeztem, valamint tanultam Finnországban és Sanghajban is. Az utóbbi helyszínen ismertem meg a kocsmai kvízjátékot. Elsősorban megújuló energiaforrásokkal és energiahatékonysággal foglalkoztam, jelenleg is egy naperőművet vezetek.

* Mikor indult a QuizNight, és honnan ered az ötlet?

— 2009-ben kezdtem el Szentendrén. Mint említettem, előzőleg Sanghajban, egy amerikai barátom pubjában csütörtökönként szórakoztunk ezzel a játékkal, majd miután hazajöttem, mindenfelé meséltem róla. Mivel nálunk még nem volt ilyen, belekezdtem a szervezésbe, eleinte csak a barátaimnak. Érdekességként mondom el, hogy előtte utáltam a kvízeket, a tévében közvetítetteket sem követtem, mert a kérdéseket nagyrészt unalmasnak és érdektelennek találtam. Szerencsém volt, mert Frank kérdéssoraiban rendszeresen feltűntek azok a kérdések, amelyek miatt jó egy kvíz: nem tudtuk rájuk a választ, de közös gondolkodással kitaláltuk. Izgultunk a megoldásokig, a homlokunkat csapkodtuk, hogy: óh, tényleg, hogy ez nem jutott eszünkbe! A legfontosabb motivációm, amiért belekezdtem, az volt, hogy új embereket akartam megismerni. Darvas Gábor barátom az első néhány alkalom után meglátta benne a potenciált, és szerkesztett egy honlapot (www.quiznight.hu), azóta pedig nincs megállás.

* Hányan játsszák Magyarországon és a határon túl a QuizNightot?

— Hétfőnként mintegy 50 helyszínen kerül sor a játékra egyszerre, 6 ország 27 városában. Kb. 450 regisztrált csapatnak írjuk be hétről hétre a pontokat, az újonnan csatlakozott városokban viszont nem regisztrálnak rendszeresen, úgyhogy kb. 3000-3500 közé becsüljük a játékosok számát. Ezenkívül minden héten mindenfelé vannak nyilvános extra kvízeink, és rengeteg cégnek, egyetemi szervezetnek, baráti társaságnak tartunk külön zárt körű játékokat is.

* Igaz, hogy az észrevételekkel, kifogásokkal hozzád lehet fordulni, de bizonyára nem egyedül állsz az egész mögött. Mekkora csapat dolgozik hetente a kérdések kiötlésén?

— Négyen írjuk a kérdéseket, de főszerkesztőként még mindig én jelölöm ki az irányokat, és én döntöm el, hogy mi kerül be egy hétfői kérdéssorba. A legnehezebb mindig új ötletekkel előállni, kitalálni, mi legyen a villámkérdés vagy a kapcsolatkör témája, és mindig arra kell törekedni, hogy kiegyensúlyozott, meglepő legyen. Ez csak az én véleményem, viszont úgy látom, azért is szeretik a kvízeimet, mert sosem lehet tudni, mi lesz a következő kérdés. Így állandó a meglepetés ereje.

* Sok kifogás érkezik, gyakran szidnak a kérdések miatt?

— Az érkező e-mailek alapján egyre kevesebb a reklamáció, de azért mindig van egy-két félreértett vagy rosszul olvasott kérdés, esetleg nem elfogadott válasz. A szabad szavas válaszokkal jobb lesz a játékélmény, de kvízmesterként nehezebb a dolgunk. Ha válaszlehetőségeket adunk meg, akkor a játékosnak azokból kell egyet megjelölnie, nekünk pedig csak azoknak a helyességét kell ellenőriznünk. A szabad szavas válaszoknál minden egyéb lehetőséget ki kell zárnunk, és ez nem mindig sikerül tökéletesen. Ilyenkor hagyunk jóvá utólag pontokat. Egyszer például rákérdeztünk a medveállatkákra, az állatoknak egy olyan törzsére, amely az űrben, 6000 méter feletti hegyeken, a sivatagban, a sarkvidéken, a tengerek alján, azaz valójában mindenhol megél. Ellenőriztük a többi törzset is, és kizártuk az ízeltlábúakat, mert 6000 méter feletti hegyeken még egyetlen példányt sem találtak belőlük. Legalábbis mi így tudtuk egészen addig, amíg egy játékosunk fel nem hívta a figyelmünket a himalájai ugrópókra, mely a Mount Everest alaptáborának magassága felett lakik. Egy néhány centiméteres állatról van szó, mely miatt a kérdésünkre két helyes válasz is lett.

* Én Zentán játszom, és azt látom, hogy a csapatoknak vannak középiskolás, valamint 50 és 60 év közötti, sőt, esetenként még idősebb tagjai is. Mondhatjuk tehát, hogy a QuizNight nem csak a fiatalok szórakozása. Mi az oka, hogy szinte minden korosztályt meghódít?

— Csak remélni merem, hogy a csapatok a kérdések változatossága és újdonsága miatt választanak bennünket! Igyekszem úgy egyensúlyozni, hogy sokféle területet érintsünk, a saját érdeklődési körömet pedig minimalizálom. Ez utóbbi a legnehezebb. Ha csak magamra figyelnék, akkor több filmes, ázsiás, amerikai kultúrás kérdés kapna helyet. Viszont ha megnézzük az eddigi kérdéssorokat, akkor azt láthatjuk, hogy ezek a témakörök még így is felül vannak reprezentálva. Olyan témákat pedig, mint a színház vagy a magyar folklór, szinte egyáltalán nem érintünk. Tudom, hogy az idősebbek számára, akik már nem annyira figyelik a jelent, túl sok a mai aktualitás vagy az olyan kérdés, amelynek megválaszolásához az angol nyelv ismerete szükséges.

* Meddig folytatható ez a vetélkedő, és mi lesz, ha egyszer beleuntok?

— Már évekkel ezelőtt kiégtem. :) A viccet félretéve az, amikor látom a játékosok arcát, miközben rájönnek egy-egy megfejtésre, illetve az, hogy újabbnál újabb emberekhez jutunk el, és még mindig sokan vannak, akik nem hallottak rólunk, vagy félnek kipróbálni ezt a játékot, szerintem még hosszú évekre le fog kötni.

* A QuizNight üzleti vállalkozásként is működik, hiszen céges rendezvényekre, csapatépítő tréningekre, bulikra stb. egyedi szolgáltatásként is megrendelhető. Mekkora az érdeklődés, mennyire sikerült betörni a piacra?

— Ez az a terület, amelyen egyértelműen megfigyelhető a fejlődésünk. Egyre több cég választ bennünket a rendezvényeire, sajtóeseményeire, hiszen kvízezni egyszerű, a részvevők beszélgetnek, jobban megismerik egymást, és üzenetet is értékesebb formában tudunk közvetíteni, mint egy unalmas prezentáció.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..