home 2024. április 23., Béla napja
Online előfizetés
Hétéves a Gránátalma szakosztály
Szakáll Laura
2021.10.20.
LXXVI. évf. 42. szám
Hétéves a Gránátalma szakosztály

A gránátalma a termékenység és az örök fiatalság jelképe, a magyar népi iparművészet fontos eleme, az egyházi hímzéseken is kiemelt szerepet kap. Ezt a nevet viseli a szabadkai Lányi Ernő Iparos Művelődési Egyesület hímző szakköre.

A csoport tagjai több rangos díjat érdemeltek ki, az idén nyáron az Országos Népművészeti Kiállításon Sebők Valéria csipke kategóriában Gránátalma-díjban részesült. Az elmúlt években díjazott alkotásaikat, munkáikat a budapesti Nemzeti Szalonban, a budai várban és több magyarországi településen is kiállították. Most a szabadkai közönség egy átfogó tárlat keretében ismerheti meg a kézimunkázók alkotásait. A civil szervezet székházában mutatják be az elmúlt hét év alatt készült terítőket, templomi textíliákat, népi, polgári és úri hímzéseket, valamint viseleteket, népi ékszereket és dísztárgyakat.

Mihályi Katalin, az egyesület elnöke a megnyitón elmondta, hálás mindazoknak, akik hittek a szakosztályban, az asszonyok kitartó munkájában. A reprezentatív válogatás elkészítésében Raffai Judit néprajzkutató is a kézimunkázók segítségére volt. A kiállítást Silling Léda néprajzkutató nyitotta meg.

— A sok-sok befektetett óra, türelem és kitartás gyümölcse az, amiben most gyönyörködhetünk. A kiállításon már a gépi hímzéssel készített darabok is láthatóak, mert a varrógép nemcsak a népi viseletek készítésében, hanem a díszítő motívumok applikálásában is megjelent. A bemutatott kelmék igazi jelentősége, amellett, hogy szépek, az örökölt helyi motívumkincs továbbéltetése, bemutatása és átörökítése a következő generációknak. Elődeink hagyatéka ez, és vigyáznunk kell rá. Azt, hogy ezek a darabok értékesek, nemcsak én állítom, hanem ezt a díjak, a minősítések és a meghívások is igazolják.

A kiállításon Sebők Valéria, Arancsity Angéla, Galai Kornélia, Gabrić Irénke, Bitó Erzsébet, Kovács Edit, Bárdos Valika és Simics Veronika munkái láthatóak. A válogatást ezen a héten szombatig, 10 és 16 óra között tekinthetik meg az érdeklődők a Lányi Ernő IME József Attila utcai székházában.

Fényképezte: Kenderesi Vilmos

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..