Hét százalék helyett nem egész három százalék

Hét százalék helyett nem egész három százalék

A Tartományi Pénzügyi Titkárság közleménye

Az érvényben lévő Állami költségvetési törvény értelmében Vajdaság Autonóm Tartomány azt kéri a Szerb Kormánytól, hogy a költségvetési tartalékból folyósítson 4,4 milliárd dinárt, mely lehetővé tenné a tartomány 2015. évi pénzügyi tervének megvalósítását.

Több mint egy hónap elteltével sem érkezett érdemleges válasz sem szóban, sem írásban, és a pénzügyminiszter sem tudott időt szakítani rá, hogy leüljön tárgyalni a tartomány képviselőivel. Úgy véljük, hogy a kért 4,4 milliárd dinár, mely mindössze 

0,85%-a a szerb állam adókból származó nyolchavi bevételének, sokkal kevesebb, mint a szerb állam teljes tartozása a tartomány felé — ez az összeg augusztus 31-én 21,3 milliárd dinárt tett ki.

Mivel nem született meg a Vajdaság Autonóm Tartomány pénzeléséről szóló törvény, a szerb állam — érvényben lévő — költségvetési törvényei  alapján a tartománynak folyósított pénzek 18%-a a személyi jövedelemadókból, 42,7%-a pedig a cégbevételek adójából származik.

Tekintettel arra, hogy 2014-ben a gazdasági társaságok alulteljesítettek, és emiatt a bevételek jóval kisebbek, kérdésessé vált Vajdaság Autonóm Tartomány törvénnyel és alkotmánnyal meghatározott joghatósága.

Az alkotmány szerint a tartomány költségvetése az államinak legalább 7%-a kell hogy legyen. Vagyis a 2015 első nyolc hónapjában befolyt 515,6 milliárd dinárból Vajdaságnak 36,1 milliárd járna. Ehhez képest a tartomány 34,4 milliárdot bevételezett, mely 1,7 milliárddal kevesebb az alkotmányos minimumnál.

A tartomány azonban valójában nem rendelkezett a fent említett összeggel, az eszközök java részét — 19,6 milliárdot — ugyanis Szerbia Köztársaság kötelezettségeinek teljesítésére fordított. Ez a pénz csak „átfolyt” a tartományi költségvetésen, és Vajdaságnak csak annyi volt a teendője, hogy 24 órán belül továbbítsa a végső felhasználóknak, azaz az iskoláknak, önkormányzatoknak.

Az első 8 hónapban tehát az Alkotmányban garantált 7%, azaz a 36,1 milliárd dinár helyett a tartományi költségvetésbe mindössze 14,8 milliárd érkezett, azaz a szerbiai költségvetés 2,9%-a.

 

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Közlemény rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

Facebook

Támogatóink