home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Hét film, hat település
Szerda Zsófi
2020.10.28.
LXXV. évf. 44. szám
Hét film, hat település

A Vajdasági Magyar Mozgófilmek Fesztiválját az idén is megszervezték, és hét újonnan elkészült alkotás került a közönség elé. Ezek között voltak játék- és rövidfilmek, illetve a dokumentumfilmek is nagy szerepet kaptak. Az érdeklődők Szabadkán, Zentán, Topolyán, Magyarkanizsán, Zomborban és Újvidéken is végigkövethették a legfrissebb vajdasági filmes termést.

Hogy miért éppen ez az időpontja a rendezvénynek? Mint minden fontos ünnep, ez is egy múltbeli dátummal kapcsolódik össze, 1910-ben ugyanis éppen október 13-án nyitotta meg első moziját Szabadkán Lifka Sándor, akinek a nevét ma a művészmozi viseli. A rendezvényt 2005 óta az MNT a vajdasági magyarság jeles ünnepeként tartja számon.

Az alkotások között szerepelt Herceg Zsolt dokumentumfilmje, a Radnóti nyomában, melyben Tóth Péter Lóránt szavalót követi végig annak verszarándoklatán. A tavasszal ugyanis mindössze huszonöt nap alatt három országot és 850 kilométert gyalogolt le, hogy tiszteletét fejezze ki Radnóti Miklós iránt. Radnóti Bortól Abdáig vonult erőltetett menetben. A filmben vizuálisan és lélekben mi is bejárjuk ezt az utat a versvándorral.

Forró Lajos Magyarellenes atrocitások a Délvidéken — Horgos története című filmje szintén kordokumentum. 1944 októberében járunk, a II. világháborúnak már vége, a szovjetek és a kommunisták visszafoglalták Vajdaság nagy részét. És következik a bosszú: akik visszatérnek, meg akarják torolni, hogy kitelepítették őket, több ártatlan ember életét veszti. Az alkotás konkrétan a Horgoson történt atrocitásokról mesél.

Bicskei Zoltán ezúttal egy rövid filmetűddel érkezett a vajdasági magyar mozgókép ünnepére. A film címe Hozzád sóhajtunk, s a Nemzeti Összetartozás Éve programsorozat keretében készült. A zene és a képzőművészet közös tánca, regölése ez az etűd.

A művek sorában a harmadik dokumentum-játékfilm a Vajdasági Magyar Képző-, Kutató- és Kulturális Központ, valamint Dedović-Tomić Tomislav közös alkotása, melynek címe „Szabadkára nézve a vasút életkérdés”. Ahogyan a cím már sejteti, a szabadkai vasút történetét járja körül. Építésétől a mai állapotáig.

A magyar Olympiász — Vermes Lajos című ismeretterjesztő film Zámborszki Ákos munkája. Vermes Lajos nevét sokan ismerik, de ha azt kérdeznénk, ki is volt ő valójában, és mit köszönhetünk neki, nem biztos, hogy mindenki rávágná a választ. Például azt is kevesen tudják róla, hogy nem sokon múlott, hogy ma nem az ő nevéhez kötik a modern kori olimpiák megszervezését.

Lavro Ferenc alkotásait is láthattuk már a VMMF-en, most a Sziasztok! című dokumentumfilmjét mutatták be. Igen aktuális témát dolgoz fel, egy ötéves kislány szemével mutatja be, mivel kellett szembenéznünk a karantén első időszakában. Mi hiányzott, mit kellett másképp megoldanunk.

Van, aki szeret osztálytalálkozóra járni, és van, aki nem annyira. Egy különös történetet mesél el a fesztivál hetedik alkotása, az Osztálytalálkozó. Egy játékfilmről van szó, Tolnai Szabolcs rendezésében, szereplői az újvidéki Művészeti Akadémia színészhallgatói.

Azt hiszem, nincs okunk aggodalomra, hiszen a vajdasági filmesek nem álltak le a munkával, sőt, gőzerővel forgatnak, vágnak, ötletelnek, alkotnak. Filmek készültek, készülnek — és remélhetőleg készülni is fognak.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..