home 2024. április 18., Andrea napja
Online előfizetés
Hét év után az I. Ligában
Tóth Tibor
2018.08.15.
LXXIII. évf. 32. szám
Hét év után az I. Ligában

A topolyai TSC Asztaliteniszklub felnőttférfi-csapata több év próbálkozás után feljutott az I. Ligába, a női együttes pedig újra elődöntőt játszhatott a Szuperligában.

A felnőtteken kívül az utánpótlás korosztály is szállította a megszokott sikereket. Az elmúlt idényről és az idei évi tervekről Juhász Antal klubelnökkel beszélgettem.


A TSC férfi asztaliteniszezői az ősztől az I. Ligában szerepelnek

Évek óta egy vékony hajszál választotta el a TSC férfi asztaliteniszezőit attól, hogy a II. Ligából az I.-be kerüljenek. Mindig egy mérkőzés, egy játszma vagy épp egy labdamenet hiányzott ahhoz, hogy a kék-fehérek magasabb rangfokozatba jussanak. A pechszéria azonban az elmúlt idényben véget ért, és a TSC hét év próbálkozás után az ősztől az I. Ligában folytathatja szereplését. A klub sportolói az alapszakaszt tizenkilenc győzelemmel és egy vereséggel zárták, ám ez még nem volt elég a feljutáshoz, hiszen mindezt Vranjéban, a selejtező során kellett kivívniuk.

— Hosszú és nehéz idényen vagyunk túl. A vranjei selejtezőn enyhén szólva katasztrofális körülmények fogadtak bennünket. Rendkívül meleg és párás volt a levegő a teremben, emellett öt veszélyes riválissal kellett farkasszemet néznünk. A Mellik Viktor, Faggyas László, Egri Tihamér összetételű csapatunk — Bojan Stojanović edző irányításával — a babušnicai Lužnicát 4:2, a belgrádi Taurunomot 4:3, a szintén fővárosi Primart ugyancsak 4:3 arányban győzte le, a prokupljei Topličanintól és a törökkanizsai Obilićtól azonban egyaránt 4:2-es vereséget szenvedett. A rájátszás végén a törökkanizsaiak mögött a második helyen végeztünk, így felkerültünk az I. Ligába — mondta Juhász Antal, a TSC Asztaliteniszklub elnöke.

Az együttes augusztus elején kezdi a felkészülést a ligaküzdelmekre, melyek várhatóan szeptember végén rajtolnak.

— A feljutást kivívott csapat teljes egészében egyben maradt, viszont erősítésről is gondoskodnunk kellett, hiszen mégiscsak az I. Ligáról beszélünk. Több emberrel tárgyaltunk, végül az óbecsei Milutin Glavaškival sikerült megegyeznünk. Már több éve játszik az I. Ligában, a horvát II. Ligában is szerepelt, kiváló képességű asztaliteniszező, aki tollszárfogással és kínai borítással játszik. Emellett pedig rendkívül tapasztalt is. Az ő segítségével szeretnénk tehát kiharcolni a ligában való maradást. Ismerjük a mezőnyt, nagyon jó csapatok alkotják ezt a rangfokozatot. Az idén még a bennmaradás a célunk, jövőre azonban megpróbálunk néhány utánpótláskorú játékost bevonni a munkába, így akár a Szuperliga is szóba kerülhet — mondta az elnök.

A második számú, fiatalokból álló csapat a Bácskai Ligában a középmezőnyben zárta a 2017/2018-аs idényt. A gyerekek számára a tapasztalatszerzés volt az elsődleges cél, több játékos az elmúlt idényben vett részt először a ligaküzdelmekben. A második csapat továbbra is ebben a ligában szerepel, hiszen az utánpótláskorú versenyzők számára ez a rangfokozat lehetőséget nyújt a további fejlődésre.


A női együttes az elődöntőig jutott a Szuperligában

A TSC női együttese zsinórban második alkalommal jutott az ország legjobb négy csapata közé. Az elődöntőben a Rekecki Blanka, Mijatov Dávidházi Zita, Halász Ella, Brindza Ágnes alkotta csapat a törökkanizsai Obilić együttesével szemben maradt alul, és nem került be a döntőbe. Elkeseredésre azonban semmi ok, hiszen a topolyai lányok a négy közé jutással is jelentős sikert értek el.

— Elégedettek vagyunk a rájátszásba jutással, mivel az elmúlt idényben több erős csapat szerepelt a Szuperligában. A bajnokság előtt nem vártunk ilyen jó eredményt a lányoktól, a biztos bennmaradást tűztük ki célul. Az elmúlt idény előtt új játékost igazoltunk, és úgy gondoltuk, hogy a csapat „összeérése” több időt vesz igénybe. A lányok is augusztus elején állnak újra asztalhoz. A következő idényt az anyai örömök elé néző Mijatov Dávidházi Zita kihagyja, ezért meg kellett erősítenünk a csapatot. Rekecki, Halász és Brindza mellé az Obilić eddigi játékosát, a zentai Recskó Emmát igazoltuk, aki tapasztalatával és játéktudásával nagyon sokat segíthet nekünk, az új edzőnk pedig a Zenta korábbi sikeredzője, Mellik Zoltán. Ezúttal a rájátszásba való jutás a cél, az elkövetkező egy-két évben pedig megpróbáljuk elhódítani a bajnoki címet akár az újvidéki, akár a törökkanizsai együttestől. Ez a két csapat valószínűleg az előttünk álló idényben is a legerősebb játékerőt képviseli majd. A második számú csapatunk a II. Liga északi csoportjában a negyedik helyen végzett. Nagyon költséges ez a rangfokozat, ezért azon gondolkodunk, hogy a lányokat inkább a Vajdasági Ligába nevezzük be. Fontos, hogy a kislányok minél több meccset lejátsszanak, ami a jóval kevesebb utazással járó Vajdasági Ligában is megvalósítható. Második női csapatunk mindenképp lesz, hiszen utánpótláskorú játékosainknak mérkőzésekre van szükségük. A ligaküzdelmekben tapasztalatot szereznek, illetve hozzászoknak a versenyszellemhez — ecsetelte Juhász.


A vranjei selejtezőn

A topolyai asztaliteniszezők az egyéni versenyeken is sikeresek voltak. Tari Tiana a szerbiai serdülőranglistán a 13. helyen zárta az idényt, és számos érmet szerzett a vajdasági, valamint az országos szintű versenyeken. Horváth Teodóra és Kisimre Zója szintén felhívták magukra a figyelmet, ők is több érmet nyertek a különféle versenyeken. A fiúk közül Pintér Dávidot és Jurcsák Deniszt emelte ki az elnök — ők több érmet is nyertek a bemutatótornákon, a hamarosan induló idényben pedig már pontozásos viadalokon is asztalhoz állnak.

A TSC Asztaliteniszklub Topolya helyi közösségének köszönhetően használhatja a termet, melyben hat-nyolc asztal fér el. Hamarosan jelentős változáson esik át a csapat otthona: felújítják a termet, bemeszelik, új világítási rendszert szerelnek be, továbbá a szigetelést is elvégzik. Az új labdarúgó-stadion részeként egy sportközpont is épül, melynek keretében a TSC Asztaliteniszklub is új székhelyre lel.

A sportág egyre népszerűbb a városban és környékén. Az utóbbi években húsz-harminc utánpótláskorú versenyző látogatta az edzéseket, manapság azonban már ötven körül mozog ez a szám. Az asztalitenisznek nagy hagyománya van a közép-bácskai kisvárosban, amihez a kiváló eredmények nagymértékben hozzájárultak. A klub vezetősége mindent megtesz azért, hogy a TSC Asztaliteniszklub — a szép eredményeken kívül — a folytonosságáról is felismerhető legyen.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..