home 2024. május 07., Gizella napja
Online előfizetés
Hertelendyfalván is…
Martinek Imre
2019.10.26.
LXXIV. évf. 43. szám
Hertelendyfalván is…

Újabb délvidéki közösséggel lett teljesebb az 1956-os forradalmat és szabadságharcot méltató ünnepi megemlékezések helyszíne. Hertelendyfalván az ebbéli felzárkózás dátuma kettőezertizenkilenc október 26-a volt.


A szerző felvételei

A Tamási Áron Székely-Magyar Művelődési Egyesület berkeiben megtartott alkalom a Petőfi Sándor Program közelmúltban szolgálatba lépő ösztöndíjasának, Boros Rezsőnek a kezdeményezése és szervezése nyomán valósult meg. Kezdődött mindez Beethoven Egmont-nyitányával, mely a Magyar Rádióban legtöbbször felcsendülő zenemű volt a történelembe mélyen bevésődő napokban, illetve folytatódott a Forró ősz a hidegháborúban – Magyarország 1956-ban című dokumentumfilm levetítésével.

A hiánypótló mozgóképes összefoglaló az ’56-os magyar forradalom történetét világpolitikai összefüggésekben mutatja be: indítva a második világégés után fennálló állapot kialakulásának krónikájával, egyidőben a körvonalazódó hidegháborús korszak sajátosságaira is rávilágítva. A film a magyar forradalom története és bukása mellett, áttekinti az események külföldi visszhangját, számbaveszi a megtorlás áldozatait és a menekülteket. Az ismeretterjesztő dokumentumfilm az ismert magyar mozgóképeken túl, jelentős mértékben amerikai, francia, német, angol és orosz archívumokban újonnan felkutatott, archív filmeket használ. A filmet Kóthy Judit és Topits Judit rendezték, a forgatókönyvet pedig Rainer M.János írta.

Az alkonyba forduló délutáni találkozás folytatásában Kudlik Zoltán, a magyarországi Nagy Imre Társaság országos elnökségi tagja, valamint a Társaság szabadkai szervezetének elnöke tartotta meg szakmai előadását, A forradalom vajdasági emlékezete címmel. Egyaránt szólva benne a 63 évvel ezelőtti események áldozatairól, a Vajdaság városaiban és falvaiban menedékre talált emberek és családok életéről, az itteni lakosság életére is kiható eseményekről. A Nemzeti ima és a Székely himnusz közötti térbe helyezett kulturális műsor irodalmi és zenei koncepciójának megvalósítását Erős Norbert, Kovács Tímea, Sztoják Anasztázia, Kovács Tibor és Bíró Iván helybéli diákok, valamint Kemény József, a hagyományőrző egyesület veterán citerása vállalták.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..